Reklama

Reklama

Expres na západ

(TV film)
  • USA The Sunset Limited
Psychologický / Drama
USA, 2011, 87 min

VOD (1)

V tomto dramatu z produkce HBO září Samuel L. Jackson a Tommy Lee Jones. Příběh zkoumá debatu o víře a ateismu, životě a nihilismu, vykoupení a sebevraždě. Nenechte si ujít strhující film z pera uznávaného autora Cormaca McCarthyho. Toto spalující drama z pera držitele Pulitzeroy ceny, Cormaca McCarthyho (Tahle země není pro starý) bravurně mísí humor a patos při zkoumání vztahu mezi cizími lidmi, kteří se setkávají v zoufalé situaci. Vše se odehrává v jednom newyorském bytě. Dva velmi odlišní muži – hluboce věřící bývalý trestanec (Samuel L. Jackson), jenž zmaří pokus o sebevraždu bílému asociálovi, který je profesorem na univerzitě (Tommy Lee Jones). Zoufalý profesor se pokusil skočit pod vlak metra. Zatímco jeden se snaží navázat pouto na racionální, duchovní a emocionální úrovni, druhý se noří hlouběji do svého těžce vybudovaného zoufalství. Uzavřeni ve filozofické debatě se oba snaží vášnivě hájit své životní krédo a přesvědčit toho druhého o své pravdě. (HBO Europe)

(více)

Recenze (198)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Těžké po všech směrech a protože tvůrci pod tou tíhou hekají a podlamují se jim kolena-je z toho nakonec docela zklamání..... Oba ostřílení herci dělají co můžou ale na takhle uzavřeném prostoru s takovým textem prostě řemen občas spadne a najednou chybí gesta(nekonečně opakované mnutí očí a zoufalé facepalmy přímo bijou do očí),chybí pohyb(z židle na gauč,pak chviku přešlapovat a zase z židle na gauč..).... Problém není až tak ve filmařině jako spíš v samotném textu, který se tváří být chytřejším než je a jehož jedinou zbraní proti divákovi je bezhlavě(až nepřirozené) kulometné tempo, které ale zabíjí gradaci a jakékoliv vypointování celé přestřelky. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Výborná konverzačka s geniálnymi hercami. Dôkaz toho, že stačí naozaj komorné prostredie, dvoch hercov a keď vedia odprezentovať siahodlhý scenár tak uveriteľne ako oni dvaja, potom sa zrodí veľdielo. Niekomu samozrejme nebude po chuti, film určite nie je pre fanúšikov akcie a iných žánrov, ktoré sa do divadla nehodia. Ale pre filozofickejšie zamýšľajúci sa ľudia tu nájdu to svoje. Úvahy o živote, o Bohu, o viere a neviere. ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

#51 Jeden malý-velký střet dvou zásadních životních filosofií o tom, že nakonec nic nemůže zůstat černo-bílé. Film, který není pro každého, ale ten, kdo se v nějaké z myšlenek dokáže shlédnout poté dokáže ocenit i sílu celé téhle dialogové hry. Jediné čeho se bojím, že bez těch dvou výborných herců by to absolutně ztratilo váhu, protože to jak to Tommy se Samuleme prodávají je naprosto bezchybné a tomu se říká "herectví". Oni 100% Film 85% ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Keď som si prečítal v televíznom programe názov The Sunset Limited, okrem toho, že som vedel o jeho hereckom obsadení, netušil som o tomto snímku nič, dokonca ani, že je z produkcie HBO. Moje očakávania teda neboli veľké, no film ma vskutku veľmi príjemne prekvapil. Depresívny pohľad na debatu medzi záchrancom a zachráneným, ktorý o to nežiadal a snaží sa logicky vysvetliť svoje konanie, proti ktorému záchranca bojuje plejádou argumentov, viac či menej z oblasti náboženstva. A že je to sakra hlboká debata a výprava do hlbín duše človeka! I vzhľadom na to, že som nikdy nečítal knižnú predlohu (McCartyho napriek tomu uznávam), som si nemohol nevšimnúť veľkú podobnosť s antickou drámou. Jednota miesta, času a dokonca i silná náboženská orientácia filmu ma nútia pozerať sa na témy v snímku ešte v hlbších kontextoch a súvislostiach. Výsledný zážitok s filmu je excelentne famózny. P.S.: Zatiaľ čo som od začiatku videl "Čierneho" v podaní L. Jacksona ako silnejšiu postavu a osobnosť príbehu, v záverečnej časti ma prekvapil, a je nutné povedať, že aj trochu vystrašil výkon Tommy Lee Jonesa. Obaja mi dokázali, že ešte stále majú čo ukázať a rozhodne nepatria do starého železa. 100% ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Slovný pingpong o existenciálnych témach v uzavretom priestore, v ktorom sa môže divák cítiť občas tesne a menej komfortne, zvlášť ak nemá náladu psychicky sa nastaviť a vstrebať všetky tie úvahy podložené argumentami dvoch starších pánov, ktorí zdá sa majú najlepšie roky svojho života za sebou. Ťažké sústo na jedno vzhliadnutie. Súhlasím s Jojineckom, ze niekedy chýbala kratšia chvíľka na zamyslenie sa, kedže diskusia bola dosť obsažná. Po stránke hereckej niet čo vytknúť, Samuel L. Jackson je výborný a Tommy Lee Jones dobrý. Celkový dojem uspokojivý a priemerný. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Film byl natočen podle rozhlasové hry známého amerického spisovatele Cormaca McCarthyho, který napsal mj. i knihu „Tahle země není pro starý“, podle které natočili v roce 2007 bratři Coenové stejnojmenný oscarový film. (ČSFD)
  • Okrem dvoch hlavných aktérov nie je v celom filme vidno nikoho iného. V úvode však možno zazrieť obrys postavy vodiča metra Sunset Limited. (Lukoh)
  • Celý film se odehrává v jedné místnosti, v níž byl také celý natočen. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

13.06.2023

Uznávaný spisovatel, scenárista a držitel Pulitzerovy ceny za literaturu Cormac McCarthy zemřel ve věku 89 let. Smutnou zprávu potvrdil jeho syn John McCarthy. Slavný autor měl na svědomí tak zásadní… (více)

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

31.12.2011

Další filmový rok je za námi, a tak vám přinášíme přehled nejlepších filmů roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Jako vítězný snímek z tohoto… (více)

Reklama

Reklama