Reklama

Reklama

Příběh se odehrává ve světě, kde nikdo není schopen lhát. Lidé často pronášejí otevřené a často kruté poznámky, aniž by pomýšleli na následky. Jednoho dne Mark Billison, neúspěšný scénárista průměrného vzhledu i inteligence, který má ve svých čtyřiceti nelichotivé vyhlídky do budoucna, v sobě odhalí schopnost lhát a zjistí, že nepoctivost s sebou přináší růže. Ve světě, kde je každé slovo považováno za absolutní pravdu, si Mark velmi snadno vylže cestu k bohatství a slávě. Jenže lež se také velmi rychle šíří a Markovi se věci rychle vymknou z rukou - lidé totiž některé z jeho příběhů začnou považovat div ne za evangelia. Celý svět najednou visí na každičkém Markově slově - tedy kromě ženy jeho srdce. Co může Mark udělat, aby ji získal? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (483)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Ahoj, jsi tu brzo, zrovna jsem onanovala !!" ;) Opravdu geniální režijní, nutno zdůraznit filmový, debut Rickyho Gervaise, který sice nedokázal z té parádní nosné myšlenky vytřískat naprosté maximum, ale i tak stvořil snímek disponující tak neotřelým scénářem, jaký dlouhá léta nepamatuji, skrývajícím v sobě jak oduševnělou zábavu, tak i ironicky kritický pohled na dnešní nelehkou dobu a zejména nespočet dokonale úderných a vtipných hlášek !! Mimo výborného hereckého obsazení hlavních postav v čele s Rickym Gervaisem, roztomilou Jennifer Garner, Jasonem Batemanem či Philipem Seymourem Hoffmanem samozřejmě jako obvykle oceňuji i cameo, byť zde dokonale utajené, Edwarda Nortona !! ;) Za mě osobně Umění lhát platí za naprosto jedinečný a nesmírně osobitý snímek s Rickyho snadno čitelným podpisem, který bych však místo komedie označil jako silné sociální drama a zrcadlo v barevném, zdánlivě infantilně zábavném, rámu, nekompromisně nastavené celé společnosti !! Mimochodem všimněte si faktu, že ačkoliv všichni říkají jen a jen pravdu, nejsou vlastně nutně lepšími lidmi !! ;) Stále jsou to ty arogantní naduté zrůdy, které ostatní posuzují pouze dle genetické výbavy, vzhledu a finanční situace.. Navíc se nabízí otázka, kdo z nás by o informace, ač naprosto pravdivé, tohoto typu, jakými například Anna oblažuje Marka, skutečně stál !! ;) [ Dabing 7/10 ] Tradičně velmi dobrá práce Studia Pro-Time a tvůrčí skupiny Josefa Petráska. Opět tu však máme DVD verzi a verzi TV Prima. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ricky Gervais stojí za kultovou sériou office, ktorej som úprimne neprišiel na chuť, ale už samotný fakt, že vytvoril niečo kultové, vďaka čomu sa dostal do podvedomia verejnosti, z neho robia tvorcu, ktorý si svojich fanúšikov nájde. Úprimne, ja som si film pozrel skôr kvôli Jennifer Garner. Ale k veci. Film sa zahráva z veľmi originálnou myšlienkou, ktorá rovnako ako každá iná komédia so skvelou myšlienkou skončila u totálne priemerného spracovania. Dôvod? Takéto filmy lákajú do kina veľa ľudí, pretože pri nich človek nemusí rozmýšľať. Ale nechcem zase filmu krivdiť. Aj keď sa nejedná o geniálny film, rozhodne je to film na ktorý sa dobre pozerá a nebyť posledných 20 minút tak by som svoje hodnotenie zvýšil o hviezdičku vyššie. Niektoré veci mohli naozaj urobiť inak a premyslenejšie. Každopádne zobrazenie utopickej spoločnosti alá Gervais ma bavilo. Garner bola rovnako ako všade roztomilá a úchvatná. A šteky hercov ako Tambor, Hoffman, Norton už len zpríjemnili celkové vyznenie filmu. Rozhodne to nie je strata času. Pretože film je miestami naozaj vtipný. S tou paródiou na náboženstvo ma nielenže dostal ale dokázal nastaviť zrkadlo celej spoločnosti ceľkom prijateľným spôsobom. Tri zaslúžené hviezdy. ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Někde jsem narazila na domněnku, že kdyby lidé neuměli lhát, nikdo by se nedožil třicítky - až do této chvíle jsem byla stejného názoru, díky fantasknímu pohledu Rickyho Gervaise jsem nucena jej přehodnotit, i když se budu zrovna jako on pohybovat na úrovni konstruktivní imaginace, jsem ochotná se zamýšlet, což se mi u komedie často nestane... V Rickyho světě rozhodně víte, jak si ve společnosti stojíte a kde je vaše místo, pokud přijdete na svět se statutem losera, zvyknete si na něj a veškerá agresivita se tím odbourá - jak jinak si vysvětlit klid, s jakým Marc přijímá všechny invektivy okolí, jenže, kdo by pak toužil být na jeho místě, s vyhlídkou jen těch horších časů, které končí ve "Smutném domě pro staré beznadějné lidi"? Možná proto člověk vynalezl lež a je zvláštní si uvědomit, že svět bez lží by nás připravoval o veškeré naděje, snažení i šance... Na druhou stranu by bylo velmi osvobozující slyšet od muže, který rozhodně není předmětem vaší touhy: "Vím, že na tebe nemám", nebo jen tak na ulici důrazně usměrnit otrapu: "Vůbec se na mě nedívej, nelíbíš se mi!", hmm, něco do sebe by to mělo, raději však setrvám v našem modelu lží, kde právě ty milosrdné stojí za to, aby byly vyřčeny. I když si snímek v mnohém odporoval a tempo často pokulhávalo, rozhodně stojí za vidění. Nekecám :-). ()

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Ricky Gervais je zřejmě fascinován posmrtným životem a když mu bylo při natáčení Města Duchů striktně zakázáno kecat rejžovi do řemesla, tak si neodpustil aspoň sáhodlouhý dialog na toto téma ve svém (filmovém) režijním debutu. Mně se hodně líbil námět - svět ve kterém všichni mluví pravdu, teda kromě Rickyho a kam až to může takový prolhaný parchant dotáhnout. Jenomže Umění lhát je ve výsledku hrozně plytké, chybí tomu spád, romantická vsuvka je otravná a těch 99 minut se příšerně vleče, ten chlap má halt talent udělat z tak zajímavého námětu extrémně nudnou podívanou, snad jeho další film bude lepší. A taky že je. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Kéž bych byl jediný, kdo umí lhát. Bohužel jsem pouze jeden z mnoha, co rádi lžou. Což je škoda, a proto můžu hlavnímu hrdinovi filmu pouze závidět. Moc pěkný a zajímavý film, který by ovšem mohl být lépe a vtipněji zpracován. Ale můžeme být rádi alespoň za tohle, že? Já myslím, že ano, a proto hodnotím solidními čtyřmi hvězdami. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (9)

  • Během celého filmu nevysloví slovo "lež" ani jedna z postav, použije ho pouze vypravěč. (don corleone)
  • Ricky Gervais sponzoroval v rámci propagace filmu online soutěž, jejímž cílem bylo upravit ve Photoshopu plakáty ke známým filmům, protože tvůrci na nich častou lžou obecenstvu. (HellFire)
  • Film se natáčel ve městečku Lowell, ve státě Massachusetts v USA. Kostelík, ve kterém se odehrává svatba, se nachází v Sudbury v Massachusetts. (don corleone)

Související novinky

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

27.06.2021

Prvním novým Star Wars filmem po skončení ságy o rodině Skywalkerů by se měl stát Star Wars: Rogue Squadron, který chystá režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman). O ději se zatím příliš neví, jen že… (více)

Reklama

Reklama