Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1949 a milovnice jídla Julia Childová se stěhuje se svým manželem do Paříže. Být ženou v domácnosti ji však nebaví, a tak se začne věnovat své zálibě, vaření. Anglicky psané kuchařky v Paříži nenajde, a tak se pouští do studia starých francouzských kuchařských knih. O více jak deset let později vychází její kuchařka a Julia Childová se stává celebritou v kulinárním světě. New York 2002. Třicetiletá začínající spisovatelka Julie Powellová, která zrovna pracuje na městském úřadě a pomáhá rodinám postiženým newyorskou tragédií, se jednoho dne rozhodne, že během roku uvaří všech 524 receptů z klasické kuchařky paní Childové. A o svém projektu se rozhodne psát blog. Ten je po těžkých začátcích úspěšnější a úspěšnější. Chodit do práce a k tomu vařit tolik jídel je však obtížné. Julie je svým projektem čím dál více posedlá, nemluví a nepřemýšlí o ničem jiném, ve volném čase jen vaří. Přestává si rozumět s manželem a ten ji nakonec opouští. Je jen na Julii, aby urovnala jejich vztah a dotáhla svůj blog do úspěšného konce. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (387)

Matty 

všechny recenze uživatele

Velké ambice, velká Meryl, velká blbost. Jelikož se ve mně poslední dobou probouzejí kulinářské instinkty, což se projevuje i zvýšenou chutí na filmy o gastronomii, jsem z Julií obzvlášť nešťasten. Stejně jako byl nešťastně zvolený způsob paralelního vyprávění. Linie z 21. století dává s velkým předstihem odpovědi na otázky, které bychom si mohli klást v souvislosti s linií ze století dvacátého. Víc než u jiných romantických komedií tak předem víme, co se stane. V usilovném hledání souvislostí mezi životy obou žen není Ephronová moc úspěšná. Jakoby si odmítala připustit, že Julie a Julia obývají dva úplně jiné světy a kdyby došlo k jejich setkání, marně by hledaly společnou řeč. Ambiciózní počin o terapeutických možnostech vaření se rozpadá na dvě uondané komedie, z nichž jenom jedna je díky Meryl párkrát vtipná (a spíše tím, s jakou chutí se herečka ponořila do své role než zásluhou scénáře). Amy Adams také nehraje špatně, ale její motivace je nejasná a chování i v rámci žánru příliš šablonovité. Nora Ephron bohužel znovu potvrdila, že z ní pokračovatelka Billyho Wildera, jehož Sabrinu jistá část filmu silně připomíná, nebude. Apendix: Kdo Julii Child nezná, z filmu ji lépe nepozná. 50% Zajímavé komentáře: Nathalie, larelay, Flipper, Cushing, ZkuKol, Ketri ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Rozkošný film o dvou (ne)obyčejných ženách. Příběh občas trochu drhne, ala výprava s hudbou mají skutečně šmrnc. Větší problém mám s Meryl Streep, jejíž afektovanost mi skutečně lezla na nervy, i když chápu, že Julia Child taková asi skutečně byla. Nicméně jsem se pokaždé těšila až přijde na řadu část s naprosto přirozenou a skvělou Amy Adams. 3,5* ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vo filme zaznie veta: "Je to len dlhý, nudný zoznam receptov." Plne súhlasím. Spočiatku aj nejaké recepty zaujali. Ale od momentu, keď tam Amy hodila umelých homárov do vriacej vody a jeden z nich akože vyskočil, sa mi to znechutilo. A Meryl za toto nominácia na Oscara? To už môžu potom dať nomináciu aj Pepovi Vojtkovi za imitáciu Bon Joviho. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

To jednou takhle v neděli odpoledne nemám co napráci, tak zapnu televizi a tam běží tenhle film, o němž jsem toho už mnoho slyšel a četl, a tak mě napadlo, že bych se na něj mohl i podívat. A velice rád konstatuji, že jsem nebyl zklamán. Celé to utíkalo velice rychle bez nejmenších náznaků nudy, v ději jsem se orientoval bez jakýchkoliv problémů a celé jsem si to úžasně užíval. Bylo to zkrátka příjemné odpoledne s příjemným a atraktivním filmem, který mě bavil, který se mi líbil, a kterému snad ani nemám příliš co vytknout. Takové filmy se mi pak hodnotí úžasně, protože je příjemné občas vědět a připomenout si, že se dají natočit atraktivní a zajímavé filmy bez jakýchkoliv zvláštních a drahých efektů, že ke vzniku dobrého filmu stačí jen dvě vynikající a sympatické herečky, několik dobrých herců do vedlejších rolí, a máme tu film, který dokáže vyniknout. Avšak přemýšlím, jestli byla nominace Meryl Streep na Oscara za tuto roli zasloužená, přece jen mi nepřijde, že by zde jakkoliv vynikala, Amy Adams předvedla minimálně stejně kvalitní výkon, tady zkrátka trochu podezírám Akademii, že Meryl Streep dává nominace už jen tak nějak ze zvyku. Ale to jsem trochu odbočil, film se mi tedy líbil, dokázal mě zaujmout a já mu uděluji zasloužené čtyři hvězdy. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Takový moc milý film podle skutečných životů. Úžasná Meryl Streep jako stejně úžasná manželka velvyslance v Paříži, kde se zamiluje do francouzské kuchyně, tvrdohlavě projde kurzem vaření se samými muži -z ženského ji totiž vyhodili:-) Elegantní padesátá léta a ona se se svojí přítelkyní rozhodné vydat francouzskou kuchařku pro americké ženy, s energií a šarmem sobě vlastním. Amerika, současnost...jedna mladá žena s hodným mužem, s nímž se přistěhuje do podnájmu nad pizzerií, se kvůli osobní nespokojenosti se svým životem rozhodne za jeden rok uvařit úplně všechny recepty a napsat o tom blog. Během této doby se s ní povahově přes několik desítek let prakticky ztotožní...a vaří...takové skvěle odpočinkové, laskavé a určitě vás přepadne hlad nebo začne honit mlsná:-) ()

Galerie (41)

Zajímavosti (22)

  • Meryl Streep je o celých dvacet centimetrů nižší než její předobraz Julia Child, kterou ve filmu představovala. Streep měří 1,68 m, zatímco Julia 1,88 m. (jezurka42)
  • Film zajímavým způsobem adaptuje a kombinuje dvoje slavné paměti: Julie & Julia od Julie Powell a My Life in France od Julie Child s Alexem Prud'hommem. My Life in France popisuje léta, která Child strávila v poválečné Paříži jakožto manželka zaměstnance ministerstva zahraničních věcí Paula Childa, kdy byla schopna proměnit svou vášeň pro francouzskou kuchyni v plnohodnotné poslání ve snaze rozšířit ji do amerických domovů. Poté, co se stala první Američankou, která vystudovala slavnou kuchařskou školu Cordon Bleu, popularizovala francouzskou kuchyni v Americe spoluautorstvím kuchařské knihy Mastering the Art of French Cooking. Popularita této kuchařky zahájila její kariéru televizní kuchařky, díky které se proslavila po celé Americe. Child se ze všech sil více než kdokoliv jiný snažila odradit Američany od konzumace konzervovaného a mraženého jídla a polotovarů a prosazovala přípravu čerstvých a chutných jídel. (Martin00x)
  • Během natáčení se Amy Adams zasnoubila se svým přítelem, hercem Darrenem Le Gallo. (Ernia)

Reklama

Reklama