Reklama

Reklama

Santiniho jazyk

(TV film)
  • angličtina Santini's Enigma
TV spot

Obsahy(1)

Filmově televizní zpracování známého románu Miloše Urbana organicky propojuje prvky thrilleru, mystiky a hermetické filozofie s poutavým historickým exkurzem. Na pozadí fascinující a znepokojivé architektury Jan Blažeje Santiniho, která světově unikátním způsobem mísí prvky baroka a gotiky, se rozvíjí příběh člověka, hledajícího na počátku nového tisíciletí ztrácející se pocit smyslu a životního naplnění... Nespokojený zaměstnanec reklamní agentury Martin Urmann je pověřen nesplnitelným úkolem, který má fakticky ospravedlnit jeho náhlý vyhazov ze zaměstnání. Martin úkol přijímá, ale je to spíše gesto vzdoru, než vážně míněná snaha zachránit své postavení. Práce ho nepřímo zavede na stopu tajemných vzkazů dávno mrtvého architekta, které se zdají promlouvat přes hloubku času přímo k němu. Martin se pouští do honby za rozluštěním těchto zpráv. Jeho cesta je lemována záhadnými vraždami, které nějakým způsobem musí souviset s jeho pátráním. Fascinující síla světa, do kterého se postupně propadá, vylučuje možnost, že by od svého záměru odstoupil. Musí dojít až na konec, kde čeká odhalení, které od základu změní celý jeho, doposavad pečlivě udržovaný, pohled na svět. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (266)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Režisér Jiří Strach nikdy neskrýval fakt, že je praktikující katolík, takže námět filmu asi poučeného diváka nepřekvapí, každopádně takhle vyhraněný ujetě barokně-katolický film jsem nečekal...a posléze ani nerozdýchal. Televizní adaptaci stejnojmenného románu Miloše Urbana bych ale nejraději překřtil na ,,Skladovače mrtvol" (...i když Urbanova záliba v bizarních vraždách spojených se sakrálními památkami je obecně známá, tohle fakt bylo moc...). A i když mám tohoto režiséra celkem v oblibě, začínám se trochu bát jeho filmového Sedmikostelí... ()

movieband 

všechny recenze uživatele

„Skrytá oběť je mnohem víc, než křičená pravda.“ Strach, co se thrillerů týče, je mistr v naší tvorbě. Santini má perfektní atmosféru, která je těžká a pomalu se táhnoucí. Celková myšlenka filmu divákovy dá určitě zabrat, protože je relativně těžké se v tempu událostí orientovat v myšlenkách, symbolice a filozofii filmu. Jak tomu ale divák přijde na kloub, stane se z filmu solidní thrillerová jízda. Je sice pravda, že napodruhé bych se asi trochu přemáhal, ale i tak je to zajímavý kousek, který je působivý minimálně atmosférou, perfektní prací s kamerou (zachycení sakrálních budov je skoro hypnotizující) a výbornou hudbou. Stropnický taky není špatný. 77% ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Zaměstnanec reklamní agentury Martin Urmann (David Švehlík) stále do něčeho rejpe, a tak není divu, že se ho jeho šéf chce zbavit - dá mu proto nesplnitelný úkol - vymyslet univerzální reklamní větu, která bude použitelná pro prodej čehokoliv. Urmann ale práci přijímá, a začne po oné větě pátrat v historii, a hlavně v tajemných zprávách, které nachází ve stavbách Jana Blažeje Santiniho. Někdo mu ale chce jeho pátrání překazit, a okolo Urmanna se začínají hromadit mrtvá těla... K filmu jsem se nechal dotlačit dvěma okolnostma. Za prvé, vše co se týká Santiniho mne - asi jako kohokoliv, kdo pochází z města jeho vrcholného díla, Žďáru nad Sázavou - dost zajímá. A navíc tento film má na svědomí Jiří Strach, jehož novější počiny Ďáblova lest i Ztracená brána se mi hrozně moc líbily. Leč tento film k nim má ještě docela daleko - byť si myslím, že větší problém než ve Strachovi, či hereckém obsazení, bude problém v předloze - ta totiž kromě zajímavého námětu (pátrání okolo Santiniho) přináší ještě nesmyslnosti typu univerzální věta, a ona krimi zápletka je taky hodně těžce naroubovaná na zbytek. Takže jsem byl tímto dílem docela zklamán... ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Na něco tak stupidního se katolík ani odborník snad ani nemůže dodívat. Strach využívá církevního materiálu a interpretuje jej neskrývaně podbízivým způsobem, aby vyhověl pokleslému vkusu diváka, formovanému thrillery a mysteriózními kriminálkami. Ovšem jen těmi přiblblými, jako Šifra Mistra Leonarda. Modernista Strach je poslední dobou posedlý jakousi kabalistickou mánií šifer a symbolů. Namísto Trojana tu vydává "moudra" tentokrát Stropnický... Je fakt, že v českém prostředí, v minulosti doslova saturovaném katolickou kulturou, bohužel zatím žádný filmový tvůrce nedokázal tuto pochopit a uchopit; jinými slovy opravdových katolických českých filmů je minimum. Strachovy filmy (tak jak o nich rád sám mluví) do nich však určitě nepatří. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Na mysteriózní thriller pod režijním vedením Jiřího Stracha jsem se po zhlédnutí Ďáblovy lsti a Ztracené brány opravdu těšil. Nicméně, očekávání, která jsem měl, rozhodně nedošla naplnění. Scénář filmu je příšerně přitažený za vlasy a popravdě, vlastně téměř celou dobu jsem příliš netušil, za čím se to vlastně hlavní hrdina žene. Motivace jeho protivníka byla sice zištnější, o to ale pitomější. Zcela neadekvátně působí hudba, která velmi ruší při dívání se. Jako by si režisér říkal, že když se není moc na co dívat, tak alespoň může divák poslouchat. Pro mě zklamání a další film, který rozhodně nemusím vidět podruhé. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (13)

  • Podzemí kostela ve Křtinách je ve skutečnosti románská krypta premonstrátského kláštera v Louce u Znojma. (Rover)
  • Viktorii a Aurelii, které jsou zpočátku považovány za jedinou osobu, hrají sestry Lucie a Petra Molnárovy. Zajímavého napětí, které mezi oběma dvojčaty vzniká díky jejich částečné stejnosti a částečné rozdílnosti, využil režisér Strach již dříve v televizní pohádce Tři životy (2007). Tam Lucie a Petra naopak ztvárňují dobrou a špatnou stránku jediné dívky - Aničky. (Ak.žena)
  • Při natáčení v kostelech měli tvůrci k dispozici jen jednu plošinu a pár světel. [Zdroj: ceskatelevize.cz] (hippyman)

Související novinky

Psycho Film 2011

Psycho Film 2011

21.05.2011

Psycho Film 2011 se uskuteční ve dnech 3. – 5. června 2011 v Praze a 8. – 10. června 2011 v Opavě. Věnuje se tématům psychiky člověka, letos se zaměřuje na hranici mezi vírou a duševní nemocí.… (více)

Reklama

Reklama