Reklama

Reklama

Film zachycuje prostředí Marseille v roce 1930, kdy osud svede dohromady dva drobné podvodníky v souboji o ženu. Spolu zfixlují koňské dostihy, což je přivede k práci pro bossy místních gangů. Když se však rozhodnou rozjet svůj vlastní kšeft, začínají postupně měnit svůj bezstarostný přístup k zločinu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (1)

Z natáčení  - Jacques Deray

Recenze (157)

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

Dva velikáni francouzské kinematografie, respektive světového filmu, společně v rovnocenných rolích na stříbrném plátně. Je vidět, jak si na plátně dobře sedli a skvěle fungují jako rivalové i společníci. Dva bezvýznamní podvodníčci se snaží vybojovat svůj boj o místo na slunci, které je zasvěceno zločinu a je zahaleno hustým tabákovým dýmem. Jejich první setkání tváří v tvář neskončí jinak než pěstním soubojem o krásnou Lolu a samozřejmě bez vítěze. Soupeření se tak mění v přátelství. Jean-Paul Belmondo jako François Capella hraje roli, která mu sedí přímo na tělo, vždy veselého chlapíka, který se neváhá otočit za každou hezkou tvářičkou. To Alain Delon hrající Rocha Siffrediho je jako rub stejné mince, jeho postava je věčně zadumaná a vážná. Prohnilá Marseille třicátých let minulého století se tak stává kulisou pro příběh mocenského vzestupu. Oba hrdinové společně roztáčejí kolo osudu a musejí se rychle naučit chodit v prostředí hazardu, intrik, šedé zákulisní politiky a nájemných vražd. Výtečné kriminální drama, které zjemňují humorné podtóny a celým filmem se line výrazná linka vtíravého klavíru z vykřičeného domu od Clauda Bollinga. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Pokud by mě zbývala poslední hodina života a měl bych poslední přání, požádal bych nejvyššího, jestli by to místo poslední jedné hodiny nemohly bejt poslední dvě hodiny mého života, abych ještě naposled moh vidět Borsalina. Jistě, ten film není dokonalost sama, osobně si myslím že by neškodilo více tvrdosti a vážnosti na úkor zábavy a taky lépe využít rozdílných charkterů obou postav, ale copak to jde vůbec kritizovat, stačí, když si vybavím scénu, když Bebel přijde za Alainem do casina aby se usmířili a pak ty dva pohledy a ty dva úsměvy a to prostě zbourá všechny ty drobný nedostatky kterým je Borsalino obdařen, protože pánové J.P. Belmondo + A.Delon sou chlapi, kvůli kterým jsem zamiloval do filmu. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní gangsterský film, který přibližuje meziválečnou dobu v Marseille. A to její odvrácenější stránku. Ale na druhou stranu, doba byla zlá, navíc kapitalismus a už tehdy jistá konzumace. Když se k tomu připočte touha po krásném pohodovém životě a peníze hrají hlavní roli. A když se to bere jako hra a zábava v jinak fádním životě, je to jen póza, či výkřik protestu, nebo jen přizpůsobení se daným okolnostem v daném čase? Každopádně Francois Capella (skvělý Jean-Paul Belmondo) a Roch Sffredi (krásně neústupný Alain Delon), oba nesmiřitelní, nepodajní, tvrdohlaví a toužící po krásném životě, rozjíždí kolotoč podvodů, zábavy a nezbytného násilí a zabíjení. Rybník je malý a mladé dravé štiky jdou po těch starých, sice velmi silných, ale už těžkopádných. A tak končí svoji životní pouť řezník Poli (André Bollet) a Marello (Arnoldo Foá), dva neoficiální vládci Marseille, advokát Rinaldi (Michel Bouquet) a ambiciózní Tanečník (krásně úlisný Christian de Tilliére). Nemohli chybět svůdné ženy: svůdná Lola (Catherine Rouvet), paní Rinaldi (Corinne Marchand), po které tak toužil Roch, a mladá Ginette (Nicole Calfan), dcera Polyho, láska Francoise a rozbuška k počátku rozhodného střetu. Trochu vitpu přináší smolař Mario (Mario David). Ale jinak je to výborný film o tom, co vyvolává touha po lepším životě, která vede k určité hře ve které si vybudujete svůj vlastní stát, kde platí vaše pravidla a zákony. Každé pochybení, či zaváhání se krutě trestá. Je jen otázkou jestli si uvědomují úplný dopad a následky svého chování, či je to spíše jako hra, ve které propadli zcela své roli, kterou nejsou schopni už nikdy setřást. Což pozná i Francois. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Co filmu chybí ohledně větší akce a napětí, to hravě dožene dvojice Delon - Belmondo. Správná gangsterka o dobytí Marseillského podsvětí dvojicí malých podvodníčků, kteří to dotáhnou až na krále Marseille, jak jim ve finále potvrdí i policejní komisař. Skvěle je vystižena atmosféra třicátých let, scénář není žádné velké dílo a bohužel oba staví do stejné polohy, kéž by se to více zaměřilo na rozdílnost obou hrdinů. I tak je to příjemná podívaná. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Tohle nemohou zachránit ani takové tváře jako Belmondo a Delon. Asi ten film má své kvality, ale já jsem je nepoznal, protože jsem se v ději vůbec nevyznal. Od začátku do konce jsem v něm tápal a nechápal jsem, kdo proti komu, s kým a pro koho, proč ten udělal tohle a ten zas kdoví co... Prostě klasická gangsterka nebo dokonce boj mafií? Ohromná nuda - kdybych věděl, že je to něco na způsob Cosa Nostra, tak bych se na to nedíval, protože těmto filmům ani nefandím ani nerozumím. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (13)

  • Borsalino je název klobouku s širokým lemem, který nosili ve 30. letech všichni marseillští gangsteři. (candy_daze)
  • Saccomano prodal práva na film producentovi Delonovi za šedesát tisíc franků. [Zdroj: kniha „Alain Delon: Ďábelský anděl“ – Dana Čermáková] (Locksley)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v meste Marseille. (dyfur)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno