Reklama

Reklama

Colin Firth, oblíbený představitel upjatých Angličanů z řady romantických komedií tentokrát mistrovsky ztvárnil skutečně dramatickou roli. Britský důstojník Eric Lomax padl během 2. světové války do japonského zajetí, kde zažil nejen nepředstavitelnou dřinu a hladovění při stavbě železnice, ale také děsivé mučení. Film Koleje osudu sleduje jeho osud za války i mnoho let poté. Potkává ženu, o níž ani nesnil, vezme si jí a s pomocí jejího citu se s tehdejšími zážitky snaží vyrovnat. S podporou své ženy Patti (Nicole Kidman) a nejlepšího přítele Finlayho (Stellan Skarsgard) se vydává do Thajska po stopách svého utrpení. Na místě zjistí, že jeho tehdejší trýznitel, důstojník Takaši Nagase (Hiroyuki Sanada), stále žije. Touha po pomstě ho žene do Japonska, aby svou noční můru konfrontoval a za jakoukoliv cenu se jí navždy zbavil. (Bontonfilm)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (224)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velmi slabé a velké zklamání ! Na tohle jsem se velmi těšil už dlouho. Nicol miluju už od pradávna (a tady je pořád baba jak se patří!), Colina mám také moc rád a co se týče australáckých filmů, všechny mi zatím sedly. Příběh E. Lomaxe z druhé světové, ze zajateckého tábora pro spojenecké vojáky zajaté Japonci po pádu Singapuru měl co do počtu veškeré chutné ingredience k tomu aby z něj byl filmový zážitek. Ale nebyl. O tomto období jsem lecos četl, zajímám se o něj. Stavba železnice v Barmě je jen částí utrpení, kterým si spojenečtí vojáci museli coby otroci Japonců projít... Ačkoliv je příběh postaven na skutečné události, ačkoliv Colin hrál velmi přesvědčivě a reálie byly ztvárněny opravdu věrně, nějak jsem tomu nevěřil. Zde došlo k tomu, že evidentně i silný příběh jde špatně odvyprávět, resp. špatně natočit. Naprosto souhlasím s Radkem99, možná dostat to ruky někdo zručnější byla z toho oscarová záležitost, třeba jako z Anglického pacienta. Koleje osudu nejsou válečným filmem, je to psychologické drama retrospektivně se za války odehrávající. Je to film o síle odpuštění ač to zní jakkoliv jako klišé. Osobně mi vadila postava mladého důstojníka kempei tai. Ten mladý herec mi neseděl. Neseděl mi ani cz dabing. Mnoho klíčových momentů bylo předvídatelných, což je právě proto, že byly klíčové film těžce sráží...Celé to ne mně působilo velmi sterilně, tenhle příběh by s vámi měl otřást. Ale zkrátka ne, sledujete jej, jste zvědaví jak to dopadne, ale nic ve vás nezůstane... Kdybych já měl vyjmenovat nejsilnější momenty, bude to ,,vzkaz, který nelze ignorovat'' Lomaxova přítele, rozhovor u stolu v muzeu věznice a hlavně křičená věta jakési britské jednotky tam venku zaslechnutá ve sluchátkách Lomaxova přijímače v podzemí pevnosti ještě před vzdáním se - ,,panebože, pomozte nám někdo ! '' ... Dávám 3 kuličky rýže, ale je to opravdu jen tak tak. . * * * * ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Standardní válečný snímek o utrpení a odvaze, o ponižování a zachování si důstojnosti, o přežití nelidských útrap a dlouholetých následcích ve formě nočních můr a denních běsů. Sílu filmu dodává, že je natočený podle skutečné události. A zcela ohromující je závěr, kdy by mě nikdy nenapadlo, že by se něco takového mohlo stát. _____ KOUSEK DĚJE Tedy až do té chvíle, než jsem zjistila, že tvůrci hrdiny oproti skutečnosti výrazně omladili. Přece jenom v posledních letech života už je člověk asi se vším smířenější, než když je ještě v plné síle a s relativně čerstvými vzpomínkami na prožité hrůzy. ()

Reklama

Marrdaa 

všechny recenze uživatele

Tohle mě opravdu zasáhlo, nebo spíš málem trefilo... Nechal sem se obalamutit i stopáží, je to totiž asi nejdelší film, co sem kdy viděl. A že má silný příběh ? Ale kdepak. Na rozuzlení sem čekat nemusel, je jasný od začátku, o co tu fárá. Tak alespoň ty herci to mohli zachránit ? No dobrá, chlapy průměr a Nicole si u mě upevnila pozici nejvíc nepřesvědčivý aktérky na světě v životě navždy 4eva ! ()

yakoob 

všechny recenze uživatele

Jsou dva druhy filmů: první, kde hlavní roli hraje pomsta, a druhý, kde hlavní roli hraje odpuštění...A tento film je příkladem toho druhého...Odpuštění není snadné, a lidská touha po pomstě je zakořeněna hluboko v nás...Ač to filmy velmi zjednodušují, pomsta nepřináší zadostiučinění ani klid, naproti tomu odpuštění přináší svobodu mysli, ducha a duše...Film není po technické stránce nijak dokonalý, ale hlavní téma předává s grácií... ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

velmi silný příběh s neuvěřitelnými hereckými výkony. Válka je svinstvo ve všech ohledech a mění lidi ve zrůdy. Silný příběh o nezlomné vůli žít a lásce. Posledních pět minut s přednášením textu v dopisech nemá chybu a na diváka opravdu neskutečně zapůsobí, zde platí, že odpuštění je někdy neskutečně těžké když člověk v sobě drží nenávist. Maximální spokojenost, avšak, kdo ví, zda by to bylo v rukou schopnějšího režiséra lepší. PS: Ten Firth může hrát opravdu absolutně cokoliv. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (20)

  • Firth o filme povedal: "Myslím si, že to, čo sa často nerieši, je efekt v priebehu času. Niekedy vidíme príbehy o tom, aké to je vrátiť sa domov z vojny, veľmi zriedkavo však vidíme príbehy o tom, aké to je o desaťročia neskôr. Tento film nie je len portrétom utrpenia. Je o vzťahoch... ako toto poškodenie súvisí s intímnymi vzťahmi, s láskou.“ (Arsenal83)

Reklama

Reklama