Reklama

Reklama

VOD (1)

Válečný snímek Ďábelská brigáda (1968) byl inspirován historií skutečné vojenské jednotky, složené z kanadských dobrovolníků a neukázněných amerických rekrutů, jež měla být původně vysazena v Norsku. Válečná situace se sice změnila, ale plukovník Frederick, velitel pověřený vycvičením a vyzbrojením brigády, neúnavným přesvědčováním svých nedůvěřivých nadřízených dosáhne svého. Brigáda zůstane pohromadě a stmelí se do obávané bojové jednotky, jež se stala postrachem nepřátel na italské frontě. Film, ve kterém nechybí řada humorných situací, se snažil navázat na mimořádný úspěch obdobného Aldrichova dramatu Tucet špinavců (1965). Vedle Williama Holdena v roli Fredericka se tu objevili i další známí představitelé, Cliff Robertson (velitel Kanaďanů Crown), Vince Edwards (major Bricker), Claude Akins (násilník Rockman) nebo Richard Jaeckel (bývalý cirkusák Greco). V úlohách vysokých spojeneckých důstojníků se mihnou herecké hvězdy Michael Rennie, Carroll O’Connor a Dana Andrews. Režisér snímku Andrew V. McLaglen (nar. 1920) byl synem slavného herce irského původu Victora McLaglena a z jeho rozsáhlé tvorby známe u nás především westerny McLintock! (1963), Shenandoah (1965) a Bandolero (1968). Ďábelská brigáda vznikla v produkční společnosti Davida L. Wolpera (1928–2010), významného nezávislého tvůrce, který léta působil v rámci hollywoodského systému. (Česká televize)

(více)

Recenze (79)

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Nápad spojit americké odpadlíky a kanadskou elitu sliboval mnohé. Ovšem krom pár kanadských žertíků a rivality dvou skupin zůstal zcela nevyužit a k jeho proražení postačila jedna hospodská rvačka, kdy se z chlapců stali přátelé na život a na smrt. Při akci samotné jsem už pouze neuznale kroutil hlavou, a to ze jména při obsazování městečka, kdy se veškeré takové pojetí hodilo spíše do dobrodružného filmu s nadsázkou. Vzhledem k tomu o jakou výpověď však při vyprávění tohoto filmu šlo, (viz. závěrečná Holdenova slova) je to převelice málo. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Skvělý válečný film o spojení dvou zcela odlišných národů do jedné speciální bojové jednotky. Přes počáteční nevraživost a neustále rozpory se obě skupiny nakonec skamarádí (kde jinde než-li v hospodě). Pěkné je první setkání se skotskou skupinou, která vchází do táboru hrající na dudy velmi oblíbenou skladbu. Na konci mi bylo líto mladého důstojníka, který šel vyjednávat kapitulaci a byl zákeřně zastřelen zbabělým náckem...Opravdu velice příjemný film. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Výborný válečný film, který má spád, humor i napětí. Speciální brigáda vytvořená z výběru špičkových kanadských vojáků a spodiny armády USA vedená schopným plukovníkem se pouští do boje za právo na svou existenci. Nejprve se jim podaří beze ztrát zajmout v obci roztroušenou velkou německou jednotku včetně tanků. Finální bitva se pak odehrává na vrcholu italské hory držené pevně opevněnými Němci. Trailer: http://www.tcm.com/mediaroom/index.jsp?cid=175129 ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Keď to prišlo do ČSSR , už tu boli Rusi. Až som sa divil, že po nespočetných ruských filmoch s vojnovou tematikou pustili sem tento film. S oslavou iných ako sovietskych vojakov. Premietali ho len krátko v lete na festivaloch. Ale všetci sme boli ním nadšení. Film mal pekné obsadenie hercov, zaujímavú tému a nakoniec aj zaujímavý spád a gradáciu. Pre mňa je to film, so spomienkami, keď sme preliezali ploty ihrísk na dedine kde sa film premietal z obyčajnej maringotky ležali v studenej tráve a nervózne fajčili Astry jednu od druhej nespúšťajúc oči zo slabo napnutého plátna trepotajúceho sa vo vetre.  ()

Mol 

všechny recenze uživatele

LAY DEAD IN A HUNDRED FIELDS AND CROSSROADS. TOGETHER THEY HAD BUILD A MYTH. TOO MANY DIED TO KEEP IT TRUE!!! Vůbec ne špatný film o elitní brigádě odvážných mužů v uniformách. Na začátku jsou to jen američtí kreténi a floutci proti vždy upraveným a taktním Kanaďanům, kteří do sebe navzájem rádi popichují. No William Holden z nich udělá kamarády na život a na smrt a v Itálii se tak i stane. Některé bojové scény jsou sice úsměvné, ale přičítám to roku vzniku filmu. Jako dva Němci bavící se na okenní římse, zatím co jim za zády v potoku šlape 20 vojáků z druhé strany barikády? To mi moc chytré nepřišlo. ()

Galerie (124)

Zajímavosti (7)

  • Kromě zmiňovaného názvu Ďábelská brigáda si po svém nasazení v Itálii vysloužila společná americko-kanadská jednotka také přezdívku Černí ďáblové, Brigáda černých ďáblů nebo Freddiovi bojovníci. Vojenské označení Ďábelské brigády bylo 1st Special Service Force, tedy 1. brigáda zvláštních služeb. Do boje se sice poprvé dostala v Itálii, ale její první bojové nasazení bylo předtím v rámci vylodění na ostrově Kiska v Aleutském souostroví u Aljašky, který okupovali Japonci. Ti se z něj ale bez boje ještě před vyloděním Američanů v naprosté tajnosti evakuovali. (Dzin01)
  • Mapa Evropy visící v plukovníkově kanceláři ve skutečnosti zobrazuje poválečnou Evropu. Dobře viditelné je na ní například Československo bez Podkarpatské Rusi nebo nově ustanovené polské hranice. (Arccos)
  • Film je historicky nepřesný. Ďábelská brigáda se ve skutečnosti neskládala ze spodiny společnosti, rváčů a zlodějů, ale z vysoce zdatných mužů s dobrou morálkou. (Furi)

Reklama

Reklama