Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Domácí vychovatelka Olga, mladičká a citlivá dívka, přichází do zchudlé šlechtické rodiny plná ideálů a odhodlání milovat děti, které jí budou svěřeny. Osamělá mezi lidmi prožívá pocit člověka, který nepatří nikam. Ani mezi povýšené panstvo, ani mezi služebnictvo. Zažívá mnoho situací, které ji zraňují a ponižují, ale současně jí dávají i poučení pro budoucí život. Scénář Věry a Václava Šaškových vznikl podle stejnojmenné povídky Karla Čapka, jemné analýzy lidských pocitů a vztahů, s důrazem na potřebu důstojnosti a vnitřní svobody. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

argenson 

všechny recenze uživatele

Vysoké hodnocení nikoli jen z úcty ke Karlu Čapkovi, ale prostě proto, že tenhle televizní film se povedl. Klára Issová mírně patetická, ale ve svém umírněném vzdoru sympatická a mě její kreace dívky nepatřící nikam bavila. Ostatní hrají předvídatelně, ale do svých rolí přesně pasují (Chantal Poullain, Josef Somr, s mírným sebezapřením beru na milost i Lucii Vondráčkovou), překvapila i ještě dětská Nikol Štíbrová v roli fracka na zabití. Jenom je škoda inflace exteriéru Krásného Dvora, známého i ze třetího dílu Básníků nebo záběry z naprosto stejných míst jako ve filmu Konec starých časů. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Televizní film starý 18 let, na kterém je hrozně znát televizní levnost. A jelikož jsou z podobné doby filmy, na kterých stáří není znát ani dnes, předpokládám, že Na zámku není úplně filmem, který by se v televizi měl nějak opakovat častěji z důvodu úspěšnosti. Jediný plus je nápad zfilmování povídky od Karla Čapka a určitá profesionalita Jirky Stracha, který se v té době stále ještě rozjížděl. ()

Reklama

Greg25 

všechny recenze uživatele

Původní povídka Karla Čapka, podle které vznikl film, je nelehká na zfilmování. Je hodně pocitová, emocionální a svým plynutím spíše lyrická. Udělat podle ní kompaktní snímek, celistvě vyprávěný a přitom zůstat věren předloze, že to nejpodstatnější jsou emoce a pocity hlavní hrdinky, nebylo jednoduché, ale kdo umí, umí a pan Jiří Strach opět dokázal, že režírovat umí hodně dobře. Skvělá Klára Issová v roli Olgy, potěší i malinkatá role Jany Hlaváčové coby starší Olgy, jejíž postava je ale ryze filmová, v původní povídce není vypravěčem Olga, ale vševědoucí vypravěč. 80% ()

Ivulla 

všechny recenze uživatele

Povídka oblíbeného spisovatele, zrežírovaná oblíbeným režisérem a výborně zahraná oblíbenými herci. Přesvědčivě předává emoce a těžko sdělitelné a nelogické prožitky hlavní hrdinky. Podbarvená příjemnou hudbou a krásnými obrazy přírody a interiéru zámku mi tato inscenace zprostředkovala to, co hledám v umění a ve filmu málokdy nalézám. Potěšení pro citlivé duše. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Špičkové drama o tom, jak člověk může být zcela osamocen na zámku plném lidí. Film zdánlivě bez děje je dokonalým dramatem mladé dívky coby učitelky na zámku, kde vše je jinak, než si v semináři vysnila. Klára Issová je výtečná, stejně jako nesnesitelná Chantal a tupý pan hrabě Somr. Strach opět ukázal, jak velkým filmařským talentem vládne. 85% ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Natáčeno v interiérech i exteriérech zámku Krásný Dvůr. (HonzaBez)

Reklama

Reklama