Reklama

Reklama

Jodorowsky's Dune

Trailer

Obsahy(1)

Původem chilský umělec Alejandro Jodorowsky, o kterém lze bez nadsázky říci, že patří mezi všestranně se uplatňující persóny světového umění, měl svou ambiciózní vizi ohledně filmové adaptace kultovního sci-fi románu Duna Franka Herberta. Toto je příběh její neuskutečněné realizace. (blackJag)

Videa (2)

Trailer

Recenze (97)

mm13 

všechny recenze uživatele

A možno je to takto lepšie... že sa to nenatočilo, že Jodorowsky následne napísal komiksy, aké napísal (že najlepšie hard sci-fi na svete!), že Ridley Scott zdedil Jodorowského tím a natočil najlepší sci-fi horor na svete... Ambície naplnené v predstavách je jedna vec, ich realizácia druhá. A realita sa neserie. Celý čas ma popri sledovaní tohto dokumentu prenasledoval neodbytný pocit "to by nevyšlo, to vyzeralo príliš dobre, to by nevyšlo, ani keby im to odklepli, to sa podariť nemohlo, ten pretlak tvorivosti, tá miera zápalu (a možno až arogancie) v takom neistom podniku ako je film - to nie, to by bol pád"... a nemali by sme ani Dunu, ani spomínané žánrové skvosty. (Ale ten scenár so storyboardmi, prípadne spracovaný do komiksu, ten by som rád!) ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Perfektní dokument a magořivém tvůrci, který by si velmi přál, aby byl považován za nezměrného vizionáře filmového plátna, ale mě osobně z toho vychází spíš egomaniakalní režisér, který je snad i nakonec rád, že jeho film nevznikl, protože takhle se může prsit svou nezměrnou imaginací a tím, koho všeho do svého filmu ukecal, přestože to má s realitou společného asi tolik, jako scénář jeho Duny s tou od Franka Herberta. Za což jsem měl Jodorowského, v některých pasážích, úpornou touhu zaškrtit na kravatě. Už jen díky tomu jsem rád, že tohle nikdy nevzniklo, neboť a) by se jednalo o prznění mého nejoblíbenějšího knižního scifi a za b) ten film by stejně nikdy nebyl takový, jaký si ho zúčastnění vysnili. Ovšem dokument je o tom skvělej, o tom žádná. ()

Reklama

schizmo 

všechny recenze uživatele

Vážně nevím, jak se k tomuhle dokumentu postavit. Nevím totiž, jestli prezentuje Jodorovského jako ambiciózního, megalomanského a možná až šíleného umělce nebo spíš jako egoistického maniaka, jehož plány byly tak monstrózní až z nich nic nakonec nebylo. Alejandro měl geniální vizi, udělat nejzásadnější film všech dob, na motivy Herbertovy Duny, film s posláním, měnící myšlení lidí. Přesvědčil na tu dobu největší a nejšikovnější umělce jako byl Giger, Dali či Mick Jagger, udělal obrázkový scénář o několika tisíci stránkách a nabídnul to všem studiím. Překvapivě se to všechna filmová studia do jednoho zalekla z megadíla nic nebylo. Je celkem dramatické pozorovat Jodorovského, jak o sobě sebestředně mluví jako o nepochopeném vizionáři, jehož záměr a plány zůstaly podceněny, nepochopeny a zároveň ho vidět i po tolika desítkách let zlomeného tím osobním neúspěchem. Na druhou stranu vysoké cíle často znamenají drsný pád, takže zatímco Jodorovsky plánoval nesplnitelné, jiní režiséři s menšími nároky vesele točili zásadní a v té době realizovatelné věci jako byla třeba Vesmírná odysea nebo Alien. Tak či onak, je drsné vidět, že spousta nápadů (a bylo jich určitě desítky) obsažená v obrazovém scénáři byly bez ostychu vybrakovány a použity v jiných dílech jako autorské, přestože o jejich původu existuje nepopiratelný důkaz... Tohle je opravdu nevšední bizarní dokument pro všechny filmové a především sci-fi fanoušky! ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Dune od Jodorovského by som si po zhliadnutí tohoto dokument z radosti pozrel. Sám tvorca načrtol scény a podrobne rozobral obsadenie hercov, kosými, príbehy a dianie okolo toho všetkého. Bolo to výborné ale v mojej mysli sa miešajú dve pocity. A to pozitívny a negatívny. Vizionársky pohľad na sciene-fiction okorenený filozofiou a metafyzikou by bol úžasný ale nemyslím si že by to v tom roku (1976) vyzeralo tak ako by to on sám chcel. Myslím si že to bolo od Jodorowského troška naivné že si myslel že mu MGM alebo iný Hollywoodsky filmový vydavateľ poskytne obrovské milióny na surrealistický film. Herecké obsadenie ma vyviedlo z miery. David Carradine, Orsol Welles, Salvádor Dalí či Mick Jagger to je najabsurdnejšia ale zároveň aj najprekvapujúcejšia zostava akú som kedy videl. Ilustrátor H.G Giger a Dan O´Brain takisto ukázali to najlepšie. Neskôr spolupracovali na dnes už legendárnom Votrelcovi. Najúžasnejší bol koniec keď si nahnevaný Jodorowaký vytiahol s kapsy balík peňazí a začal doslova kričať že toto, bez emócií bez mysle, rozhoduje o všetkom, iba štus papierov.. A má pravdu. ()

Reanimated 

všechny recenze uživatele

Těžko se to hodnotí. Pro mě je Duna neuvěřitelnou pokladnicí zážitků, která zasáhla spoustu médií a forem zábavy. Stejně jako Jodorowskyho vize, spojující talent úžasné skupiny umělců, zanechavší nesmazatelnou stopu napříč celou budoucí kinematografií. Ten chlap je blázen, ale jedno je jasné... Jeho Dunu bych chtěl vidět. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama