Reklama

Reklama

Poslední neděle

  • Německo Ein russischer Sommer (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film, který vznikl podle stejnojmenné knižní předlohy Jaye Pariniho, zachycuje konec života Lva Nikolajeviče Tolstého (Christopher Plummer). Známý spisovatel se snaží vyrovnat se svým údělem bohatého a významného umělce, odporujícím jeho postoji života v chudobě, stejně tak jako se svými manželskými problémy. (j.o.j.o.)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

Dont 

všechny recenze uživatele

Nominace na Oscara pro manželské duo naprosto bez diskuse po právu, možná měla tu sošku tehdy získat právě Helen Mirren. Ale i ostatní herci zaslouží pochvalu, James McAvoy opět v roli, kde mu charakter a morální zásady vyloženě koukají z očí, ale on je pro tyto role vskutku ideální typ. Mojí pozornosti dosud úspěšně unikala irská herečka Kerry Condon. Být to lépe zrežírované a o trochu kvalitnější scénář, mohl mít film i větší ambice, takto zůstalo „jen“ u zajímavě ztvárněného příběhu ruského spisovatele Lva Nikolajeviče Tolstého a skvělých hereckých výkonů. ()

Almásy 

všechny recenze uživatele

skombinovať takých hercov s témou tak silnou a mocnou, to NEMOZE dopadnut zle a ani to nedopadlo. Helen Mirren v ulohe Grofky Tolstej vyraza dych, dokonca by som tvrdil ze este viac ako v Kralovnej. Plummerov Tolstoj je presne taky, ako si predstavujeme velkeho autora. Giamatti bol spravne slizky, vsetcia tu vytvaraju dokonaly herecky koncert. A prave vdaka tomuto silnemu hereckemu ansamblu filmu odpustite niekedy tazkosti so scenarom (Mirrenova svoje sceny zachranuje kde sa da, ale niekedy prvoplanove repliky neprekryje ani najlepsia herecka), ale kazdopadne pokial si ficite tak ako ja na silnych hereckych vykonoch, tak toto je to prave orechove. (a 5 hviezdiciek hlavne za scenu na mole, tak ma nesundali ani Madisonske mosty) ()

Reklama

Hedka 

všechny recenze uživatele

Nadpriemerné herecké výkony, obzvlášť Helen Mirren, a tiež výprava a hudba. Najväčšou slabinou je scenár, ktorý pokrivkáva za technickou stránkou, čo je naozaj na škodu veci. Celkový dojem z filmu je teda slabší, bez výrazných emócií, či vedomostného obohatenia – radšej by som si o Tolstom pozrela nejaký kvalitný dokument. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Poslední měsíce Tolstého života byly pořádně hořké. Na tom se historikové shodují, a přestože pramenů je dost, historikové se výrazně odlišují v jejich interpretaci. Takže jakákoli "rekonstrukce" je ošidná. Bohatou paletu postav, povah a vztahů v Jasné Poljaně je však rozhodně možno rozehrát ve fantastické drama. Tady se to podle mého soudu podařilo jen průměrně. Herci hrají co mohou, výprava je dalším potěšením, ale dialogy neohromí. A osobně mi vadilo evidentně milosrdné pojetí postavy Tolstého - on byl pěkný prevít, a jako hlava domácnosti nesl největší podíl na jejím rozkladu. --- Napadla vás taky podobnost Tolstého s Havlem? Oba výborní spisovatelé, oba pěstovali svůj kult, ale integrita nebyla jejich silnou stránkou... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Moderní dramedy na tolstojovské motivy. 1) Ruskou atmosférou tento duchem veskrze anglický film sice neoplývá, ale jinak je to svižně napsaný příběh o lidských a společenských hodnotách._____ 2) Americký režisér Hoffman a herec Giamatti, německý kameraman, ruský skladatel, skotský McAvoy, anglická Mirrenová a Duffová, kanadský Plummer a další členové vskutku mezinárodního týmu natáčeli v Jasné Poljaně, vlakovém nádraží Pretzsch (dnes Bad Schmiedeberg v Sasku-Anhaltsku) a na dalších místech v Rusku a v Německu._____ 3) Skvělá 64letá Helen Mirrenová (Tolského žena Sofia) a miloučký 30letý James McAvoy (Valentin Bulgakov) sami o sobě stačí jako důvod ke zhlédnutí snímku. McAvoy si vzal v roce 2006 39letou Anne-Marie Duffovou (Tolstého dcera) za manželku._____ 4) Po spisovatelově smrti 24letý Bulgakov ještě několik let žil v Jasné Poljaně, psal knížky o Tolstém a organizoval mj. vznik Tolstého muzea v Moskvě. V únoru 1923 byl donucen opustit SSSR, emigroval do Prahy. I zde se aktivně účastnil uměleckého života ruských emigrantů. Léta 1941 - 1945 strávil v koncentračním táboře Weissenburg pro podezření, že je komunista (!). Pak se vrátil do Prahy. V roce 1948 požádal o sovětské občanství (že by důsledek Vítězného února?) a vrátil se do Jasné Poljany, kde žil dalších 18 let až do své smrti a věnoval se Tolstého památce._____ 5) Zajímavý koment: marvan**, augustin43*. Je pravda, že v filmu se o tolstojovských tématech jako je pacifismus, vegetariánství, neúčast v politice, sociální aktivity na křesťanské bázi příliš nemluví._____ 6) Film vlastně o Tolstém moc není. Vyznění snímku nejlépe shrnula Sofia: We may be older, maybe we're old, but I'm still your little chicken. And you're still my big cock. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (5)

  • Když Sofya přijíždí k nemocnému manželovi, říká, že Lev spí s ďáblem (Chertkov). Chert v ruštině opravdu znamená ďábel. (Hal_Moore)
  • Christopher Plummer si většinu děje a dialogů ve scéně v ložnici vymyslel sám. (Hal_Moore)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Zlodějina podle Coenů a oscarového Firtha

Zlodějina podle Coenů a oscarového Firtha

28.03.2011

A je tady další sázka na jistotu. Oscarová sestava v remaku klasiky ze 60. let, to nemůže selhat. Pokud jste viděli krimikomedii Gambit z roku 1966, tak víte, že byla o britském zloději (Michael… (více)

Reklama

Reklama