Reklama

Reklama

V rámci amerického experimentu byl zrušen rozsudek smrti a vězení jsou teď napěchována bývalými odsouzenci. Skupina více než dvou set ruských vězňů je poslána na nehostinný ostrov a ponechána svému osudu. Brzy se tu vytvoří drsné společenství s ještě drsnějšími pravidly. V boji o přežití nebude nikdo ušetřen… (oficiální text distributora)

Recenze (60)

Ampi 

všechny recenze uživatele

Hezká 4rka nebo 3 s hvězdičkou, když tu na čsfd vlastně máme ruské známkové hodnocení. Konstantin Lavroněnko je pro hodně diváků hlavní lákadlem tohoto filmu. Mne to spíš zajímal film samotný a téma arktického vězení a přežívaní v něm. Nicméně uznávám, že Lavroněnkovi vězeňské film sednou a útěky taky. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ruskej akční náhul se sklony k sci-fi možná vypadá dobře, ale je to kravina, prvotřídní kravina. Každej tady vypadá s těma krátkejma vlasama a vyplesklejma ušima jak typickej Saša z Východu a já si prostě jako divák nedokázal zvyknout ani na jednoho herce, včetně Kajínka, který v té době ještě nevěděl, že bude Kajínek. Nová Země je tak možná zajímavej film, ale já z něj cejtil spíš to, že koukám na strašnou krávovinu a tak to taky dopadlo. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Nová země má scénář tak neúpravný, až to hezké není. Člověk pojme podezření, že slouží jen tomu, aby se v něm mohla vynořit komunita ultranásilných věznů za podmínek nepřejících přežití. Skupina trestanců samozřejmě nebuduje Utopii, nýbrž autoritářskou, násilnickou společnost, která se dík nedostatkům zdrojů požírá navzájem, a to prosím doslova. Film se raduje, že může ukazovat ztrápené ksichty, podřezaná hrdla, různé propichování, sekání, tlučení apod. Nedá se říci, že by se táborníci chovali zcela nedůvěryhodně - oni se jen chovají nezajímavě. Kdyby se film nesnažil vysvětlit, jak a proč se v arktické pustině objevili a nechal v nevědomosti diváky i vězně, šlo by zřejmě o docela průměrnou, možná i nadprůměrnou vězeňskou šoxploataci (což pro mě osobně obvykle znamená podprůměrný film). +++++ Bohužel jsme informováni, že vězni jsou na ostrov deportováni v rámci jakéhosi experimentu. Jeho účel nám sdělen není a smím-li hádat, tak se v jeho rámci usiluje především o smrt vězňů (kteří zřejmě nemohou být kvůli veřejnosti normálně popraveni). Ovšem na odpravení pár desítek již pozavíraných lidí má hokus pokus poměrně velký rozpočet, který zaplatí rotu mariňáků, torpédoborec a satelit. Škoda, že taková štědrá grantová agentura nepůsobí u nás v Čechách, to by se to zkoumalo. +++++ Kdyby občas některý z věznů nepronesl větu, která zaváněla použitým mozkem a lákala ke zkoumání možných významů, byl bych ještě přísnější. Takto alespoň slabé **. ()

oje 

všechny recenze uživatele

Brutální a násilnická sociální studie segregované vězeňské spodiny, která ani tak nešokuje krví, jako poutá sledováním toho, co je komunita nejhnusnějších vymatlanců schopna na pustém ostrově udělat pro přežití. Zvířecí pudy v plném proudu, strach, zima a okolo jen kamení. Ta myšlenka vybudování moderní ostrovní kolonie je sama o sobě hodně zajímavá, a tak je dobře, že film se nezdržuje rozkreslováním konkrétních příběhu a neuhybá ze stanové cesty, ze které běhá mráz po zádech. ()

Expendable 

všechny recenze uživatele

Je to krásný ruský film, který je skvěle zpracován. Není to ani tak akční film jako spíš drama o skupině ruských věznů vysazených na pustém a nehostinném ostrově. Konstantin Lavroněnko byl asi zrozen do rolí muklů a dobrodruhů a tak se na čas ubydlí pod skalní převis. Zbytek věznů se zatím požírá a hraje hru Paslední zomre. Po příchodu Američanů se to celé změnilo na jatka kde přežili 4 lidé a na konci vlastně jenom jeden. Je to krásně epicky zpracované. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (2)

  • Napriek názvu filmu sa filmovanie uskutočnilo na úplne iných miestach než je ruské súostrovie Nová Zem. Natáčalo sa totiž na ukrajinskom polostrove Krym, stredomorskom ostrove Malta, v metropole Ruska - Moskve a tiež v Nórsku a na nórskom ostrove Svalbard. (MikaelSVK)
  • Súostrovie Nová Zem napriek svojej polohe nikdy neslúžilo ako trestanecká kolónia a ani tu nebolo nikdy vybudované žiadne väzenie. Od svojho objavenia a neskoršieho pripojenia k Rusku, resp. Sovietskemu zväzu, bolo skôr známe predovšetkým kvôli jadrovým skúškam počas obdobia Studenej vojny. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama