Reklama

Reklama

Dům loutek

(seriál)
Drama / Mysteriózní / Sci-Fi
USA, (2009–2010), 20 h 59 min (Minutáž: 43–50 min)

Tvůrci:

Joss Whedon

Hrají:

Eliza Dushku, Harry Lennix, Fran Kranz, Tahmoh Penikett, Enver Gjokaj, Dichen Lachman, Olivia Williams, Reed Diamond, Amy Acker, Brett Claywell (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(27)

Dollhouse je přísně tajné a velmi ilegální. Je to místo, kde se plní přání. Klienti s dostatkem peněz a správnými kontakty si můžou najmout "Actives" nebo "Dolls". Dolls mají kompletně vymazanou paměť, čili jim můžou být vtisknuty vzpomínky, schopnosti a jazyk pro různá přiřazení. Na misích je kontrolují "Handlers" a po dokončení úkolů jsou opět vymazáni a udržování ve futuristické laboratoři Dollhouse. Jsou to lidé, kteří se rozhodli, pro vlastní důvody, vzdát se svých těl. Můžou být kýmkoliv. (dresi)

(více)

Recenze (168)

MCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak poznamenali jiný, Dollhouse potenciál má, ale působí na mě, jako by si Whedon nebyl jistý, jak jej uchopit - příkladem budiž postavy, které mi zezačátku přišly vesměs nezajímavé a archetypální, až později se v tomto směru mé dojmy zlepšily (vcelku výrazně - tedy až na hlavní postavu). K tomu je tu ale spousta klišé, co opravdu nemusím, ať už se jedná o vedlejší zápletky (když tu navíc vezmu v úvahu, že v případě Firefly platilo, že co epizoda, to v podstatě originál, achjo...) anebo ono "Kdo se vyjeví jako loutka příště?". Nejlepší díl, Epitaph One, byl k tomu vydán jen tak bokem a přitom teprve na něm lze vidět, jak dobrý by seriál mohl být a jaký vzhledem k jeho zrušení nikdy nebude. 6/10 ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Zajímavý seriál se spoustou výborných nápadů a myšlenek. Postupem času jsem si zamiloval nejen postavy, ale i herce. Mezi mé oblíbené postavy patřil Topher, Sierra a Victor a co se herců týče, tak plus získala hlavně dvojice Fran Kranz a Amy Acker. Potěšil mě taky návrat Firefly dvojice Summer Glau a Alan Tudyk. Ve druhé sérii opravdu není radno ztrácet přehled, protože gradace v závěru je obrovská. A bonbónek, který dostala v podobě Epitafu dvě, tak po takovém by toužil každý končící seriál. ()

