Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Česká filmová komedie o obyčejných dnech jedné obyčejné rodiny Novákových, o zmatcích kolem shánění a klikaté cestě zmoudření... (oficiální text distributora)

Recenze (104)

janek85 

všechny recenze uživatele

Vynikající český film. Celý děj plynul svižně a zábavně. Atmosféra byla humorná a zajímavá. Nejlepší scénka byla úpně na začátku s hudbou Branek bodů vteřin i celková hudba byla kvalitní. Výkony herců, obzvláště Kostky, jež doopravdy umí hrát, jsou dobré. Film se mi líbil a zasmál se u něho. Je to jeden z povedenějších českých filmů 4*. 77% ()

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

obávám se, že když bychom měli porovnávat snahy o současnou českou komedii o průměrných, tak ty staré by z toho, podle diváků i podle odborníků určitě vyšly o něco ne-li o hodně lépe. Kostka byl frajer, jinak normalizační šedo, béžová, tak prostě 70tý léta obecně i jinde, hlavní obsazení ještě dobrý, pak tu ale máte všecky ty Vinkláře, Krampoly....no, to, ani moc nemusim, ale zase sebou nesou jistý prvky protivnosti, který obohacujou, ale.....tak tyhle komedie z normaliazce ukazujou část reality bez příkras, ale tak nebylo to totalita, ale autoritativní režim, jinak tohle mě celkem bavilo, viděl jsem mnohem horší komedie z normalizace, možná do toho pletu i vážnější filmy....... ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Pohodová rodinná komedie, u které jsem se celou dobu usmívala, některé vtípky hodně dobré, jiné trochu slabší, ale celkový dojem velmi dobrý.. Petr Kostka fantastický, mohla jsem na něm oči nechat, on se skutečně vymyká všem časoprostorovým konvencím.. A vůbec celá ta rodinka Novákových byla povedená.. Půvabná hudba Petra Hapky mi také sedla, tedy hodnotím shovívavě a s přivřením jednoho oka dávám čtyři hvězdy.. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Poklidná čsl. komedie pro nedělní odpoledne z dob normalizačních sedmdesátých let, kdy každý dělník byl součástí jednoho velkého celku a po práci si stavěl barák nebo sázel zeleninu na zahrádce. To je příběh i rodiny Novákových.... Věčně utrmáceného otce (Petr Kostka), který nemá na nic čas a doma jej sere remcavá manželka (Jorga Kotrbová), na kterou si i po letech myslí jeden namyšlenej frajer (Jiří Kodet). A k tomu holka v pubertě (Magdalena Reifová), co myslí na vdávání. K tomu malá role Laďky Kozderkové, nasoukané do šatů, které jsou jí tak o tři čísla menší. Je to tak jednoduché, čitelné a zároveň humorné, že i po více jak 40 letech se na to dá stále koukat. [2910. hodnocení, 94. komentář, 60%] ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Velmi nadčasová komedie o lidech, co se pořád za něčím honí, aby byli podle místních měřítek víc IN než jejich známí, sousedé a příbuzní. Všichni je známe, někteří máme to štěstí je mít v rodině:-) Dřív se honili za chalupou, podpultovými kostýmky (což je zde moc pěkně podáno), sháněli játra, která jim nechutnala, fošny apod. Dneska se trumfují, kdo má větší auto, kdo jede dál na dovolenou, kdo má dražší kuchyň, přestože už nemá čas si v ní uvařit, kdo má větší úhlopříčku, mladší milenku atd. Je to pořád stejné. Život přitom utíká mezi prsty, jedna holka se Vám toulá s teletem Kabíčkem a druhá má ze všeho srandu. Někdo se zavčas probere, jako Novákovi (až do druhého dílu), někdo ne. Už jsem někde psala, že vcelku slabé společenské komedie za totáče zachraňovali herci, v tomto případě uštvaný řetezový kuřák Petr Kostka a napřesdržku Jorga Kotrbová. Dneska už by asi nebylo s kým točit. Boleček Polívka a Simona Stašová nemůžou být přece všude:-) ()

Galerie (7)

Zajímavosti (6)

  • V roce 1979, kdy byl film natočen, byl skutečně 18. května pátek. (artcha)
  • Eva (Jorga Kotrbová) řídila na konci filmu motocykl československé výroby Jawa 20 tzv. „pionýr“. Karel (Petr Kostka) pak jezdí vozem Škoda 100, vyráběný československu automobilkou AZNP v letech 1969–1977. (JARDAHONDA)
  • Název filmu vyplývá z tehdejší kampaně proti pracovníkům, kteří v pátek práci lajdali nebo dokonce z ní mizeli dříve, než měli. (sator)

Reklama

Reklama