Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Já totiž nevím, jaké to je hluboko pod zemí. Musí to být klaustrofobické.“ - „Je to zvláštní. Ale mně se tam i líbí.“ - „Ano? Proč?“ - „Je to útulné.“ Tak útulné, že tam taky člověk může spočinout na věky…Jeremy Sims ve svém počinu ukázal, jak se dají točit solidní historické filmy. Ne že by to byla až taková pecka, ale rozhodně jde o poctivý, kvalitně natočený počin, který má punc uvěřitelnosti. A nejde tu ani tak o boj, jako spíš umění důlních profíků. Film má své napětí a příběh je tím silnější, čím déle je divák s touhle civilní tunelářskou partou vedenou sympaťákem Woodwardem. I když i ten musí pod tíhou zkostnatělého vedení dělat rozhodnutí, která nechce. A to i ta nejtěžší. Taková, která za sebou nechávají smrt…Spokojenost, za mě solidní 4*. „Může být hůř.“ - „Jak by mohlo být ještě hůř?“ - „Můžou nás poslat na kótu 60.“ - „Co je kóta 60?“ - „Messinskej hřeben. Těsně za hranicí, u Yper. Včera tam poslali kluky ze čtyřicátýho. Vrchol drží Němci. Kluci tam bojují v močálech, v bažinách. V zákopech tekla krev, říkali.“ - „To budou jenom blbý řeči!“ ()

Teabag 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně se jedná o jeden z nejlepších válečných filmů vůbec. Neutěšená atmosféra bojiště první světové války je vykreslena tak věrohodně, že mi připravila pár velmi neklidných chvil. K tomu ten neustálý klaustrofobický pocit při scénách z podzemí! V Evropě vcelku neznámý Brendan Cowell svou roli vystřihl na jedničku... To, že scény z domova nepůsobily pateticky, má na svědomí snad právě on (pravda - i Bella Heathcote byla velmi dobrá). Beneath Hill 60 považuji za vynikající film, ačkoli nejsem primárně fanda žánru (pro ty to totiž musí být naprosté zjevení!). ()

Reklama

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Australané jsou posedlí vojenskými angažmá svých ANZAC, takže není divu, že o tom i mile rádi točí filmy :) O první světové ale točili (poprvé a) naposled snad Gallipoli a Lehkou jízdu - a to byla 80. léta. Najednou se rozhodli natočit film, ve kterém koně uvidíte asi ve dvou záběrech a slušivé klobouky tak v pěti. Na co by taky byli koně a klobouky horníkům kopajícím 20 metrů pod zemí šachty pro podminování nepřátelských linií? Tam potřebovali jenom kanárky. Postavy sice mohly být (při délce filmu) lépe vykresleny a závěrečný výbuch podstatně méně digitálně zfušovaný, ale i tak se jedná o velice povedené válečné drama zobrazující nepříliš známou tvář první světové války. Btw. nenechte se zmást českým přebalem, na letadlo v celém filmu nenarazíte ;) 80% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film, nejdříve mě mnohem více bavily flashbacky do Woodyho minulosti. V zákopech byla totiž tma a bahno. A ani to bahno v té tmě nebylo vidět. A tak nějak se nic nedělo. Jenže pak se dít začalo. Když se Woody rozhodoval o Tiffinově životě, šel mi mráz po zádech. Film bez sentimentu, rozmáchlých gest a papundeklové slávy umělých hrdinů. ()

legatio 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem hodně filmů, dokumentů, přednášek a knih o první světové válce, ale snad nikdy jsem neslyšel, že by probíhaly takové podzemní taktické manévry. Tenhle snímek budiž památkou a připomenutím všech, kteří padly v chodbách podzemních tunelů během téhle války. Já bych na to odvahu neměl tam vlézt. Jo a ve filmu padne hodně dobrých rad, jak se chovat během zákopové války. Takže si to někam napište, třeba se to ještě bude hodit. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (7)

  • Herec Hugo Weaving měl ztvárnit postavu Olivera Woodwarda, ale kvůli své klaustrofobii odmítl. (Dzegr)
  • Oliver Woodward, kterého hrál Brendan Cowell, byl za službu v První australské rotě vyznamenán vojenským křížem prvního stupně. Stal se jedním z pouhých čtyř Australanů, kterým bylo toto vyznamenání přiděleno. (Terva)
  • Pri útoku na Červený dom drží Morris (Gyton Grantley) svoju pušku Lee-Enfield na ľavej strane. Všetci britský vojaci počas prvej svetovej vojny boli trénovaní strieľať z Lee-Enfield pravou rukou, pretože uzáver je vpravo. Držanie v ľavej ruke by znamenalo pri prebíjaní komplikovanú manipuláciu. (Dajman)

Reklama

Reklama