Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 7 Cen Akademie, včetně kategorie za nejlepší film. Jeden ze získaných Oscarů patřil také Georgovi C. Scottovi, a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí, věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po operaci Den D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný. Svými schopnostmi dokázal, že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Film o šílenci, který nade vše na světě zbožňoval válčení. Zřejmě mu bylo úplně jedno s kým válku vedl, nebo v jaké byl nevýhodné pozici. Zkrátka, slyšel a viděl-li kolem sebe spousty výbuchů, tak prožíval orgasmus. Není se ani moc čemu divit, že film uviděl oscara, když je natolik americký. Rusáci mají svoje bitvy o Stalingrad a američané zase svého supergenerála Patttona, který se nebojí nikoho a ničeho. Pouze v mládí trpěl strachem o svůj nos. Patton si celkem liboval ve špatných citátech, ale zřejmě nikdy nenarazil na rčení ,,Mluviti stříbro, mlčeti zlato", což o ochudilo a spousty krásných válečných zážitků. Film disponuje poměrně dlouhou stopáží, ale není rozhodně nudný. Stále se něco děje a i přes válečnou propagandu ho úplně nezatratím. Na svůj rok jsou záběry skutečně velkolepé. Velmi slabé 3*, tak to vidím já. Ty, které nosíval na své helmě. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo, které má bohužel několik hluchých míst. Na této namáhavé, tříhodinové ploše byl ale načrtnut až puntičkářsky detailní psychologický portrét geniálního vojevůdce - postavy monumentální i pitoreskní zároveň. Romantický tyran, sentimentální necita, nezvladatelně impulzivní stratég. Patton mi jako postava vůbec nebyl sympatický, tak hrozně se vzdaloval všemu, čeho si na lidech vážím - uznávám ale, že výjimečné situace si žádají výjimečných řešení. A o tom je vlastně celý tento film. Když je zle, je třeba vypustit Krakena, ten pak ale samozřejmě těžce nese, že ho někdo cpe zpátky do klece, když už je po všem. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Roztahaná válečná freska o osobnosti, která rozhodně stojí za pozornost. Bohužel mi to opravdu přišlo dlouhé a vlastně ne až tak zajímavé. Kdyby nebylo George C. Scotta - který odmítla převzít nejen nominaci, ale i Oscara za svou skvělou roli - tak mě film opravdu nebaví. Takhle jsou zde zajímavé scény, které nejsou tolik o válce samotné, ale o člověku a jeho místě ve světě. Pattonův pohled je zajímavý. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Básník mluvící slovníkem spodiny, geniální stratég s impulzivním jednáním a válečník, tak je v kostce vykreslen Patton. I přes poněkud delší stopáž film neztrácí na tempu, nepoužívá berličky patosu, když touží z diváka dostat emoce, zkrátka funguje přesně dle mého gusta. Vše je dokonale zahrané, zrežírované a český dabing je překvapivě dobrý především zásluhou Pavlaty. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Generál Patton je jeden z najkomplikovanejších charakterov, aký bol vôbec kedy filmovo spracovaný. Komplikovanosť jeho charakteru sa dá hádam divácky najzrozumiteľnejšie vyjadriť tvrdením: "chcel by som, aby ma viedol do vojne, ale nechcel by som s ním ísť na pivo." Na jednej strane vynikajúci veliteľ a stratég, vzdelanec, milovník histórie, umenia, filozofie.... na strane druhej spupný, arogantný, impulzívny hulvát a grobian. Už jeho úvodný monológ pred americkou vlajkou mnohé naznačil, pričom tento vytýčený smer si film udržal po celý čas. Musím podotknúť, že G. C. Scott to zahral veľmi presvedčivo, ťažko by ste našli iného herca, ktorý by túto náročnú postavu zvládol tak dokonale. Okrem zaujímavého Pattonovho životopisu, ktorý sa na nedostatok nudy rozhodne sťažovať nemohol, ma zaujalo aj niekoľko výborne spracovaných bojových scén a historické podhubie jeho životného príbehu. Môžem len odporučiť.85/100 ()

Galerie (61)

Zajímavosti (30)

  • Americké stíhačky P-51 Mustang jsou ve filmu "hrány" upravenými španělskými stíhačkami HA-1112 Buchón, což jsou licenčně stavěné německé Messerschmitty Bf-109. (Foxhound#1)
  • Německé bombardéry útočící během bojů v Africe jsou typ Heinkel He-111, resp. jejich španělská licenční varianta CASA 2.111. Není bez zajímavosti, že španělské kopie byly vybaveny britskými motory Merlin, které se montovaly do slavných spojeneckých stíhaček Spitfire nebo Mustang. (Foxhound#1)
  • Film je považován za symbol amerického patriotismu ve studené válce. (Kamiiik)

Reklama

Reklama