Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední film režiséra Martina Friče se odehrává na maloměstské poště. Bezvýznamný pražský úředník (Jiří Sovák) vymyslí jednoduchou fintu, jak přijít k penězům. Vypraví se do malého města a na zdejší poště se vydává za experta, který má prověřovat údajné padělky bankovek. V místě, které si pro krádež vytipoval, však narazí na sympatickou poštmistrovou (Milena Dvorská). Půvabná a schopná žena trpí různými komplexy a má konfliktní vztahy s manželem (Zdeněk Řehoř). Právě ona však svou laskavostí přispěje k tomu, že se v cynickém podvodníkovi probudí svědomí... Námět morality s kriminální zápletkou pochází od Jaroslava Dietla a obsahuje autorův typický živočichopis obyčejných lidí. Točí se kolem přehnaných ambicí i partnerských problémů. S jemně ironickým nádechem líčí poměry v provinčním městě, kde nechybí zahořklý udavač a vystrašený zbohatlík. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (101)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Docela dobrý film, který je mimo jiné zajímavým svědectvím své doby. Osobně jsem ho sledoval s nemalým zájmem a obdivem k herectví Sováka i Dvorské. Sovákova postava děvkaře a rádoby hochštaplera je strašně zajímavě napsaná a v kontextu doby překvapí svým individualismem i touhou po úniku z ubíjející šedi každodenního života - v Sovákově podání je to rozený sympaťák, kterému nelze nedržet palce, ačkoli se fakticky přiznává ke kriminálnímu jednání. To nejlepší na tomto filmu je však podle mě Sovákův vnitřní hlas, který překvapivě cynicky komentuje okolní postavy i vývoj děje a který zde funguje skoro až jako autonomní film ve filmu. Nebýt zde onoho Sovákova voiceoveru, ztratil by tenhle poslední Fričův film minimálně půlku svého kouzla - takto však, mj. i za přispění přemíry humorných situací, autentických hereckých výkonů a překvapivého závěru, vznikl film, který i po letech stojí za vidění. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jedna z najlepších úloh Jiřího Sováka (a jeho hlasu) a preto je pre mňa veľkým prekvapením, že tento film je prakticky neznámy. V podstate tu nie je proti svojom type iba Sovák, ale aj inokedy pestrofarebný Frič. Cynizmus, irónia, dôvtip a nakoniec aj slabosť. Vlastne slabostí je tu viacero, každopádne za každou mužskou slabosťou treba hľadať ženu tak v dobrom ako aj zlom zmysle slova. Frič sa s kinematografiou a divákmi rozlúčil viac ako dôstojne (navyše s Dietlom mu to ladí), mohol si povedať, že odišiel v najlepšom. Zaujímalo by ma, či plagát Bláznivého Petríčka vo vstupnej hale je náhoda, alebo chytrý Fričov zámer. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

(LFŠ 2022) Fričův poslední film dokáže hravě zaujmout i dnešního diváka - díky chytrým dialogům a famózním hereckým výkonům. Jedná se v podstatě o herecký koncert Jiřího Sováka (a jeho neuvěřitelně humorného voiceoveru), jemuž skvěle sekundují herci ve vedlejších rolích, z nichž mě nejvíce oslovili Řanda, Dvorská a Janžurová. Nejlepší ženská mého života mě opravdu upřímně pobavila a měl jsem často na tváři potutelný úsměv, podobného ražení jako onen Sovákův. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Stranické legitimace neberem. Hezká sonda do Dietlova svůdnicko-scénáristického podvědomí v Sovákově hvězdném provedení s vnitřními monology, které mají v českém prostředí obdobu snad jen ve Vajíčku s V. Voskou (z téhož roku). Nazdar, rodáci. "Je tady nějak moc veselo na těch patnáct stovek, co tu berete brutto." Se slušností nejvíc pokradeš ! Neomylné Fričovo režijní zvládnutí všech detailů hravě překonává občasné rezervičky scénáře a dává prostor bystřické poštmistrové v podání Mileny Dvorské i plejádě ostatních herců velké éry českého filmu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Labutí písní velkého českého režiséra Martina ,,Maca" Friče je tato skvělá satira volně variující legendárního Gogolova Revizora. Zvláště povedeným prvkem je použití vnitřního hlasu - ty sarkastické monology hlavní postavy v podání Jiřího Sováka jsou dokonalé... Se slušností nejvíc pokradeš. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Příběh se odehrává v obci Bystřice, ve skutečnosti se jedná ale o Benešov u Prahy. (sator)

Reklama

Reklama