Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (446)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Je sice pravda, že pokud by se nejednalo o hamburgerový kolos, film by nejspíš ani nezvnikl a také se dá souhlasit s tím, že z příběhového hlediska se vlastně jedná o rutinu, kdy bezskrupulózní podnikatel vyjebe se svými obchodními partnery. A faktem je i to, že zpracování je trochu suchopárné a chybí mu víc vypjatých scén. Nicméně tohle všechno je upozaděno naprosto suverénním výkonem Michaela Keatona, který všechny nedostatky v pohodě vyrovnával a předvedl jednu z těch vzácných kreací, kdy herec svůj předobraz nehraje, ale kdy se jím stane. S lepší režií to mohla být pecka, ale člověk se halt někdy musí spokojit s tím, co má. 75% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Můj syn pracoval brigádně v mekáči, aby si přivydělal na studia a byl šokovaný jejich systémem a dodržováním kvality. Protože vyhazovat do odpadu 20 minut neprodané hambáče je pro nás Čechy na mašli. Pokaždé, když jede k nám domů, nevynechá jeden mekáč po cestě. Už to má jako tradici a jistotu, že to není den staré jídlo. Možná to tak není všude, ale o tom tenhle film nebyl. Byl o tom jak dva muži dostali bezva nápad a Kroc z toho udělal monstrum po celém světě. Ale asi na to chce mít tu správnou náturu. Mně bylo ale těch dvou bráchů docela líto. A Michael hrál Kroce bravurně, to se musí nechat. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

McDonald´s se stal synonymem pro revoluci v oblasti rychlého občerstvení a jeho začátkům nechybí snad nic. Několikanásobné selhání zakladatelů, precizní pracovní systém, chytrý podnikatelský plán, agresivní převzetí moci i splnění amerického snu. Proto úplně nepotěší, že film působí fádně. Měla to být velkolepá jízda. Bohužel Hancock není Scorsese a Kroce měl hrát někdo, kdo na 52 let alespoň vypadá. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Mekáč zná každý, jeho úspěch je až fascinující, ale o zásadní postavě, rozšíření a "lumpárně" v jeho začátcích ví málokdo - a přesně o tom vypráví tenhle film. Stěžejním bylo obsazení hlavní role, což je tu nakonec i výhrou, tadáááá... magnetizující Michael Keaton. Ať byl reálný Kroc jakýkoli, jeho fiktivní verze má jiskru, šarm a světlý charisma, což nemění nic zásadního a funguje skvěle divácky, MK odehraje všechno na jedna; ctižádost, drive podnikání, vytrvalost na úkor všem překážkám, chamtivost i bezpáteřní chování. Jinak je to poměrně standardně, polopaticky odvyprávěná business story, jaká mi k spokojenosti bohatě stačila. Ideál doběhnout si pro cheese & milkshake a sledovat jak se dělal tenhle globální americký sen. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Abychom si rozuměli - o Mekáč se zajímám asi jako Krteček o sluneční brejle, protože moje představa o jídle se od ohřátýho kusu krávy v ubrousku trochu liší. Takže až díky tomuhle filmu jsem se seznámil s historií amerického pohostinství, a to právě kdo ví, jestli to bylo podáno reálně se vším všudy. Buď jak buď, lidi jako Kroc by mixéry neměli prodávat, měli by se v nich rovnou mixovat, bratry Mekáčovi je mně pak upřímně líto, protože narazili na člena Síně slávy hajzlů všeho druhu. Dost možná by měl povýšit na předsedu. Důležitý je opakovat pořád dokola slovo rodina, to jde pak všechno. Že, Andreji? ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Podnikateľ Raymond Albert Kroc (Michael Keaton) si spočiatku na živobytie zarábal v stánku s limonádou, pokračoval prácou v obchodíku s potravinami. Ako 15-ročný sfalšoval svoj dátum narodenia a vybral sa robiť šoféra sanitky pre Červený kríž. Počas zácviku sa spoznal s Waltom Disneym. Zarábal si ako klavirista, jazzový hudobník, DJ v rádiu WGES a predavač papierových pohárov. Predajom multimixérov, vďaka ktorým sa spoznal bratov McDonaldovcov, sa zaoberal 17 rokov. (_Jimmy_)
  • Při scéně, kdy Ray Kroc (Michael Keaton) u večeře oznámí své manželce (Laura Dern), že se chce rozvést, si můžeme všimnout tří talířů pověšených na zdi pod sebou, kdy v prvním záběru visí bílý talíř dole a po zbytek scény je nahoře. (Pan.Jitrocel)
  • Rodiče Raye Kroce pocházeli z vesnice Stupno u Plzně, kde mu i místní nedávno odhalili pamětní desku na zdravotním středisku. V obci je jméno Kroc velmi časté. (JerryPilsen)

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama