Reklama

Reklama

Citadel

Trailer 2
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní
Irsko / Velká Británie, 2012, 85 min

Obsahy(1)

Tommy Cowley (Aneurin Barnard) je mladý otec postihnutý chronickou agorafóbiou, odkedy na jeho ženu brutálne zaútočil gang zvrátených a divokých detí. Žije na chátrajúcom predmestí mesta Edelstown, kde sa cíti byť uväznený. Všetko sa ešte zhorší, keď ho začne terorizovať ten istý detský gang, ktorý si podľa všetkého tentoraz vyhliadal jeho malú dcéru. Pomôcť v jeho trápení mu chcú chápajúca sestrička a odpadlícky kňaz, avšak Tommy sa nakoniec rozhodne na vlastnú päsť odhaliť krutú pravdu o maskovaných deťoch. Počas pátrania príde na to, že ak chce premôcť svoj strach, musí sa postaviť démonom vlastnej minulosti a vstúpiť na miesto, ktorého sa bojí najviac v živote. Tou temnou stavbou je opustený panelový dom, známy ako Citadela. (Incantator)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (103)

Wade 

všechny recenze uživatele

Po prvním zhlédnutí jsem vůbec nevěděl jak hodnotit to se mi stává často, ale abych nevěděl ani po druhém to už se mi nestává. Nakonec jsem film viděl během tří dnů třikrát a konečně se rozhodl jaké dám hodnocení. Rozhodně si někdy pustím Citadel znovu ,protože se jedná o velice zajímavý Drama /Thriller / Mysteriózní snímek, který i když chvilkami nudí hlavně na začátku tak nakonec nabere správný směr a atmosféru. Zajímavý příběh, pěkné zpracování a dobře zahraná postava Tommyho od Aneurina Barnarda mě přesvědčila, že 3* by byly akorát, ale vzhledem k tomu jakou paseku mi film udělal v hlavě než jsem se rozhodnul tak mu přidám 1* a jsem si jistý, že celkově si ty 4* zaslouží. 75% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Parádní sociální horor. Citadel je depresivní a špinavá pocitovka čerpající ze sedmdesátkových hororů Davida Cronenberga (The Brood, Shivers). Dnes už se něco takového moc často nevidí, takže jsem s filmem velmi spokojený, ačkoli za úplnou špičkou trochu zaostává. Například úplně bych klidně vyškrtl vedlejší postavy - černošskou sestřičku a divného faráře, klidně to celé mohlo stát jenom na Tommym. Každopádně netřeba si stěžovat, lepší atmošku letos moc hororů nemělo. ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Britská společnost se skrze svou kinematografii ocitla v situaci hlavy 22. Na jedné straně má filmy pro mladé diváky, které své publikum mámí obrazy předměstské mládeže, které utužují lifestyle pozérství, drsňáckého života na hraně zákona a násilné opozice vůči konzervativizmu staré generace. Na druhou stranu pak starším divákům předkládá filmy jako "Eden Lake" či "Harry Brown", které exploatují obavy z nezvladatelné mládeže, které není nic svaté. Snímek "Citadel" zdánlivě náleží do druhé popsané kategorie, ale ačkoli přejímá některé její prvky spíše reflektuje důsledky exploatačních filmů na společnost. Nepřichází pouze s utužováním předsudků vůči mládeži, ale tematizuje přímo strach, jež v divácích tyto schematické obrazy stupňují. Fenomén násilí a nezvladatelnosti dospívající mládeže ze sociálně slabších rodin se již do hororové přízračnosti pokusil zahalit film "F", ale až tvůrci "Citadel" vyloženě strach z hrůz číhajících za prahem bezpečí domova učinili ústředním tématem filmu. Zlověstné, klackovitě se pohybující figury oděné v ikonických mikinách s kapucou zde představují nejen přímou fyzickou hrozbu pro hrdinu, ale také nezničitelné zlo, které ho hrozí zasáhnout i v nitru tím, že by na svou stranu přetáhlo to hrdinovi nejdražší, jeho vlastní dítě. Právě tato míra promyšlenosti, ale také schopnost vystihnout stísňující atmosféru až paranoidně permanentního ohrožení, dělá z "Citadel" výjimečné dílo nejen v rámci britských hororů. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Ked som  Citadelu videl prvý krát pred tými desiatimi rokmi, bol som ešte poctivý alkáč a myslel som si, že išlo o psychologickú sociálnu drámu o mladíkovi, ktorý má svojich démonov a zdalo sa mi to za plný počet. Videl som to teraz, za triezva, a on to bol fakt horor. A pekne tupý horor.! Ale za tú pochmúrnu  atmosféru si to tri hviezdičky (s privretím oka) odo mňa zaslúži. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príbeh slabý, predvídateľný a atmosféra tohto kvázi hororového snímku tiež nebola bohviečo. Vo všeobecnosti nemám rád tento námet, navyše v tomto prípade išlo len o akúsi zmätočnú a zle podanú hatlaninu. Na druhú stranu hral tu aspoň Aneurin Barnard, ktorý tu podal celkom slušný výkon. Podpriemer. 40/100 ()

Galerie (12)

Zajímavosti (5)

  • Aneurin Barnard se v rámci přípravy na svou roli setkal s několika lidmi trpící agorafobií, aby se lépe vžil do role Tommyho. (Chatterer)
  • Ciaran Foy v pubertálním věku trpěl agorafobií. (Chatterer)

Související novinky

Sinister se vrací

Sinister se vrací

17.08.2014

První Sinister byl před třemi lety velký hororový úspěch. Film s rozpočtem 3 mil. dolarů utržil z amerických kin milionů téměř padesát a pokračování tak bylo jen otázkou času. To je odklepnuto již… (více)

Reklama

Reklama