Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ne tak docela fiktivní příběh člověka, který ve skutečnosti dostal označení „heparinový vrah“. Co bylo příčinou a co se odehrává v mysli mladíka, který se rozhodne vykonat a vykonávat ty nejtěžší zločiny a mít přitom často pocit, že vlastně dělá dobrou věc? Co nutí nadějného a inteligentního adepta studia medicíny z podstaty se změnit a páchat na lidech zlo? Je hrozná představa, že vraždí člověk, kterého dobře znáte, které-ho denně vídáte, máte ho vlastně rádi a který je všem nápomocný, ochotný a obětavý, i na úkor vlastního pohodlí a svých věcí.
Sledujeme příběh, který se mohl stát a bohužel kdykoliv stát může. Ano, takhle se to i ve skutečnosti stát mohlo. A první, co nás napadne, když zjistíte, jakou lidskou bestii jste znali, kolik chybělo, aby se obětí stal kdokoli z našich blízkých a známých, nebo dokonce vy samotní. A právě nedávno medializovaný příběh „heparinového vraha“ nás zasáhl na citlivém místě. Ano, tohle se opravdu mohlo stát komukoliv z nás. Tohle už nebylo „někde ve světě“. Tohle bylo opravdu blízko. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (211)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Co u tohohle filmu oceňuju, je atmosféra (první půlku byla téměř špičková) a ojedinělou kameru. Ale tohle bude bohužel vše, co mi zůstane v paměti. Příběh je dost zvláštní, stejně jako konec. Jiráček je sice ok, ale zbytek ne. Jakoby režisér nevěděl, o čem chce točit. Takhle zůstává potenciál příběhu opravdu zabitý a jsem zvědavý, jestli se za pár let tohoto tématu neujme někdo jiný a nepřepracuje ho. 50 %. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí tohoto nevšedního snímku se dostavily smíšené pocity. Tématem je to originální a výhodou je, že je to inspirováno (i když bych tak moc nepřeháněl) skutečnou událostí, na což se vždy rád kouknu. Atmosféra nemocnice je opravdu ponurá a trýznivá, stejně jako některé pasáže filmu. Herecky je to celkem vyvážené (amatéři se vyrovnávají s profíky). Stopáž je snesitelná, ale o dvacet minut méně ... byl bych spokojený stejně. Z počátku jsem chtěl dát 2* (kdyby zde byl rozsah 1-10* bylo by to jednodušší), ale jelikož to ve mně chvílemi vyvolávalo tísnivé pocity (a to nejspíše mělo) a byly zde záběry míst, po kterých jsem nejednou kráčel, tak si přidám (55% - nečisté, ale pořád 3*). ()

Reklama

Webb 

všechny recenze uživatele

O tomhle filmu se všude hodně mluvilo ve spojitosti s heparinovým vrahem ale nakonec film na něho konkrétně nenaráží ale přímá pojem vraha daleko obecněji, vykresluje psychologii narušeného člověka, který má tu možnost provést a vcítit se do role pána tvorstva za pomoci nemocničního systému, který on sám špatně pochopil. První co bije do očí už od prvních minut je neobvyklá vizuální stránka za použití mnoha filtrů, která je netypická pro českou tvorbu i přesto, že např. snímek Normal jí zrovna nešetřil. Obsazení Václava Jiráčka do hlavní role se ukázalo jako dobrý tah a bylo vidět že se do své role vžil. Atmosféra je tu postupně budována, režisér a scénáristi odvedli dobrou synchronní práci stejně jako kameraman s jeho klaustrofóbními záběry, nebo zvukař, který použil různé hloubky či vložil do pozadí různé zvukové tóniny (některé připomínaly vzdálené a nevýrazné rozbouřené moře) do záběrů pasovaly, stejně jako chorálová či operní hudba zase určená k zamyšlení vraha. Velice nedoceněný film, který konkuruje i takové české jedničce loňského roku jako Protektor 70% ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Výborný film. Tedy skoro. Nebýt toho zpackaného závěru, mé hodnocení by bylo jistojistě plné. Jiráček podal životní výkon. Nemocnice sice vypadá jako barák hrůzy, ale nevadí to. Příjemně to zapadá do atmosféry, která je a to se nebojím říci, hororová. Ano. Tento snímek tak opravdu působí. Nezklamou ani herecké výkony. Uvidíte i nejvyššího muže naší republiky. Hudba je skvělá. Barevnost filmu působí dramaticky. Jen se znovu ptám autorů. Proč proboha jste nepromysleli závěr? Překvapuje mě velmi nízké hodnocení. ()

uiu 

všechny recenze uživatele

Film nepopisuje skutečný příběh heparinového vraha, ale je jím jen volně inspirován. A to je asi největší chyba. Jako divák jsem se cítila hodně ošizená, protože mi ve filmu předkládali něco, co byl jen výplod scénaristické fantazie založené na tom, že někdo zabíjí pacienty heparinem. Skutečné pohnutky, důvody a myšlenkové pochody reálného vraha, který dnes sedí ve vězení nám vlastně představeny vůbec nejsou. Na začátku nám "hrdina" přijde jako někdo, s kým bychom měli soucítit, ale postupem filmu se z něj stává jen pomstychtivá kreatura, kterou začneme nenávidět. S tím skutečným příběhem heparinového vraha to nemá nic společného (ten aspoň zabíjel jen ty, kteří doopravdy umřít chtěli). Ovšem, když se odprostíme od tohoto faktu, je to průměrný film. Nenadchne, neurazí. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (12)

  • Natáčení začalo pár měsíců po odsouzení Petra Zelenky. (M.B)
  • Režisér Dan Svátek po novinářské projekci prohlásil, že ve snímku jsou jen tři okamžiky, kdy se diváci usmějí. Jinak podle něj není ve filmu místo pro humor. (DorianGreene)

Související novinky

Jaroslava Adamová 1925 - 2012

Jaroslava Adamová 1925 - 2012

16.06.2012

V sobotních ranních hodinách zemřela v Praze ve věku 87 let herečka Jaroslava Adamová. Začínala jako statistka v Národním divadle a divadle Větrník už za studií na konzervatoři, kde absolvovala v… (více)

Reklama

Reklama