Reklama

Reklama

Bláznivá komedie Prestona Sturgese, kterou deník The New York Times označil za "hezky břitkou satiru", patří ke klasice zlaté éry Hollywoodu a vrcholům komediálního žánru. V hlavní roli jednoho z nejlepších filmů o filmu v dějinách kinematografie se objevil Joel McCrea. Když jeho postavu úspěšného hollywoodského režiséra unaví vlastní povrchní veselohry, rozhodne se natočit sociálně realistické drama o nelehkém údělu obyčejných lidí s názvem Bratříčku, kde jsi? (stejný název později použili bratři Cohenové ve své skvělé komedii s Georgem Clooneym). Producenti poukazují na jeho vysoké společenské postavení, ale režisér je neústupný a v převleku vandráka se vydává za svým příběhem. Cestou potká půvabnou Veronicu Lake... a problémy, o jakých se mu dřív ani nesnilo. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (44)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Výtečná satira na Hollywood a zároveň zdůvodnění proč ho máme tolik rádi (až na těch několik zatraceníhodných uživatelů CSFD, kteří se svojí nenávistí k hollywoodské tvorbě chlubí ve svých profilech ). Navíc neodolatelná bloncka s trademarkovým ´peekaboo´ sestřihem (peekaboo) Veronica Lake, které to s mužským protějškem výborně šlape. A i Coeni si odtud půjčili název jednoho svého filmu - O Brother, Where Art Thou. ---- REŽISÉR: I want this picture to be a... document. I want to hold a mirror up to life. I want this to be a picture of dignity... a true canvas of the suffering of humanity. PRODUCENT:But with a little sex in it. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Film začne pěkně zprudka se samým hláškováním a dalšími vtípky. Příběh filmového režiséra, který chce poznat na vlastní kůži utrpení chudiny, připomene grotesku. Brzo pozná okouzlující dívku, na kterou je poměrně hodný... a ona je sice chvilku trochu uštěpačná, ale velmi brzy se do něho úplně zblázní. Malinko dělá drahoty, ale zároveň její činy mluví víc než slova, a tak se z ní stává zcela oddaná holka, což je trochu divný. Režisér Sullivan ji totiž na oplátku okázale ignoruje. Těžko říct, jestli je tak slepý anebo je to prostě takový debílek. V druhé půlce film zvážní. Hlavní hrdina narazí a poznává jakési moderní otrokářství založené na odsouzených trestancích, kterým se omylem také stane. Najednou je tu dost úmorná sociální kritika, která mě absolutně nebrala. Všechno směřuje k pointě, která je sice dobrá, ale celkové zpracování bylo pro mě velký čas dost otravné. Na začátku sympatická romantická komedie (kde chlap je vůl a holka nádherná a skvělá), ale postupně čím dál větší hrůza sledovat. (4/10) ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Bavilo ma to a veľmi. Po sklamaniach s PalmBeach Story a Lady Eve, konečne aj u mňa film Prestona Strugesa stopercentný. Žánrový aj štýlistický mišmaš komédie, melodrámy, romantiky , satiry na Hollywood, sociálnej kritiky a ešte mnohého iného. Je to trošku bordel ale zaujímavý bordel. Ideálny kandidát na nejaký filmovo - vedecký rozbor.A Veronika Lake bola bohyňa. 9/10 ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Film snažící se zkombinovat rychlopalnost screwball komedie, fyzično slapstickových gagů a sociální dramatičnost ranku Chaplinových snímků. Výsledkem je nevyvážená, avšak povětšinu doby příjemně drzá komedie. Nejlépe si vede jako prvně zmíněná screwballka. Brilantně pointované dialogy vedené často v brutální kadenci strhávají v daných momentech celý film do zběsilého tempa a já si v takové chvíli nepřál nic jiného, než aby v podobném duchu Sturges pokračoval dál a dál. Často ovšem přicházejí momenty zcela opačné, kdy se jednotlivé sekvence odehrávají bez jediného dialogu a v té chvíli by měla zcela evidentně úřadovat právě buďto vizuální komedie, anebo vážná působivost dané situace. Ani jedno však nejde dohromady s obrazy, ve kterých do sebe pálí dialogy Joel McCrea a Veronica Lake, která se se svojí uhrančivou netečností zařadila do mého wishlistu hollywoodských femme fatale. Sullivanovy cesty jsou tak sice jízda na horské dráze, ale bohužel ne taková, jakou si asi tvůrci přáli. Chvíli se člověk náramně baví, chvíli spíše lituje. 6/10 ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Božská komedie:) Vynikající scénář, který sype jeden dokonalý a poutavý dialog za druhým. Rozhovory a jemné slovní přestřelky mezi Veronicou Lake a Joelem McCreou jsou famózní. Velmi se mi líbil Veroničin charakter. Žádná tuctová krásná blonďatá dívka. Chytrá, důvtipná, s lehkým ironickým humorem, noblesní, ale přitom nohama na zemi. Líbila se mi. Komu ne?:) ()

Galerie (60)

Zajímavosti (6)

  • Plagát snímky bol zaradený na 19. miesto v rebríčku 25. najlepších filmových plagátov všetkých čias podľa časopisu Premiere. (Scevola)
  • V roku 2007 zaradil Americký filmový inštitút snímku na 61. miesto v rebríčku najväčších filmov všetkých čias. (Scevola)
  • John L. Sullivan plánoval natočiť film pod názvom O Brother, Where Art Thou? Ten si neskôr vypožičali Joel CoenEthan Coen pre ich film z roku 2000. (Scevola)

Reklama

Reklama