Reklama

Reklama

Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů

(seriál)
  • Slovensko Cyril a Metod - Apoštoli Slovanov
TV spot 3
Česko / Slovensko / Srbsko / Slovinsko / Rusko, 2013, 3 h 31 min (Minutáž: 52–53 min)

Režie:

Petr Nikolaev

Kamera:

David Ployhar

Hrají:

Roman Zach, Ondřej Novák, Milan Bahúl, Vilém Udatný, Radka Fidlerová, Marian Roden, Vladimír Javorský, Josef Abrhám, Branislav Polák, Bořík Procházka (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů. Jména, která zná každý z nás, ale kolik z nás opravdu zná jejich příběh? Jejich život, jejich skutky, jejich myšlenky – i jejich utrpení. Čtyřdílná výpravná historická rekonstrukce se snaží zachytit vše podstatné v životě slovanských věrozvěstů, a nejen to – příběh putování bratří z Konstantinopole přes Velkou Moravu až do Říma zobrazuje kulturní, politické, náboženské i společenské rozmanitosti té doby a dává jedinečnou možnost poukázat na význam budování Evropské integrity, solidarity a vzdělanosti. Evropské národy neudrží pohromadě ani moc, ani ekonomický zájem, pokud nebudou stát na silném morálním a duchovním základu. Cyril a Metoděj se zasloužili o vznik prvního slovanského písma, o rozvoj slovanské kultury, o překlad Starého zákona a mnoha dalších křesťanských textů, o vytvoření nového právního řádu a položili základ moderní české státnosti. Zásadním způsobem ovlivnili historii všech slovanských národů, za což jim náleží titul Patroni Evropy a Apoštolové Slovanů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (99)

corona 

všechny recenze uživatele

Moje očakávania veľkého "priekaku" sa našťastie nenaplnili, dokonca som sa pri sledovaní necítila trápne (čo sa mi dosť bežne stáva pri sledovaní diel z historickou tematikou z ČS proveniencie). Seriál sa relatívne dosť podrobne držal prameňov (najmä pri Koceľovi to bolo až príliš viditeľné). Tvorcovia sa našťastie celkom rozumne vyhli bitkám a vhodne ich doplnili len čítaným komentárom. Kvitujem aj výber veľkej časti menej známych hercov a som vďačná že sa scenárista vyhol vyfabulovaným bočným dejovým líniám. A teraz trocha kritiky: viac než smiešne zobrazenie kultúry Slovanov pred príchdom K a M, Svätoplukov účes ala Janson Donovan, taktné pripísanie násilnej christianizácie Vislanov len na vrub Svätoplukovi. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Multi-koprodukčný film 4 krajín vrátane Slovenska. Stále doplácame na filmovú nevyspelosť. Popri úžasnej grafike (na naše pomery) vidím obrovské vady, ktoré to neskutočne ničia. Po prvé : príšerné herectvá, Po druhé : fakt "plodné debaty", ktoré sú absurditou najväčšieho rádu. Nakoniec môžeme byť radi, že je to robené dokumentárnym spôsobom, i keď opäť sme potvrdili, že historické tématy natočiť, je pre nás tabu. ()

Reklama

skrblik007 

všechny recenze uživatele

Výprava, kostýmy a hudba jsou na české poměry velmi zdařilé, což se o režii říct už nedá. Nejhorší ze všeho jsou ale herecké výkony. Tedy, některé ujdou, ale ve valné většině znějí repliky hrozně uměle a neuvěřitelně. To působí velice rušivě, protože se divák nemůže pořádně vpravit do děje. Je to veliká škoda, ale herci (a scénář) prostě srážejí kvalitu o několik tříd dolů. Na druhou stranu oceňuji historickou přesnost a dobovou atmosféru některých scén. ()

salahadin

všechny recenze uživatele

(1.díl) - Moje očekávání nebyla vysoká, takže ani nejsem zklamaný. Čekal jsem vlastně přesně toto - ultrapatetický dokument, kde neustále hraje hudba a herci se snaží dodat vážnost svým rolím. Výprava a hudba jsou na slušné úrovni, což se u české produkce cení. Bohužel mám problém s herci. Jakmile začnou mluvit, cosi je špatně. Především jim jejich slova nevěříte. Jsou to prostě herci, co hrají Cyrila a Metoděje, nejsou to Cyril s Metodějem. Také jsem měl problémy se scénářem - slova jako exemplární apod. mi moc nešla pod fousy. Vůbec většině herců nejde vyslovovat scénář tak, aby působili věrohodně (Michael III., Fotios apod.). Ani Nikolaevův přístup k látce mi nesedl. Žádná scéna není dostatečně dlouhá, aby vás vtáhla do děje. Není se čemu divit, tohle dokudrama musí odvyprávět mnoho. Ale není tu ani žádná scéna, která vás ohromí, dojme, zamrazí. Nic takového. Prostě jen koukáte na zfilmovaný dějepis. K tomu nepotřebujeme film, stačí otevřít si životopis obou významných mužů. ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Roman Zach jako Metoděj byl nejlepší volbou tvůrčího týmu. Zatímco řada osob obsazených do vedlejších rolí měla značné problémy nezameňovat historický přístup s ochotnickým a divadelním, on se zvládl ponořit do historické postavy a vykreslit ji s krásnou dávkou bezprostřední pokory a rozjímání. Celkově má film velké problémy navodit zdání historické minisérie, jejiž dramatický oblouk nabourává potřeba didaktičnosti. Proto se nikdy nestane výpravnou epickou freskou, ale učebnicovým výkladem, v němž radši bez otálení komentátor řekne, co a jak, než aby to nechal vyplynout z rytmicky dobře odvedeného vyprávění. V tomto ohledu nejhůř dopadá úvodní díl, který vypráví o dětství a dospívání chlapců, ale motivy a události stříhá ostře, drasticky, bez vyústění. Také je požehnáním každá chvíle, v níž interiér nesupluje digitální obraz, protože na věrohodné triky stále nemáme peníze a zabíjí to atmosféru, kterou jinak Nikolaev s Ployharem a dalšími vkusně vytvářejí. /viděny všechny díly/ ()

Galerie (127)

Zajímavosti (5)

  • Některé scény byůy filmovány v archeoparku v Chotěbuzi, nedaleko Českého Těšína. (LusSYx)
  • Projekt vznikl k 1150. výročí příchodů věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. (Olík)

Reklama

Reklama