Reklama

Unnamed 

všechny recenze uživatele

1. série má poněkud pomalejší rozjezd a člověk musí přečkat několik ne až tak působivých epizod (původní neodvysílaný pilot měl přeci jen o dost větší grády a i celá show by poté asi byla trochu o něčem jiném), kažopádně s příchodem 7. epizody začíná pořádná jízda, která vydrží až do finále. Nápad je vážně moc zajímavý a hlavní dějová linie se mi moc líbí, jen ty věci okolo - jako třeba mise - nejsou tím, proč jsem si seriál vybral, a tudíž mi počáteční pomalejší tempo nedovoluje jít na vyšší hodnocení. Tedy 3,5* a jdu na druhou sérii. 2. série opakuje schéma série první, i když i mise mají většinou více společného s konečným rozuzlením celého seriálu než tomu bylo dříve. Celkově co se mi na seriálu líbilo nejvíc bylo, jak mne dokázal tolikrát za sledování překvapit... těch zvratů... nepočítaně... a žádný z nich mě nebyl do očí, což se ne každému seriálu zadaří. Přesto, mohl být o dost kratší, protože retrospektivně si člověk uvědomuje, kolik věcí tam bylo jen jako fillery. 4* ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obrovský potenciál v rukou mistra. Josh Whedon má další ze svých velkých příležitostí k dalšímu kroku k věčné slávě. Dollhouse má velký potenciál, ale po třech dílech zatím nedokázal dostatečně přesvědčit. některé okamžiky připomínají Alias, ale to je pouze kosmetický defekt, způsobený geniální koncepcí Abramsova seriálu. Casting je podřízen hlavním myšlenkám, přestože na první pohled působí amatérsky, z herců se vyklubali vynikající osobnosti, které do svých rolí zapadali (ať Frank Kranz nebo Eliza nebo Enver Gjokaj). Ve stínu první sezony slušné 2* za potenciál, který nebyl využit a díly, které jsou fajn, ale nepřináší nic objevného a slabé finále, které zamrzí. Foxové to s chutí zruší a pár fanoušků bude nadávat, ale nezaujatý divák, který se nemodlí v Boha, Spielberga a pak Whedona tento seriál s klidem odepíše. Firefly byl prostě lepší seriál a příjemnější podívaná. Whedon první sezonu pojal prostě špatně. Málo chutné šťávy, hodně prázdné vaty a čekání na smysluplnou hlavní linii, které se v podstatě první sezona nedotkla. První sezona měla být poslední, nebyla. Naštěstí. Whedon od 5tého dílu druhé sezony rozjíždí svoje božská kola chytrosti, vkusu a osudu loutek na plné obrátky. Možná za to může podepsaný papír od studia, že je tohle skutečný konec seriálu a má to už ukončit. Tu ránu, jak mu spadl kámen ze srdce slyšeli i na Měsíci a konečně vystavil své skutečné umění na odiv světu. Vysoké tempo, hromada nápadů, využití dřívější vaty pro své účely... ale stále tu jsou silné nedostatky a stín první sezony. Potenciálem nejnabitější seriál posledních let však teď už zůstane v podkroví... (Seriál viděn celý) S01=2*,S02=4*, Epitaf1+2=3*(tuto myšlenku nevyužil Whedon příliš dobře...) ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 6/10 Hudba 6/10 Efekty 7/10/// +Eliza Dushku(Pach krve), Summer Glau(Terminátor: Příběh...), Reed Diamond(Cestovatel), Tahmoh Penikett(Battlestar Galactica) a hodně dalších zajímavých tváří, někdy atmosféra a pár zajímavějších dílů, námět -naprosto nevyužitý potenciál!!! často nudné díly, nebo epizody o ničem potácející se v kruhu postav, často nevíte kdo na čí straně stojí/// Nejlepší byly zhruba první tři díly a potom závěrečný z první a druhé řady. Ty první díly mi velmi připomněly seriál Chameleon. I zde dokázal hlavní hrdina vykonávat jakoukoliv profesi a stát se kýmkoliv chtěl. I zmíněný seriál byl později hodně zamotaný, ale nechápu proč u seriálu Dollhouse tvůrci nezkoušeli první 2, 3 řady postavu Echo k různým misím, ale naopak hned ve čtvrté části začali drbat do Společnosti, do jejího vedení apd. Celý zbytek seriálu pak byl jen o tom, kdo je vlastně ten špatnej, ale stejně se pořád nedařilo vyhrát a bylo to stále dokola. Poslední díl první řady byl vůbec nejlepší. Byla to taková postapokalyptická část o tom jak to vše může skončit. V tu chvíli jsem zbystřil a začal se neuvěřitelně těšit na druhou řadu. Jenže ouha, druhá řada se nesla v duchu té první a až poslední díl tuto loutkovou taškařici nějak uzavíral. Mohl to být suprovej seriál, ale jsem z něho spíš otráven a divím se, že jsem to nezapíchnul hned na začátku. Kdybych to jen věděl./// Celkem 65%/// ()

Galerie (372)

Zajímavosti (10)

  • Společnost stojící za „výrobou“ dollhouse se jmenuje Rossum. Jedná se o odkaz na Karla Čapka a jeho slavné R.U.R. (Rossum's Universal Robots). (TomikZlesa)
  • Námět na seriál vymysleli Joss Whedon a Eliza Dushku na společném obědě. (hellstruck)

Související novinky

Joss Whedon prolomil mlčení

Joss Whedon prolomil mlčení

18.01.2022

Je to zhruba rok, co jsme psali sérii článků na téma pozadí vzniku filmové Ligy spravedlnosti, kde po odchodu Zacka Snydera vznikl obří střet mezi hercem hercem Rayem Fisherem a zastupujícím… (více)

Whedonův marvelovský seriál? S.H.I.E.L.D.

Whedonův marvelovský seriál? S.H.I.E.L.D.

30.08.2012

Dlouho se spekulovalo, o čem přesně bude televizní seriál, jehož rozjetí má Joss Whedon v exkluzivní smlouvě s Marvel Studios. Inu, bude o tajné vojenské obranné organizaci S.H.I.E.L.D. (Strategic… (více)

Zamávejte Dollhouse na rozloučenou

Zamávejte Dollhouse na rozloučenou

24.10.2009

Nový seriál Josse Whedona od začátku bojoval o přežití. Druhá sezóna byla schválena jen s odřenýma ušima a s nadějí, že se sledovanost zvedne. Opak je pravdou a tak už všichni čekají, kdy Fox seriál… (více)

Joss Whedon má chatu v lesích

Joss Whedon má chatu v lesích

10.07.2008

A v ní, jak jinak, straší. Tvůrce megaúspěšné Buffy a rychle stopnuté, ale přesto kultovní Firefly, startuje v lednu na Foxu nový seriál Dollhouse (Eliza Dushku jako členka party mladých lidí, kteří… (více)

Reklama

Reklama