Reklama

Reklama

Experiment

  • USA The Experiment
Trailer

V šokujícím psychologickém thrilleru si zahrál Adrien Brody a Forest Whitaker. Téma filmu se točí kolem dvaceti čtyř mužů, kteří se účastní experimentu, který má simulovat život ve státním vězení.  V šokujícím psychologickém thrilleru natočeném na základě nechvalně známého Stanfordova vězeňského experimentu si zahráli oscaroví herci Adrien Brody a Forest Whitaker. Tým vědců provádí dvoutýdenní psychologický experiment, kterého se účastní čtyřiadvacet dobrovolníků. Pravidla jsou jednoduchá: některým ze zúčastněných bude přidělena role dozorců a ostatní budou vězni. Ačkoli jsou bachaři jasně poučeni, že musejí udržet pořádek mezi vězni bez použití násilí, po vypuknutí vzpoury mezi trestanci jdou jakákoli pravidla stranou. Čím více se muži vžívají do svých rolí, tím více se o slovo hlásí moc, strach a celý experiment se dostává absolutně mimo kontrolu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (402)

Okara 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem se k tomuto řádově třetímu remaku dostal vcelku náhodou, tudíž jsem si nezjistil žádný historický podtext. A upřímně mě to celkem vzalo. Film je perfektní od úvodních titulek prokládané záběry agresivity ze zvířecí říše, což samo o sobě trpce navodí na notu celého snímku. Když přeskočím, tak uznávám, že od druhé třetiny děj značně stagnuje a zamotává se sám do sebe, přičemž závěr je pak spíše nevyhnutelně očekávaný. Musím ovšem vychválit vše, co se děje předtím. Jeden z nejznámějších psychologických experimentů v americkém mainstreamovém podání. I tak je ovšem naprosto dokonale podáno cílené poselství. Podřízenost řádu. Budování hierarchie. Rozdíly zdravé a vydobyté autority. Co zmůžou aspekty peněz, strachu a pomsty. Etnicky je "dobro a zlo" vyrovnáno a teror se rozpoutává velmi záhy. Charakterová proměna protagonisty Barrise ze zakřiknutého pánbíčkáře s oidipovským komplexem na drakonického dozorce byla možná až příliš rychlá, ale zase o to efektivnější. Musím si ovšem postesknout nad krátkou stopáží, zakončení je příliš useknuté a je tak velká škoda vybudované atmosféry vězeňského pekla. Otázka je pak nasnadě. Omlouvají okolnosti adaptaci člověka na extrémní podmínky? 80% ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je opravdu masakr. Adrien Brody a Forest Whitaker byli přímo úžasní! Každý sice z opačného směru, ale herecké výkony byli dokonalé. Vynikající experiment, díky kterému si člověk uvědomí, že v některých věcech se lidé chovají jako zvířata, bohužel. Všichni herci byli vybráni přímo na míru. Atmosféra byla výborná, stejně jako pocit po skončení filmu. Překvapilo mě, že zde není nic příliš nechutného nebo krvavého, ale pravý vězeňský teror. Myslím, že je to snímek, s hodně velkým podtextem. ()

Reklama

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Adrien Brody je sympaťák jako vždycky a Forest Whitaker to zvládal docela dobře, ale jeho postava zas byla nějakým divným způsobem napsaná, takže to nevyznělo tak jak mělo. Rozhodně ne tak jak v původním německým experimentu. Navíc to tady nějak divně hrotili úplně do ztracena tím jakým způsobem změnili závěr a vyznění celého filmu. Navíc do toho ještě jako tak trochu zvláštně pojatá postava nácka, ke kterýmu snad má mít člověk sympatie právě skrze to že je to aktuální nebo bývalý nácek? To je trochu divný :). ()

Hismael 

všechny recenze uživatele

Docela dobrý námět, ve kterém dojde ke spoustě zbytečných incidentů, které nejsou příliš věrohodné. Na nich je bohužel celý film postavený. Zatím co by si kdokoliv mohl myslet, že to vlastně bude taková dovolená v izolaci s několika pravidly, v některých lidech se probudí podivné šílenství, pravidla se i přes výhružku ukončení experimentu nedodržují a tak ho nestačí ani dokončit. Hlavní problém je hlavně v tom, že jednání postav nepůsobí moc přirozeně, ale spíš tak, aby vzniklo co nejvíc problémů. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"V jistém směru bych to měl jednodušší, kdybych byl vězeň !! Jako ty !!" Opravdu dobrý snímek opírající se o skutečné události během tzv. Stanfordského vězeňského experimentu mě velmi zaujal a nakonec takřka pohltil, abych byl však nakonec díky tomu prázdnému finále zklamaný, protože příběh disponuje neoddiskutovatelným potenciálem !! Samotný průběh a vývoj experimentu je naprosto zřejmý, neděje se nic, co by inteligentní divák nepředvídal, ačkoliv po emoční stránce se mu dostává velmi výživného a šikovně gradujícího kousku, tvůrci staví zejména na hereckých výkonech tradičně skvělých Adriena Brodyho a Forresta Whitakera, který se pomalu a jistě usadil ve škatulce s názvem padouch, takže každý dlouho dopředu ví, kdo tu bude za největší svini.. Ale ten jeho přerod z ušlápnutého na první pohled milého černocha v bestii léčící si své celoživotní komplexy pomocí nově nabyté moci mu prostě sežerete bez mrknutí oka, a tak s potěšením sledujete, jak si svoji roli náramně užívá.. Upřímně řečeno mě skutečnost, že se jedná o přepracování německého originálu režiséra Olivera Hirschbiegela, nechává jako jednoho z mála naprosto klidným, a nezbývá mi, než se znovu hlasitě vysmát jednomu z nejpovrchnějších a nejpoužívanějších slovních spojení tohoto webu - zbytečný remake !! Svůj vlastní stupeň (ne)přístupnosti jinému, byť často ve výsledku totožnému, úhlu pohledu či jakémukoliv upgradu si jednoduše naměříte podle snadného postupu, když spočtete, kolikrát jste toto slovní spojení ve svých komentářích použili jako opěrné a samojediné kritérium kvality daného filmu..;) ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Stanfordský vězeňský experiment, který realizoval Dr. Philip G. Zimbardo, byl – stejně jako ve filmu – ukončen již po šesti dnech, a to 20. srpna roku 1971. (Vangelis)
  • Filmovanie prebiehalo v americkom štáte Iowa a na viacerých miestach v ďalekej Indii. (MikaelSVK)
  • Původně se počítalo s uvedením do kin. Nakonec šel snímek v USA rovnou na video a stejně tak ve většině ostatních zemí. (darek kartac)

Reklama

Reklama