Reklama

Reklama

Černá vdova

  • Libanon L'Attentat (více)
Trailer

Filmová adaptace mezinárodního bestselleru alžírského spisovatele Yasmina Khadraua, jenž byl přeložen do více než čtyřiceti jazyků, sugestivně vykresluje morální dilema arabsko-izraelského chirurga, potýkajícího se s obviněními jeho manželky ze sebevražedného teroristického útoku. Když objeví manželčin dopis na rozloučenou, zhroutí se mu celý dosavadní svět. Čelí složitým životným otázkám, ztrácí dosavadní iluze a začíná si uvědomovat, že doposud žil v uměle vytvořené realitě, jejíž součástí byla neznámá žena. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (46)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý v hlave diváka zanecháva množstvo nezodpovedaných otázok. Napriek snahe tvorcov k danej tématike, len sťažka môže stredoeurópan, či človek z iného kúta sveta než Izraelu a jeho okolia, skutočne zhodnotiť, aké pocity, aká nevraživosť vládne medzi národmi, ktoré sa po stáročia vraždia, ako nejaké zvery. Samozrejme, na dôkaz viery, ktorá je pre oba národy alfou a omegou holej existencie (aké "vznešené"). Môžeme viesť diskusiu či je to správne alebo nie, faktom však zostáva, že "my" nechápeme a ani nikdy nepochopíme. Nie sme oni, nevieme reálne posúdiť, čo všetko sú ochotný obetovať, aby dali svetu jasne najavo, čí boh je ten bohovo "pravý", alebo komu vlastne patrí "sväté" územie. Za zamyslenie samozrejme stojí aj fakt, či je naozaj reálne aby človek nepoznal osobu, ktorá je takmer celú dobu po jeho boku. Aby ani len netušil, že jej jedinou túžbou je naplnenie šialeného plánu samozkazy, ktorým dá jasne najavo - som tu a som pre svoj národ ochotný vraždiť. Keď sa však obyčajný človek svojim sedliackym rozumom zamyslí, mal by si (mohol by si!) uvedomiť, že po stáročia, je viera ako taká, akéhokoľvek vyznania a druhu, najväčším nebezpečím pre holú existenciu ľudstva. "Nie sme ani islamisti, ani kresťanský fanatici. Sme len spustošený národ, ktorí všemožne bojuje za obnovenie svojej dôstojnosti. Nič viac, nič menej." Dá sa toto vôbec brať vážne??? Pokiaľ je toto "obhajoba pred okolitým svetom, či samým sebou - tak potom "Amen tma". ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Když máte doma krásnou, chytrou arabskou kost, tak nějak od ní nečekáte, že bude ochotna své luxusní ženské křivky nechat viset na stěnách jedné izraelské restaurace. Hold teroristky nemusí nutně být blbý, hnusný a neoholený, aspoň ne ve filmu, kdo by se pak na to díval, žejo. Ale i tak, dost dobrej a zajímavej film, kterej vzhledem k tématu neni tolik černobílej, jak bych čekala, což je fajn. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale myslel jsem si, že tohle bude ještě intenzívnější film. Je tu prostor pro dramatické scény, ale přišlo mi, že ten prostor zůstal v některých ohledech docela nevyužit. Výborná je scéna, kdy je hlavní postava vyslýchána a nakonec vlastně i mučena. Přesto se nezachází do krajností, což mi trochu chybělo. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

"Mohli bychom o tom debatovat měsíce a roky. Nikdy by jsme nedospěli ke stejnému závěru. Vy máte svůj život, my náš. Vy máte svůj úhel pohledu, my náš. Nikdy se v ničem neshodneme." Deprimující, ale pravdivá jsou tahle slova, která tam zazněla a je škoda, že tenhle docela zajímavě zpracovaný film zapadnul mezi tím obrovským množstvím jiných s podobnou tématikou. Pár menších námitek bych měla - Spoiler: Co to bylo za vztah, když o tak zásadních názorech své manželky neměl ani ponětí? A to s těmi plakáty bylo taky už moc na hraně. Konec spoileru. - Ale určitě je to jeden z filmů, které ráda doporučím dál, myslím, že Attentat, L' si to zaslouží. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Emocionálně vypjaté, ale přitom civilně pojaté drama, kterému se podařilo nestranně zachytit podstatu problému. Vypráví o muži, kterého milovaná bytost připravila o všechno, na čem mu záleželo. Podstoupí obtížnou cestu, aby našel odpověď ... ale žádná odpověď nemůže přinést rozhřešení - možná i proto, že neobsahuje východisko ... že nedává naději. Každý má svou pravdu - a každá pravda má svou váhu. Připravte se na příběh, který vám předá tíhu celého světa ... a nechá Vás, abyste se s ní srovnali, jak umíte. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (1)

  • Jedinou arabskou krajinou, kde bol film predstavený, bolo Maroko. Bolo to v rámci Medzinárodného filmového festivalu v Marakeši (2012) a film dokonca získal aj ocenenie Grand Prize. (MikaelSVK)

Související novinky

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

17.05.2014

Francouzská kinematografie oslovuje tradičně široké masy diváků, a tak se distribuční společnost Film Europe Media Company rozhodla zrealizovat festival Crème de la crème, kde slovenským divákům… (více)

Reklama

Reklama