Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezi vesničkami Zbořov a Spáňovice je každý týden přemisťována pojízdná kaplička svatého Floriána. Sedláka Floriána Jírovce, který musí pro tuto akci poskytovat své koně, už to nebaví, a podporuje proto návrh, aby byla postavena ve Zbořově řádná zděná kaplička. V noci ho navštíví sám světec a za jeho snahu se mu odmění zázrakem. Sešle mu s nebe zlatou šňůru, kterou lze regulovat počasí. Jírovec brzy udivuje své spoluobčany přesnými meteorologickými předpověďmi. Na nedělních mších se v blízkém městečku Caparticích schází místní smetánka v čele se senilním baronem Hubertem. Sedlákovým údajným schopnostem se vysmívají. Ten však předpoví sníh, který doma spustí tajně jeho žena Markyta, a Jírovec se proslaví. V jeho vsi se začnou lidé bouřit proti stálým změnám počasí. Uražený Jírovec proto celé léto nechá pršet jen na své pozemky. Vytvoří tak rajskou zahradu, která se stane poutním místem. O ruku Barušky, dcery slavného Jírovce, se začnou zajímat nápadníci. Ta však už dlouho miluje svého Václava a panský život odmítá. Ani Markyta nechce dělat "dámu". Baruška proto podstatu zázraku prozradí Václavovi, a ten v noci přetne šňůru, která se vznese do nebe. Vše se tím vrátí k normálnímu pořádku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

cariada 

všechny recenze uživatele

Zapomenutá filmová pohádka odehrávající se v Ladových kulisách. Sedlák Florián (J. Sovák) dostane moc ovlivnovat počasí a náležitě si to užívá stane se i starostou, ale sláva polní tráva.... A i on pochopí, že ta moc mu nepřínáší nic dobrého. Ostaní postavy jsou při nejmenším zvláštní viz postava co hraje J. Bek když, v kostele zpívá a hraje na varhany jak někde v náký skupině. Nebo kněz R. Hrušínský. Celé to působí jako taková moralita formou grotesky. Velice zvláštní film. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Meteorologická groteska, nabývající na zcela zásadních významech svým karikujícím obsahem. Hýbat světem a počasím není vůbec lehká věc. Vynikající herecká sestava, která nachází uplatnění v každém ohledu. Sovák, Hrušínský, Brodský, Hlaváčová, Kostka, Záhorský, Růžek, Bek, Effa a další. Realizace v ladovských kulisách a s humorem, upomínajícím v lecčems půvabné haškovské povídky, celku rozhodně prospěla. Nebude-li pršet, nezmoknem. ()

Reklama

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

V 60 tých letech se poroučelo větru dešti, největší plody země byly v sovětském ráji. Hádanice kdo s kým a proti komu. Rozhodovat určovat , boj o moc. Perfektní satira na komunistické běsnění. Kdo toto nechápe má asi nižší IQ. Na konci filmu nás pan Sovák varuje . Tento film jsem objevil náhodou až dnes a děkuji všem hercům kteří už tehdy ukazovali na zlořádstvo jedné strany . ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Místy je to velmi jednoduchý a navíc jaksi ulepený (nevím, jak ten pocit popsat lépe) film, ale pořád se na něj dá dívat bez větší úhony. K takovým Hrátkám s čertem mohou sice kulisy jen obdivně vzhlížet, ale Florián je zase plný výborných herců, na něž je radost pohledět (všem samozřejmě kraluje Jiří Sovák), a nejrůznější vtipy se tu skrývají úplně všude - i v hudbě. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

S malovanými kulisami uspěl Mach už v Hrátkách s čertem. Florián je silně stylizovaná satira v krásných maskách a kulisách Vladimíra Dvořáka (Josef Lada to opravdu není!!). Roztomilá záplatka a moc pěkné legrácky, které jsem plně docenila až při druhém sledování. "Čím víc bude na světě Floriánků, tím líp!!" ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Snímek byl natočen na motivy humoresky spisovatele Karla Matěje Čapka-Choda "Jírovec a jeho svatý patron". (Terva)

Reklama

Reklama