Reklama

Reklama

Medvěd

(TV film)
  • angličtina The Bear
Komedie / Krátkometrážní
Československo, 1961, 35 min

Režie:

Martin Frič

Scénář:

Anton Pavlovič Čechov (divadelní hra)

Kamera:

Jan Roth
(další profese)

Půl roku po smrti svého manžela drží velmi zachovalá vdova stále smutek a nevychází z domu. Její exaltované truchlení je náhle přerušeno neurvalou návštěvou - velkostatkář Smirnov se dožaduje splacení dluhu jejího zesnulého manžela. Vdova nemá peníze a statkář je neodbytný. V brilantním dialogu postupně graduje vztah, který vyvrcholí nabídkou k sňatku. Neodolatelný půvab této klasické miniatury režiséra Martina Friče korunují v gestu, slovu, intonaci dokonalé herecké výkony Stelly Zázvorkové a Jana Wericha. (Česká televize)

(více)

Recenze (89)

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

„Konvalinky!!! Kdyby takhle vodka! To jsem zlý, to jsem dneska zlý!“ Nádherná ruská poetika v podaní p. Wericha a p. Zázvorkovej. Ani zub času neublížil tomuto orchestru o dvoch nástrojoch, čo veta, to perla. Dnes by z tejto látky natočili celú telenovelu, aké krásne, koľko múdrosti sa dá vložiť do 35 minút. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Pořád jsem si říkala, proč se to jmenuje zrovna Medvěd a přitom stačilo zaposlouchat se do nadávací smršti Stelly Zázvorkové. Člověk nemusí ani vidět, co se před ním odehrává na obrazovce, stačí, když se zaposlouchá do konverzace obou protagonistů. Dailogy byly krásné a skvěle padnoucí. Žasnu nad tím, co se dá na tak malé ploše vytvořit a opravdu se vždy hodně dozvím o životě. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Mikrokomediální klasika s Janem Werichem a Stellou Zázvorkovou, kteří jsou dnes "krásně zlí". Významové zkraty ve větách a paradoxní vyjádření v absurdní situaci. Vřele doporučuji a zároveň varuji před pozdější verzí z roku 1986, kde hraje 'medvěda' Miloš Kopecký a vdovu Iva Janžurová. To zní sice slibně, ale výsledek nestojí vůbec za nic. 100% ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Zde je ukázka, že není třeba pompézních výprav, velkopé scény, milióny dolarů či tolarů :) utopených v digitalizaci, ale je třeba dobrých herců a chytlavý příběh, dialog či scénář. Vše ostatní samoyřejmě je lahoda na ucho či oko. Tady jsou tři herci, stopáž třicet minut a obrovský gejzír moudré zábavy. ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Žádnou nějak zvlášť vtipnou komedii jsem neviděl. Navíc bych řekl, že mistři herci neměli moc prostoru předvést své umění. Dvě hvězdy dávám jen za Wericha, který se na tomto minimálním prostoru aspoň trochu projevil. A ještě mi nesedělo k paní Zázvorkové přirovnání přitažlivá. Ano byla to paní Herečka, ale přitažlivá mi nikdy nepřišla. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Jan Werich a Stella Zázvorková spolu hráli tuto hru ve stejné době také v divadle ABC. (Komiks)

Reklama

Reklama