Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kapitán Nathan Brittles má za pouhých šest dní odejít do důchodu. Je zřejmé, že po dlouhé a úspěšné vojenské kariéře, se s tímto rozhodnutím obtížně smiřuje. Jeho odchod nesou těžce i vojáci, kterým sice vládne tvrdou rukou, vždy se však mohou spolehnout na jeho jasný odhad situace a přesné rozkazy. Teď ale nemají právě moc času se nad tím zamýšlet. Indiáni jsou na válečné stezce a hrozí, že brzy ovládnou území, které armáda z Fort Starke má jen částečně pod kontrolou. A Brittles nečekaně přijímá od svého nadřízeného majora Maca Allsharda náročný úkol. Přes nebezpečné území doprovází, se skupinou vojáků, jeho půvabnou neteř Olivii Dandridgeovou až k místu, kde má nasednout do dostavníku.... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (46)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je trochu zvláštne, že She wore a yellow ribbon vznikol iba rok po Fort Apache, pričom film starší pôsobí dnes o niečo liberálnejšie. Jednostranný pohľad na vojnu je samozrejme legitímnym autorským prístupom, len Ford v tomto filme nedáva najavo, že by sa aj bieli obyvatelia Ameriky dopúšťali bezprávia na indiánoch. Až v závere dôjde ku konfrontácii tých starších a múdrejších z oboch strán a ukáže sa, aký má Brittles skutočný vzťah k vojnovému konfliktu. Ford sa až fetišisticky zameriava na krásne panorámy prírody a akčné scény, nevynímajúc ani fotogenické masové scény s indiánmi, ktorých zobrazuje čisto v exotickom duchu. Teda presnejšie, obrazy samotné na seba upozorňujú u Forda akosi viac samoúčelne ako inokedy. Pastva pre oči ale tento film rozhodne je. 70% BTW nevzniklo klišé o hlavnej postave odchádzajúcej do dôchodku s poslednou úlohou v službe práve v tu? ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Druhý díl kavaleristické trilogie je v mnohém lepší než předchozí, naprosto nezajímavý Fort Apache. Zde jsou některé scény působivé (loučení s vojáky) nebo velmi vtipné (mlátička v baru), které přesně ukazují pojetí westernu ve wayneovsko-fordovském stylu - dejte tam ženskou, pár dojemných chvil, přidejte špetku vtipu, nějakou bodrou ožraleckou postavičku a nakonec tam naházejte i pár zlých indiánů. Není to špatné, pouze mdlé a ničím neoslovující. No a ta kamera... když si Wayne přišel poplakat na hrob a asi pět metrů nad ním plynuly uměle vytvořené červánky kdesi ve studiu... checht checht. ()

Reklama

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Oscarova Waynovka o starym kavaleristovi a jeho posledni misi. John Wayne prekvapil, kdyz ve filmu hral staryho chlapa s knirem - celkem mu ta image slusela. Victor McLaglen si odehral svoji komedialni vsuvku a John Agar opet ustredni postavou romanticky casti filmu, tentokrat s Joanne Dru, a asi bych to ve srovnani napr. s Fort Apache oznacil za "slabsi". ()

YURAyura odpad!

všechny recenze uživatele

0/10 No hnus! Takova prezentace patriotickeho "americanstvi" v boji proti krveziznivym indianum, to se hned tak nevidi - vedle tohoto jsou i rasisticti Searchers spica. Kdysi jsem fandil kowbojum a vojakum, ale prece jenom jak rikala babicka - to uz je daaavno. Hudba je naprosto tragicka, takova ohavne muzikalova, ze jsem cekal, kdy se John na koni rozezpiva. Baby ac maji radoby dulezite misto v deji absolutne nefunguji a vubec vsichni ostatni valecnici delaji Johnovi leda krovi. Je videt, ze Amerika je mlada, takze si muli oproti regulernim civilisacim lecit komplexy historicke na marginalnich zalezitostech - Little Big Horn a vynechava indianske masakry zpusobene bilym muzem s plamennou vetou o Spojenych statech na rtu. Tfuj! Trikrat tfuj! ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Podľa hodnotení je zjavné, že minimálne 2 skupiny hodnotiacich film nepochopili a je to len ich škoda. Prvá vraví o oddychovke, v ktorej nič iné nenájdete a držte sa nenáročnej, priamočiarej línii výkladu. Druhá zase zdôrazňuje pre-patriotizovanú schému, kde sa pácha zlo na istej skupine pôvodného obyvateľstva (indiáni). To v klbku konzervatívnejšieho výkladu tradičnej westernovej kostry vraj prihrieva do ohňa spomínanej neobjektívnosti. A ja sa pýtam, nedokazuje to svojim spôsobom skôr reálny stav divokého západu a jeho účastníkov? Nie je to film o masírovaní ega a nezlúčiteľností ideí dvoch veľmi rôznych etnických spoločenstiev? Wayneove postavy priamoúmerne stemnievajú rokmi a prehlbujú svoje charakterové portfólio. Sú nepríjemnejšie, skrývajú v sebe určitú frustráciu a Ford je mu v tomto vývoji viac než len opornou rukou. Ak by niečo takéto natočil hocikto iný, myslím si, že nikdy by to neoplývalo takým neopísateľným kúzlom. I napriek kontroverznosti témy. Titulný song She wore a yellow ribbon je navyše jedným z najlepších, aké v žánri poznám! Fakt, výborne zostrihané i tie emotívnejšie, sentimentálnejšie scény. Hlboko vás to ponorí do zmýšľania členov kavalérie, čo samozrejme neznamená, že ich pohľad je správny :). ()

Galerie (58)

Zajímavosti (15)

  • Herci a štáb žili v pomerne jednoduchých podmienkach v Monument Valley. Väčšina spala v chatkách na špinavej podlahe v blízkosti so spoločnými sprchami so studenou vodou. (westerns)
  • Film bol natočený na mieste v Monument Valley s využitím rozsiahlych oblastí rezervácie Navajo pozdĺž štátnej hranice Arizona - Utah. (westerns)
  • Režisér John Ford si spočiatku nebol istý, koho obsadiť do hlavnej úlohy. Údajne ho presvedčil Waynov výkon vo filme Červená řeka (1948), a tak Ford Wayna do hlavnej úlohy obsadil. Keď bolo natáčanie dokončené, Ford daroval Wayneovi tortu s odkazom: "You're an actor now..." (westerns)

Reklama

Reklama