Reklama

Reklama

Nebojte se tmy

  • USA Don't Be Afraid of the Dark (více)
Trailer 1

Bojíte se tmy? Ne? Začnete. Guillermo del Toro se o to postará. Klasický lehce pohádkový horor s Katie Holmes, Guyem Pearcem a malou Bailee Madison, se Vám dostane pod kůži. Alex (Pearce) se spolu se svou dcerou Sally (Madison) a přítelkyní Kim (Holmes) přestěhuje do starobylého venkovského sídla. Zvídavá Sally záhy objevuje tajemný sklep se zapečetěným krbem. Neodolá a krb otevře. Z jeho útrob se začínají ozývat vtíravé hlasy... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (388)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Podľa môjho názoru nie až tak strašné ako sa z hodnotení javí. Dont be afraid of the Dark je síce jednoduchý film, bez výraznejšej scény, alebo pod kožu sa derúceho napätia, ale ten náznak niečoho temného a rozprávkového tam je. Práve toto pohrávanie si s atmosférou a tiež žánrové zameranie, ktoré nie je hororové, ale len s hororovými prvkami spôsobuje, že mi nelogickosť, alebo nepútavosť až tak nevadila. Nixey na malom priestore totiž dokázal spraviť vierohodný mytologický príbeh. U neho zamrzí, že nešiel viacej do hĺbky, a že boj s príšerami nebol omnoho výraznejší. Zaváňa to premárneným potenciálom, ale našťastie sa film nehrá na veľké umenie ani na to, že by vás chcel stále lakať. Tí čo očakávali niečo budú asi sklamaný. Tí čo neočakávali nič môžu byť len milo prekvapený. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Don't be afraid of the dark mě docela zklamalo. Dost jsem se na něj těšil a jeden čas jsem na něj chtěl vyrazit do Karolových Varů do kina, protože v tom našem chebském se prosadí leda tak Harry Potter. No, možná je dobře, že jsem tak neudělal. Tohle je strašně utahaný horor, který pořádně nebaví ani v samotném závěru. Vzhled příšerek je nám odhalen hned na začátku, takže si ani nemůžeme nalhávat, copak je to za krvelačná monstra. Charaktery jsou ploché a ten konec, nic moc. Zklamání jak fík. ()

Reklama

Ruut 

všechny recenze uživatele

A Del Torova manufaktura opět boduje. Nebojte se tmy je určitě slabší než Princ bez království + Sirotčinec + Faunův labyrint (= neděsí a je hooodně předvídatelný) - i tak je tato "pohádka o vílách Zuběnkách" o třídu lepší než to, co nám obvykle distributoři v rámci hororové produkce do kin servírují. 70% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Ve sklepení jednoho starobylého panství přebývá tlupa malých vražedných bestií, které jsou lidskému zraku dobře skryty. Obývají zamřížovaný krb a běda tomu, kdo je pustí ven. I když jsou citlivé na světlo, vražedné choutky sílí, zvláště když jsou na obzoru noví nájemníci. Malá Sally se svým tátou a jeho přítelkyní vstoupili do jámy lvové. Asi moc nepřekvapí, že výprava má pohádkový až fantazijní nádech. Zkušený divák záhy identifikuje, že se jedná o produkční počin Guillerma del Tora, který současně dodal i nepříliš absorpční a vypilovaný scénář, který kupodivu čerpal inspiraci z jiných filmů. Kreatury by se daly zařadit k příbuzným Gremlins a Critters, ač jsou mnohem digitálnější a strašidelnější. Rodina v ohrožení, to také zrovna není inovativní prvek. O dávné kletbě toho divák mnoho nezjistí. Film je na informace o původu kreatur skoupý. Není objasněno odkud se vzaly, proč jsou tolik citlivé na světlo, ani po kom vlastně jdou. Podstatnou dobu se zdá, že zdrojem jejich zájmu jsou děti, v prologu se to také tak jeví, v moci mají totiž syna původního majitele panství, kterého nutí, aby pro ně zabíjel, respektive požadovaly dětské kelčáky. Nebyl jsem z toho moc moudrý. Když už se zdálo, že si za svoji další oběť vyhlédly nesympatickou Sally, nebyla to tak úplně pravda. Vražd je pomálu. Za celou dobu zaútočí jen na údržbáře. Delší dobu trvá, než se skřeti zjeví v celé své kráse. Většina filmu probíhá tím stylem, že nikdo malé Sally nevěří, že ji chodí navštěvovat příšery. Všechno se to přisuzuje výplodům dětské fantazie. Důkaz, že si nevymýšlela, přichází v závěrečné fázi filmu, kdy se konečně začne něco dít a skřeti se pustí do práce. Obrovská škoda, že film se zběsile rozjel až na závěrečných dvacet minut. Mně se líbila i sekvence, ve které se Sally snaží získat důkaz o existenci kreatur tím, že je vyfotí. Tahle sekvence nepostrádala zajímavě vtipný rozměr, který film osvěžil. Přidat na vraždách, ani bych neřešil scenáristickou nepropracovanost, nelogičnost a slabší originalitu i zvolené tempo. Jenže film nabízí hlavně skvělou detailní výpravu, triková stránka filmu je na schopné úrovni, zdatná kamera i hudba usilují o napětí, herecké obsazení sice nehraje nijak usilovně, ale jména Guy Pearce a Katie Holmes posloužila celku dobře. Film celkově nepůsobí levným dojmem. Tvrzení, že se divák bude bát, moc neobstojí. Nebude se bát vůbec. Bude však ve střehu, co to na něj z té tmy jukne. A nenalíčená Kačka Holmesová to nebude. Takže kdo se alespoň jedinkrát u filmu lekne, má vlastně vyhráno. Ať už se lekne čehokoliv. 60% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Film který nemá přesně určeno pro koho byl vlastně určen. Na horor málo strašidelné, dvě lekačky se sice povedly, ale hororovou atmosféru to nemá. Nemůžu film rozcupovávat jak by si možná i zasloužil, protože režisér není dřevo a například kulisy alá del Toro se povedly. Je to ten typ filmu na který kouknete a nemáte zapotřebí se k němu vracet. ()

Galerie (103)

Zajímavosti (13)

  • Meno „Emerson Blackwood“, postava, ktorá vo filme postavila sídlo, je poctou Algernonovi Blackwoodovi, ďalšiemu spisovateľovi nadprirodzených hororových príbehov. (Arsenal83)
  • Producent Guillermo del Toro se ve snímku objevil v malé roli cestujícího sedícího v letadle za Sally (Bailee Madison). (Linkyc)

Reklama

Reklama