Reklama

Reklama

Pod kupolí

(seriál)
Trailer 4
Mysteriózní / Drama / Sci-Fi / Horor
USA, (2013–2015), 27 h 57 min (Minutáž: 43 min)

Tvůrci:

Brian K. Vaughan

Předloha:

Stephen King (kniha)

Hrají:

Mike Vogel, Rachelle Lefevre, Alexander Koch, Dean Norris, Mackenzie Lintz, Colin Ford, Eddie Cahill, Nicholas Strong, Aisha Hinds, Natalie Martinez (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(39)

Obsahy(1)

Na americké městečko Chester's Mill se jednoho dne snese obří průhledná, ale zvukotěsná a nezničitelná kupole, která městečko odřízne od ostatního světa. Místní obyvatelé tak jsou odkázáni pouze sami na sebe a pomoc okolního světa nelze očekávat. Odkud se kupole vzala a proč tu je? Stojí za tím síly z vesmíru nebo jde o tajnou akci armády? (TV Nova)

(více)

Videa (136)

Trailer 4

Recenze (400)

cariada 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo hodně originální, co se týká hlavního námětu. Realizace už poněkud řekněme pokulhávala. V tomhle seriálu víc než kde jinde platí pravidlo"každý chvilku tahá pilku" První dvě série jsem zhltnul během pár dní a byl jsem poměrně spokojený, i když tam bylo spoustu nelogičností, už třeba to jak jim během pár dní dochází jídlo a pod vždyť museli mít doma zásoby, jako má každý a s tím se nechá dobře vystačit nějakou dobu. Nejlepší postava je jednoznačně "velký Jim, ten je neskutečně bezpáteřný a udělá všechno pro svojí potřebu i vraždy. 3 série je prostě úplně jiná než to co jsme dosud mohli sledovat a ty žabomyší války dřív jako by byli zapomenuty a dostaneme úplně jiný level. Dozvíme se podstatu a pravdu o kupoli. Musím říct že první dva díly mě nebavili a musel jsem se docela přemáhat se v tom orientovat, přece jenom jsem se bál že "matrix" bude celou sérii naštěstí nebyl. Tady mě nejvíc bavil velký Jim z kterého se stal dalo by se říct kladný záporák. Velmi mě to připomínalo jiný seriály jako třeba Událost či "V", který,ale skončili v nejlepším což je škoda. Tady se aspoň vyřešila kupole přece jen už pod ní dál pokračovat by asi bylo jen nastavování kaše, Děj už se neměl kam posunout. Škoda že nepokračovali dál bez ní, bylo by to zajímavý jak by to bylo dál, jestli by asi nejspíš vznikla další kupole. Proč když už seriál zruší neexistuje nepsané pravidlo, že natočí ještě třeba dva tři díly, kde prostě příběh uzavřou. Ted něco k nelogičnosti tak třeba hned po nástupu kupole nemají v nemocnici léky ,ale ani personál kde sakra jsou doktoři? Asi nejvíc bije do očí to jak jsou lidi během pár dní naprosto v pořádku a to byli postřeleni a pod, třeba Jim na začátku 3.série je probodnutý prakticky mrtví a hned jak se mu podaří z toho dostat tak je v pořádku, Stejně tak to nesouhlasí časově během tak krátký doby, to prostě není možný. Co se týká tady zmiňovaných chyb v seriálu, tak to žádné chyby nejsou, stačí se podívat třeba na scénu kdy kupole mizí, tak je jasně vidět z jedné strany následky výbuchu. a že je tam vítr proč by nebyl, když je tam pod kupolí mikroklima, tak je tam i vítr. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Kingova kniha je výborná a užil jsem si ji jako málokterou, takže jsem se na seriálové zpracování opravdu hodně těšil. Hned zpočátku je vidět, že seriál nebude úplná kopie knihy (jestli to je dobře nebo není, to se teprv ukáže). Tomu, kdo zná knihu, určitě přijde úvodní díl hrozně splašený. Všechno se to odehraje tak nějak rychle a bez výraznějších emocí. Těžko soudit, jak to zapůsobí na neznalce... Nicméně každýmu je hned jasný, že peněz na tento projekt není moc, takže nějaké lepší technické stránky se bohužel nedočkáme (velká škoda, co se dá dělat). Na druhou stranu mě potěšil výběr herců, někteří byli podle mě vybráni velmi dobře (hlavně teda Velký Jim). Některé postavy zřejmě budou kopírovat knihu, jiné zase budou mít evidentně pozměněné příběhy, což může být rozhodně zajímavé (Barbie?). Určitě jsem zvědavý, jak se to bude dál vyvíjet. Sice pochybuju, že by tento seriál mohl dosáhnout kvalit knihy (to snad ani nejde), ale pilot se celkem povedl, takže to vidím optimisticky a doufám, že to bude dobrá podívaná a příjemné zpestření léta 2013... Po 1. sérii: Odprostit se od knihy, která vás uchvátila, a brát ji jen jako nějakou inspiraci pro seriál není vůbec nic lehkýho. A co tady tvůrci vymýšlí to mi je prostě proti srsti. Jestli jsem si zpočátku nebyl jist, jestli je odklon plusem či mínusem, tak momentálně to vidím jako mínus. Navíc to místy stupidní chování postav a značný množství "blbých" scén to taky dost shazuje, takže musím jít s hodnocením dolů. Druhý sérii asi šanci dám, ale nevidím to nikterak růžově... 2. série: Zvádnul jsem jen 2 díly, na víc nemám. Nekoukatelné. Doporučuju se na seriál úplně vykašlat a pouze přečíst fantastickou Kingovu knihu. ()

