Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Roger Sartet má za sebou bohatou kriminální minulost. Osudnou se mu stala poslední loupež v klenotnictví, po které byl brzy odhalen a po přestřelce dopaden. Po ukončení předběžného vyšetřování převáží policie Rogera do jiného vězení. Během transportu jim však vězeň za pomoci Sicilského klanu uteče. Klan tvoří rodina Manalesových, v čele s otcem Vittoriem. Společně plánují další velkou loupež, protože Roger ve vězení vytáhl ze svého spoluvězně plán zabezpečovacího zařízení, které instaloval ve vile Borghese. Tam se právě koná výstava šperků v hodnotě padesáti milionů dolarů. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (213)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Klasická gangsterka se skvělým hereckým obsazením a slušnou atmosférou. Jean Gabin, Lino Ventura a Alain Delon - to je záruka kvalitní podívané sama o sobě a když ještě přispěje svoji hudbou maestro Morricone, musím hodnotit vysoko. Film není zbytečně natahovaný a řekne vše, co říct chtěl, aniž by na to potřeboval třeba tři hodiny. Delonův útěk z policejního antonu na začátku filmu byl výborný, stejně jako Ventura žmoulající téměř celý film nezapálenou cigaretu, aby si pak stejně nechal připálit. Kvalita a dobrá práce. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Chladnou poctivou francouzskou krimi Sicilský klan režíroval Henri Verneuil (Melodie podzemí, Zbraně pro San Sebastian, Strach nad městem). Šedovlasý Gabin se svým mlčenlivým herectvím je zde úžasný jako hlava sicilské zločinecké rodiny, Delon zase přesvědčivý jako playboy-zabiják na útěku a Lino Venturovi toho komisaře odvykajícího cigaretám taky musí každý věřit. Krádež šperků probíhá i přes překážky nad očekávání dobře, ale vždy se najde nějaký ten lidský faktor, aby věci zkomplikoval. Siciliáni mají přece svoji čest (i když, řečeno s Tony Scottem, jsou to poloviční negři:-))... Trailer (s Morriconeho hudbou): http://www.youtube.com/watch?v=tvPt1neKyXs&feature=related ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Známý titul, jeden z těch, které si člověk nejspíš vybaví, když se řekne "zlatá éra francouzského kriminálního filmu". Sešly se v něm hned tři velké hvězdy tehdejší éry - Delon, Ventura a Gabin - všichni odvedl svůj díl práce se ctí. Snad jen na některých hercích ve vedlejších rolích je až příliš vidět jejich úloha přihrávačů velkých jmen. Propašování zbraní na palubu letadla souvisí jednoduše s nižším stavem ochrany letišť - bezpečnostní filozofie se během let vyvíjela a impulsem pro její zásadní posílení byla až série tragických atentátů a únosů během 70. let. Pokud jde o únos letadla, který by v mých očích měl být vyvrcholením filmu, je to na můj vkus řešené příliš jednoduše a s filmovou elegancí. Že by si početná ochranka cenné zásilky vážně ničeho nevšimla? Paradoxně jsem si nejvíc vychutnal stylový útěk z vězení na samém začátku, který byl pro mě předčasným "hřebem" kriminálky. Celkový dojem: 85 %. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Výborná francúzska gangsterka, ktorá vyťahuje z kabáta všetku tú dobovú eleganciu a zápletkové vyšperkovanie udalostí. Výborne rozčlenené, dej je mimoriadne napínavý aj bez skvelého Morriconeho, aj bez dialógov, skrátka reč tela zúčastnených je fantastická. Nápaditosť, dynamika, scenár. Aj medzi postavami možno nájsť rozdielne špecifiká. Zatiaľčo Ventura je inteligentný a charizmatický "policajt", Gabin corleonsky kamenný otec klanu, Delon naproti tomu improvizujúci vorkoholik, ktorý tým, že vykonáva potrebnú špinavú robotu, je zároveň i najviac ohrozeným spomedzi kriminálnikov. Ako sme sa postupne dopracovali k prepadnutiu lietadla, neraz som si spomenul, aké béčka s touto tematikou vznikali (a vznikajú) a ako ich Sicílsky klan v pohode strčí do vrecka. ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Gabin, Delon, Ventura, Verneuil, Morricone? Co k tomu dodat? Jeden z nejlepších chodů. Klasika nad klasiky. Kriminálka, na kterou se dá dívat stále a pořád a neomrzí. Jeden z nejlepších filmových doprovodů, které znám. Nejpůsobivější herecký trojlístek na lukách a v hájích široko daleko. Filmový zážitek, který už se nebude opakovat. Jeden z filmů, které se už netočí. Zkrátka "povedenina" na pátou, takový malý skvostík, na který nedám dopustit. 90%, a to jen díky malým muškám. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (18)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v mestách Paríž, Rím, Charenton-le-Pont a Puteaux. Tiež v dedinke Arcueil vo Francúzsku. (dyfur)
  • Když dva dávní přátelé Vittorio (Jean Gabin) a Antonio (Amedeo Nazzari) nakupují v obchodě hračky pro svá vnoučata, Antonio zvolí letadlo na baterky a Vittorio autodráhu. Ve výsledku si ale Vittoriův vnuk hraje po celý zbytek filmu s letadlem. (selfesteem)
  • Při adaptaci literární předlohy, na níž se Verneuil vydatnou měrou podílel, bylo použito některých prvků čerpaných ze skutečných událostí. Například útěk Sarteta (Alain Delon) z policejního vozu byl zpracován podle autentického útěku Rogera La Cama, který propiloval na cestě mezi Soudním palácem a vězením podlahu policejního vozu. (Rosalinda)

Reklama

Reklama