Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Borata a slavný politický komentátor a komik Bill Maher, který se nikterak netají svým názorem, že náboženství je porucha myšlení a brání lidem používat selský rozum, spojili své síly a natočili dokument Religulous (spojení slov „religion“ a „ridiculous“), v kterém navštěvují slavné náboženské destinace, vedou rozhovory s věřícími z různých náboženských skupin a snaží se formou satiry dokázat, že organizované náboženství je zdraví a mozku především smrtelně škodlivé. (kiddo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (533)

Javert 

všechny recenze uživatele

Bill Maher naprosto stírá "argumenty" amerických věřících a dělá z nich jen směšné figurky. A co víc: on má pravdu! Vrcholem snímku je pro mě (jako pro mnoho jiných) rozhovor s americkým senátorem (!!!) z Arkansasu, který mimojiné ke konci rozhovoru prohlásí: "Nemusíte být žádný Einstein, aby jste se mohl stát senátorem." . Ten výraz, který nasadí krátce poté, co si uvědomí co že to řekl, stojí za vidění! :-) ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tento zvláštny dokument, by mal vidieť každý. Vlastne som si nikdy neuvedomila, aký veľkolepý a premyslený byznys náboženstvo je. Prekvapuje ma však, že sa k téme viery v Boha nevyjadril o strachu, ktorý má na jej vzniku velikánsky podiel. Páčila sa mi interpretácia samozvaného Ježiša, ktorá sa týkala hlasu v hlave, čo občas hovorí k nám všetkým-ako ducha svätého:)) Niečo, ako osobnosť, podvedomie či svedomie? Tým sa rozhodne nezaťažoval! Alebo pasáž o tmavej farbe pokožky u neveriacich a o vyblednutí, ako následku viery v Boha? Diera v srdci, ktorú zaplní len viera...PREBOHA! Musela som sa dobre baviť, inak to nešlo.Ďaľší z dôvodov prečo musím dať plný počet je, že som takých snímkov veľa v živote nevidela a myslím, že sú naozaj veľmi potrebné a snáď aj prospešné, keď padnú na aspoň trochu úrodnú pôdu. Faktom je, že nie najkvalitnejší preklad mi dosť prekážal, ale vďaka mojej priemernej angličtine, ma snáď o veľa neochudil. A pretože humor a nadsádzku dokážem oceniť, zvlášť u vecí, ktoré majú hlavu a pätu, hodnotím 5*mi. Naviac sa mi páčila hudba, ktorá túto malú sebevražednú misiu sprevádzala. Môžem jedine doporučiť. ()

Reklama

Genero 

všechny recenze uživatele

Ještě jste nenašli cestu k Bohu a nesežrali krucifix gymnastou napřed? Chcete vědecký důkaz? Pak vězte, že z Turínského plátna odebrali vzorky krve a šlo o krev ženy s postavou muže, k čemuž mohlo dojít leda tak, že jí oplodnil duch svatý, protože ta krev byla ženská, protože jiná krev v ní nekolovala, to dá rozum. Z úst náboženských tmářů a fanatiků se v tomto filmu dozvíte taková šokující fakta, že je to k nevíře. Během močopudně zábavné Boratovské jízdy sebestředného ateistického demagoga zpovídajícího sebestředné náboženské demagogy poznáte samozvané kazatele, kterým Bůh ukázal vlastní díru do prdele a v ní Písmo, antisemitského rabína popírajícího holocaust, čelního představitele církve blahoslavené trávy, muslimské gay aktivisty i Šéfa osobně. Jen mi trochu dělá starosti, že se nejrozumněji projevovalo tvrdé vatikánské jádro. Ale to bude tím, že ti dědkové chápou, o co v tomhle byznysu ve skutečnosti jde. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Američania sa vyrovnávajú s americkým katolocizmom. Prízemné útoky striedajú tie o málo racionálnejšie, pozornosť som však zbystril až pri narážke na spoločný prameň všetkých náboženských legiend. Rozvinutia tejto myšlienky sa ale nedočkáme... Tragické, že takýto dokument vôbec musel ešte v 21. storočí vzniknúť, ešte tragickejšie, že vzhľadom na cieľové publikum musel voliť formu akú volil. Hlavne ale nerozumiem, prečo bolo potrebné útočiť na vieru ako takú a zameriavať sa na pomýlených jednotlivcov-fanatikov. Sústredený útok proti inštitucionalizovaniu (akejkoľvek) viery by bol ďaleko hodnotnejším príspevkom k téme. No pre autora ďaleko náročnejší... čím som si veľmi pravdepodobne svoju otázku hneď aj zodpovedal. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tohle byl "dokument" podle mých představ. Pokud ho bral někdo příliš vážně, pravděpodobně ho čeká několik bezesných nocí, kdy bude skřípat zuby a vymýšlet pro Billa Mahera různá hanlivá pojmenování. V případě, že by byl tento jedinec muslimem, čekalo by ho několik bezesných nocí, kdy by skřípal zuby a sestavoval výbušný systém. Protože jsem ateista, skvěle jsem se bavil, užíval jsem si hlavně odpovědi typu: "Je to pravda, protože se to píše v Bibli!". S tím už mohou soupeřit jedině věty: "Musí to tak být, protože to psali v novinách." a "Určitě je to pravda, říkal to Jaromír Soukup!" Vzhledem k tomu, že jsem se nikdy nezajímal o nejnovější myšlenkový vývoj v katolické církvi, netuším, jestli už opustila ideu ploché Země, kolem níž se otáčejí všechny ostatní vesmírné plochy, jen jsem si všiml, že už se za názor, že je Země kulatá, nějakou dobu neupaluje. Dva z kněží, kteří ve filmu vystoupili, by mi opravdu stáli za pokec, astronom a ten vtipný jedinec s pokrokovými názory v Římě. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • V souvislosti s příjezdem papeže Benedikta XVI. do USA v dubnu 2008 se Maher postaral o pořádný skandál, když o papeži ve svém pořadu Real Time prohlásil: „Dámy, je svobodný, býval to nácek a nosí divné klobouky.“ Vášnivá odezva pravicových médií a věřící veřejnosti ho přiměla k „omluvě“: „Už nikdy ten vtip s náckem neudělám, protože odvádí pozornost od toho, co jsem se opravdu snažil říct. A to, že kdyby se zjistilo, že vedoucí firmy zaměstnává tisíce lidí, co zneužívají děti, skončil by ve vězení. Pokud máte pár stovek příznivců a někteří z nich zneužívají děti, tak jste hlava sekty. Když jich máte miliardu, tak jste papež.“ (kiddo)
  • Při natáčení používali tvůrci falešný pracovní název „Duchovní cesta“, aby získali rozhovory s náboženskými představiteli. Ti nevěděli, že se na snímku podílí Bill Maher, dokud se nedostavil na rozhovor. (kiddo)
  • Bill Maher je členem „The Reason Project“, charitativní organizace, která se snaží o šíření vědeckých fakt a sekularismu ve společnosti. (kiddo)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama