Reklama

Reklama

Mexická jízda

  • Mexiko Y tu mamá también (více)
Trailer

Obsahy(1)

Julio a Tenoch jsou stejní jako většina sedmnáctiletých kluků: vzájemné přátelství je pro ně posvátné, diktát hormonů možná ještě posvátnější. Jejich nespoutaná jízda životem však má svoji konečnou zastávku, a tou je dospělost. Během slavnostního odpoledne, kterého se oba účastní se svými rodinami, potkávají Luisu, vdanou osmadvacetiletou Španělku, a začnou ji svádět s nadhledem a lehkostí, která odpovídá jejich povahám a věku. Jen tak z legrace pozvou svou osudovou ženu na výlet na nádhernou pláž Boca del Cielo; přitom ovšem nemají tušení, zda takové místo vůbec existuje. Luisa navštíví lékaře, který má pro ni špatné zprávy. Žena následně příjme nabídků překvapených mladíků, a všichni tři se spolu vydají na cestu. Možná nevědí kam dojedou, ale určitě na tuhle jízdu nezapomenou. Zbytky přátelství a chlapecké nevinnosti totiž mizejí ve zpětném zrcátku

Režisér Alfonso Cuarón a kameraman Emmanuel Lubezki (kteří spolu natočili pozoruhodné filmu MALÁ PRINCEZNA a VELKÉ NADĚJE) ve velmi citovém a otevřeném road-movie MEXICKÁ JÍZDA kombinují smysl pro obrazovou poetiku s nevázaným humorem, erotikou i smutkem. Vyprávějí příběh o zážitcích, jaké přicházejí jen jednou za život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (332)

Legas 

všechny recenze uživatele

Největší sílou Mexické jízdy je její krystalická přirozenost. Nejdená se o jeden z mnoha vykonstruovaných road movie, nepotřebuje notně šokující pomocnou dramatickou linku. Přesto dojme, pohladí, nažhaví. Pro mě to byl silný prožitek, jelikož Mexická jízda je slepencem historek, které jsem slyšel během let od svých přátel. Je pro mě symbolem volnosti (svobody) a černou tečkou promarněné šance užít si spousty příjemných maličkostí. I když, jak nad tím teď uvažuju, nikdy není pozdě. ()

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Úžasný film o jednom velkém přátelství, o jedné cestě a životnosti kamarádství. Snímek krásně vypovídá, že žena může kamarádství poškodit, ale pouze na povrchu. Uvnitř se silné přátelství zničit nedá. Žádného z herců neznám jménem, ale s jistotou můžu říct, že jsou to vynikající herci, film má životnou režii a energický spád. Tohle byl můj první film ve španělštině, který jsem kdy viděl a rozhodně jsem si nemohl vybrat lepší dílo. Dokázal mě pohltit a konec mi dokonce vehnal slzy do očí. A tak to mám rád. ()

Reklama

MISSha 

všechny recenze uživatele

Mexická jízda je přesně tím filmem který si nebere servítky z absolutně ničeho... je plně otevřený,upřímný,bez příkras a záměrně improvizovaně zahraný.Je obyčejným příběhem dvou kluků a všeho co k dospívání patří: drogy,chlast,intriky,ženský,Mexiko a erotika která je tu na můj vkus až v převelikém množství,sráží v mích očích film nejvíce,spolu s tuctovým příběhem.Veliké zklamání,těžko věřit že film natočil Cuarón... alespoň znovu dokázal že umí točit tak žánrově a stylově rozdílné filmy že mi s toho jde hlava kolem. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jak mám asi ohodnotit reklamu na život?! Celkem mě to sežralo, takže dojmy ze mě budou plout zřejmě pomalu. Musím se přiznat, že z kraje mi byli oba hlavní aktéři krajně nesympatičtí a dost dlouho mi trvalo, než jsem si k nim vybudoval cestu. Stejně jsem se během sledování nezbavil toho, že se mi oba pletli. Myslím si však, že to nebylo až tak podstatné. Od okamžiku, kdy se hlavní trojice vydá na cestu, je to naprostá paráda, kterou jsem sledoval se zatajeným dechem. Připadal jsem si skoro jako 4. cestující. Příběh má obrovskou hloubku a vstupy vypravěče jsou naprosto famózní. Strašně mě fascinovaly okamžiky, kdy se hrdinové v jednom okamžiku cítili jako páni světa, kteří byli plní štěstí a žádný sen nebyl dost vysoko. Takové momenty jsou hrozně nebezpečné, protože zpravidla následuje tvrdý pád, procitnutí do reality. Strašně se mi líbí, jak tuhle situaci zachytil třeba Stanley Kubrick To jistě zažil a zažívá každý. Život by se dal popsat sinusoidou. Na tento snímek to sedí luxusně. Takové to moudro, či pointa je úplně jasná. Je třeba užívat si každý den, jako by byl tím posledním. Jsem rád, že jsem dostal možnost doprovodit hrdiny alespoň prostřednictvím obrazovky. Touto cestou bych rád poděkoval za tip. Podobné snímky mám moc rád. Dodají člověku hromadu pozitivní energie, ze které může pár následujících dnů neomezeně čerpat. Kdo má alespoň trošku rád život, ten bude mít rád i tento film. Viděno v rámci Filmové výzvy. Film jsem dostal od uživatele ytheri. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Miestami neskutočne zábavné, miestami neskutočne divné, miestami neskutočne uletené, avšak väčšinu času stále vtipné. Herecké duo Luna/Bernal super, ženská hrdinka pre mňa osobne nie veľmi sympatická, dramaturgická stránka nič moc, dialógy o sexe vtipné, sexuálne scény už pre mňa osobne ani tak veľmi nie, keďže sa nikdy neviem stotožniť s ľuďmi, ktorí praktikujú sex bez lásky. Komediálna stránka filmu to ťahala na solídne štyri hviezdy, dráma už však bola o niečo slabšia a celkovo mi tu chýbala nejaká silnejšia, intenzívnejšia, emocionálne vyhrotenejšia scéna, naviac ku koncu som sa mierne nudil, takže štyri hviezdy by už boli trochu dosť. Ale stále celkom super film, jeden z tých, na ktoré človek nezabudne. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (20)

  • Gael Garcia Bernal v rozhovoru odhalil, že kapky proslulé značky na umývání vlasů byly ve filmu užity jako sperma v masturbačbí scéně Julia Zapaty a Tenocha Iturbide v bazenu. (Kulmon)
  • Příjmení všech hlavních postav (Zapata, Iturbide, Carranza) jsou jména důležitých postav v mexické historii. (Kulmon)
  • Závěrečná scéna, kde hlavní hrdinové mluví po letech u kávy byla natočena jako první. (Kulmon)

Související novinky

Oskar leze

Oskar leze

05.07.2006

Takhle se u nás doma říká, když z temné oblačné oblohy vykoukne na svět zlaté sluníčko. No, a tentokrát vykouklo na svět filmu a jeho nejprestižnějšího ocenění. Pravidla, na jejichž základě jsou do… (více)

Luna mezi hvězdami

Luna mezi hvězdami

06.02.2005

Příjmení má stejné jak básnické označení měsíce a jeho hvězdný potenciál stoupá, ale dosti astrologie. Mexičan Diego Luna zůstává věrný své mateřštině. Ve filmu TU VIDA EN 65 MINUTOS, jehož natáčení… (více)

Reklama

Reklama