Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Proč je zrovna můj syn hloupej, ale tak hloupej, Dilino?", běduje chudý romský uhlíř. Jeho syn Dilino je opravdu hodný chlapec, přesto však působí rodičům nemalé starosti. Moc rozumu nepobral, takže uhlířské rodině není příliš k užitku, a ještě ke všemu má všelijaké bláznivé nápady. Například nutí svého nešťastného otce, aby pro něj šel žádat o ruku samotné princezny! To mu snad sám čert nakukal! Kdo to jakživ slyšel, aby král dal jedinou dceru nějakému chudému uhlířskému synkovi? Copak by ho taková bohatá holka chtěla? Proč si jenom kluk radši nevybere sobě rovnou? Cožpak tenhle nápad může přinést štěstí hlupákovi, který ani neví, jak takové štěstí vypadá? Veselá romská pohádka s písničkami se natáčela na jaře 2008 na hradě Houska, v Mělníce a okolí. (Zlín Film Festival)

(více)

Recenze (47)

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Nejsem dítě, těžko hodnotit z pozice malého diváka. Zřejmě ve spoustě scénách potěší a rozesměje. Z pozice dospělého nelze přehlédnout záměrný výchovný podtext, kdy utlačovaná menšina, dostává prostor aby i ona mohla ke štěstí přijít tak jako odedávna chudý junák v pohádkách. Nechci se zde pouštět na tenký led koho tohle byl záměr a tak raději z filmového či spíše televizně produkčního hlediska mohu říci, že dílo je klasicky česky zfušované a herecké výkony krom Táborského nijaké. ()

Nonna odpad!

všechny recenze uživatele

Vražda na objednávku.Scénář i film museli zřejmě autoři natočit na příkaz shora, stejně, jako učitelky ve školách jsou z vyšších míst nuceny číst dětem v literatuře romské pohádky s kladným hrdinou a mravním ponaučením na konci (znám z vlastní zkušenosti) a stejně jak jsme kdysi před revolucí museli se sborem trénovat na soutěže aspoň dvě ruské častušky. Neuvěřitelně hloupý a naivní scénař, pitomé dialogy, kožené výstupy jinak dobrých herců, to vše působí skutečně kontraproduktivně. Tomu prostě neuvěří ani dítě, které na to se mnou koukalo a znechuceněn v půlce odešlo s poznámkou, že jediné, co ho na tom baví, je pěkná princezna. Princezna, které nevadí, že z růžových peřinek přejde do uhlárny.....to je vlastně opravdu skutečná pohádka. ()

Reklama

tančísvlky 

všechny recenze uživatele

Idem proti prúdu a bez nejakých výčitiek dám dobré hodnotenie. Jedna z mála rozprávok, ktorá vás donúti sa zamyslieť. Herci sa výborne bavili a hlášky sú skutočne všade. A keď pridám skutočne skvelú hudbu, tak čo chcieť viac. A vlastne na čo sa tu rozpisujem veď všetko "majstrovsky" pomenovala recenzia od "Helianto" ... ()

helianto 

všechny recenze uživatele

Takže, když to shrnu: protirasistická pohádka na objednávku nebo na příkaz shora, pohádka postavená na hlavu, pohádka o tom, jak ke všemu přijít bez práce, trapná pohádka s trapnými herci, utlačovaná menšina, dostává prostor, aby i ona mohla ke štěstí přijít tak jako odedávna chudý junák v pohádkách … Doufám, že milí kolegové – uživatelé prominou, že jsem si dovolila použít a ocitovat ve svém komentáři některé jejich postřehy a bonmoty. No, já vím, to věčné romské téma, velmi citlivé. Ale já tomu nějak moc nerozumím. Nechci se tady zastávat vůbec nikoho a ničeho, ale tohle je přece pohádka. Natáčejí se u nás pohádky arabské, čínské, indiánské … tak proč ne, romské? Tahle pohádka není žádné extra veledílo, Filip Cíl je tak trošku dřevo a vedení romských neherců není taky nijak excelentní. Je v ní spousta nelogičností, samozřejmě – z hlupáka se stane mávnutím kouzelného proutku (teda, pardón, spolknutím kouzelného žaludu) chytrák, zamiluje se do něj krásná princezna, která s ním zůstane i přesto, že chudým zůstal (ale on zase nebyl až tak chudý, vlastně …), s cikánským zeťákem se smíří i jeho Veličenstvo a protože je to kluk cikánská pracovitá, všichni šťastně a spokojeně žili až do smrti – A dohodli se, že, až na to pan král bude starej, dá celý království přepsat na Dilina. Vždyť je to ale přece pohádka. Zajímavé, že když se to samé vypráví o hloupém Honzovi, který se válel doma na peci, tak to nikoho nijak zvlášť nepohoršuje … Není to extra veledílo, ale viděla jsem už celou řadu „bílých“ pohádek, které mi připadaly hloupější, nudnější, hůř zahrané. Tady je spousta hlášek, u kterých se budete bavit, hezká cikánsky laděná hudba, kterou je příjemné poslouchat, vynikající Miroslav Táborský jako starý cikán, neméně skvělý Jiří Lábus jako poťouchlý čert, roztomilá královna Eva Horká a krásná princezna Marika. Za mě klidně za čtyři … ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Jako lekce z romštiny velmi dobré (nejen slovník, ale i hudba, tanec). Jako pohádka slabší (hlavně scénář spěje odnikud/ z lesní jeskyně nikam/ na zámek). Občas sice zajiskří čert (Jiří Lábus), nebo cikánská rodinka (Filip Cíl, Miroslav Táborský), ale královský dvůr působí dost bizarně. Zajímavostí je, že v pohádce hraje celá smečka psů. Trojici rotvajlera (známý z Pojišťovny), howavarta a křížence dalmatina (zahráli si v Ordinaci) Dilino zkrotil pohledem. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

  • Pohádka byla natočena v Mělníku, Lobči, Vojtěchově a na hradě Houska. (otík)

Reklama

Reklama