Reklama

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Hodnotím po 3 dílech, po kterých s tímto TV výtvorem (n. spíš patvarem) končím. Většinou nesympatický casting herců, špatně napsané charaktery, nudný děj, nezájem, co se stane dál. Kniha od Stephena Kinga je vynikající. Její hlavní předností jsou právě bravurně napsané postavy v čele s Velkým Jimem, tak proč sakra tvůrci seriálu ponechali pouze jména a totálně změnili Kingem tak skvěle napsané charaktery postav? Některé dokonce vynechali, aby je nahradili kupříkladu lesbickým párem s dítětem. Z nechutného vychrtlého narkomanského šílence se stane sympatický namakaný černoch, s trochu tlustého kluka se stane protivný malý Indián, a mohl bych pokračovat dál a dál. Nejsem proti změnám v ději, pokud by byly k lepšímu. Je to seriál, a klidně se děj mohl rozšířit. Ale nápady scénáristů jsou tak hloupé a nudné, vše působí chaoticky a všichni jsou tam tak nevýrazní a nesympatičtí, že se na to nedá dívat. Přečtěte si geniální knížku, na tuhle TV slátaninu zapomeňte! ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Išla som do toho s tým, že je to úžasný (= chválený) seriál podľa Kinga a určite si to užijem. Keď ho na Vianoce 2014 dávala TV Dajto a ja som bola doma u rodičov, kde na tých pár kanáloch niet čo pozerať, vrhla som sa naň ako hladný na šušeň. Bohužiaľ ma veľmi skoro začalo iritovať množstvo detailov, logických dier a hlavne stupídneho správania sa postáv. Zaznamenala som dvoch ľudí, ktorí mali za hrsť sedliackeho rozumu, z toho jeden aj tak v predposlednom dieli zomrel. Všetci ostatní boli dementi, že ich blbosť fackovala. Výsledok bol taký, že posledné diely (prvej série) som pozerala s hnevom a ďalšie ani nemienim. Občas nezaškodí trochu filmového masochizmu, ale to platí pre filmy - na nekonečný seriál rozhodne nemám náladu. Kinga ako spisovateľa zbožňujem, postupne si vyberám z jeho bohatej bibliografie, ale Pod kupolou si v dohľadnej dobe neprečítam - tí, ktorí knihu čítali, ma ubezpečovali, že rozhodne nie je taká hlúpa ako seriál, lenže teraz mám z neho traumu. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Zajímavá upoutávka a jména King a Spielberg mne nalákala na tento seriál. Shlédnuta první řada (polovina v češtině, druhá ve slovenštině) a celá druhá řada v angličtině s titulky. Bohužel je to taková nekonečná bublina, trochu mi to nekonečností připomínalo "Záblesk budoucnosti" i když víc cíleno na mladší publikum. Co všechno se odehraje během pár dní a chování obyvatel v městečku mi připadá strašně nevěrohodné a naivní. Většina zápletek by se mohla odehrávat v jakémkoli městečku a vůbec by to nemuselo být pod kupolí. A přidávání dalších postav, aby se děl neustále natahoval mi vadí. Po pravdě ani nevím, proč si stahuji další a další díly. Asi čekám, že přijde něco zajímaveho... Začátek aspiroval na čtyři hvězdy, teď více jak tři nedám ... i když to bylo občas (mám dojem, že více ve druhé řadě) docela napínavé. ()

Galerie (481)

Zajímavosti (16)

  • Když Joe McAlister připravuje smartphone, je ve chvíli vidět záběr na přední stranu a tam domovské tlačítko, typické pro iPhony té doby. Že je to iPhone víme z předchozích záběrů, kdy si Elinore "Norrie" Calvert-Hill fotí selfie a má na zadní straně na fialovém obalu typický průřez pro kameru a blesk. Že jde o její telefon víme tak, že když jej Joe sundavá z knih, má tentýž fialový obal. (VinceCZ)
  • Kingova kniha, která čítá více než 1 000 stran, popisuje dění během jednoho týdne. Seriál stanice CBS se tohoto času nedrží, už od desáté epizody týden přesáhne. Producenti poznamenali, že se většina epizod odehrává během jednoho dne. Vaughan řekl, že jejich počínání King podporoval a že se mu líbí odbočky od jeho vlastního příběhu. Vaughan ještě poznamenal, že když poprvé přišli za Kingem s nápadem, že by lidé mohli být pod kupolí uvězněni i několik let, řekl prý, že mohou dosáhnout toho, čeho on nikdy nemohl, a že díky tomu pak může mít seriál jiné zakončení, než jaké bylo v knize. (zbyshek)

Související novinky

Hráči se smrtí, kteří nenávidí ženy

Hráči se smrtí, kteří nenávidí ženy

01.03.2013

Dánský režisér Niels Arden Oplev má bohatou filmografii, ale u nás jej známe zejména díky původní verzi Mužů, kteří nenávidí ženy. A když natočíte film, který mnozí považují za lepší, než je… (více)

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (více)

Reklama

Reklama