Reklama

Reklama

The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society

  • USA The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Londýnská spisovatelka Juliet Ashton (Lily James) v roce 1946 sbírá materiál pro román o u nás poměrně neznámé události – totiž německé okupaci britských ostrovů Guernsey a Jersey v kanálu La Manche, ke které došlo v roce 1940. Silný příběh života za okupace autorku přiměje k cestě na ostrov, aniž by tušila, nakolik setkání s místními lidmi změní celý její život. Zvláštní název filmu pochopíme po úvodní scéně, kdy okupanti zadrží na pobřeží ostrova skupinu lidí, kteří zde – nezákonně, proti přídělovému hospodářství opékají prase. Postupně se odvíjejí drobné příběhy rozdělených rodin a dvojic - část dětí totiž byla těsně před okupací odeslána do Británie a stejně jako u nás, část mladších šla na nucené práce do Německa). Vidíme zabavování úrody a nízké příděly, občasnou kolaborací některých spoluobčanů, odlišnosti života ve válečném Londýně a na okupovaném ostrově, pochopíme lépe význam přátelství i roli literatury. (Peabody)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (65)

shade000 

všechny recenze uživatele

Och, no mohlo to byť tak nádherné? Už teraz viem, že knihu si jedného krásneho dňa prečítam, pretože úprimne najprv som sa dozvedel o nej, no a len tak náhodou som zistil, že vzniklo aj toto nádherné spracovanie. Podľa predošlích skúseností ale viem, že kniha býva v mnohých prípadoch lepšia ako filmové spracovanie, takže len toľko, že už teraz sa nesmierne teším. No a k samotnému filmu? Pokiaľ máte radi britské romantické filmy z vojnového, respektíve tesne povojnového obdobia, tu ste rozhodne na správnom mieste. Smutno-sladký príbeh, ktorý je neskutočne čistý a krásny, vás vie v tom správnom rozpoložení priam uniesť na ostrov Guernsey v kanále La Manche. Po Jane Eyrovej, Pýche a predsudku, Rozume a cite či Pokániu, tento film smelo zaraďte k britským romantickým klasikám - u mňa už miesto rozhodne má... Juliet Ashton : "Do you suppose it's possible for us to already belong to someone before we've met them?..." ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Příjemná poválečná romantika z poválečné Anglie. Líbilo se mi to od začátku do konce, i když bylo víceméně jasné, jak to dopadne s hlavní hrdinkou, tak bylo zajímavé, jak se bude vyvíjet příběh z okupovaného Guernsey. Ten to zvedá do nadprůměru. A i přes notnou dávku smutku si to dokáže držet pozitivní náladu, což je třeba ocenit. ()

Reklama

grosek 

všechny recenze uživatele

Trochu jiné než předloha, ale vzhledem k tomu, že kniha je psána pouze formou dopisů, museli si tvůrci filmu poradit jinak. Podle mě to udelali šikovně. Herecké obsazení naprosto sedí mým představám o postavách. Jen zkrátka sympatizuji více s knihou, ta se do mě velmi silně zaryla. Je to ale zdařilé a kvalitní ztvárnění příběhu a není třeba se za něj vůbec stydět! **** :-) ()

Vxxx 

všechny recenze uživatele

"Would you like to marry me? I'm in love with you so I thought I'd ask". Neobyčejný příběh o obyčejných lidech. Nádherně odvyprávěný, s citem pro svou významnost. Každý herec sedl své roli jak zadek na hrnec a celé atmosféry filmu se prostě nešlo nabažit. Rozhodně chci vidět znovu, klidně i znovu v kině. Moc se mi to líbilo. 5* ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Výlet sličné divy do daňového ráje na ostrově Guernsey měl bezpochyby potenciál – a to především z důvodu castingu a výpravy. V okamžiku, kdy se film začal točit okolo nějaké nacistické děvky, tak bylo jasno, že kouzlo ostrova Guernsey je tatam, což je definitivně škoda. 29% Celosvětový příjem k 29. 1. 2019: $23,107,323 ()

Galerie (24)

Zajímavosti (2)

  • Celosvětová premiéra proběhla 9. dubna 2018 v Londýně. (ČSFD)

Reklama

Reklama