Reklama

Reklama

Český žurnál - Série 2 (2014) (série)


Dělníci bulváru (S02E01)

(epizoda)
  • angličtina Tabloid Workers (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Dokumentární film Víta Klusáka Dělníci bulváru proniká do světa českých celebrit a novinářů. Při práci sleduje především žurnalisty, kteří tyto celebrity vyrábějí i nesnášejí současně. Výsledkem je filmová reflexe, která záměrně není plakátovým odsudkem mediálního světa pomluv, intrik, nevěr a nemocí slavných, ale pozorovatelskou sondou tragikomického fenoménu, který jako jeden z posledních veřejně sdílených zájmů propojuje českou společnost napříč. „Píšu jen to, co moje čtenáře zajímá. A lidi chtěj jen to, co je zabalený mezi kozy a fotbal. Jsem dělník bulváru a jsem jeden z nejlepších," říká Pavel Novotný, šéfredaktor druhého nejčtenějšího bulvárního serveru v Čechách a jeden z protagonistů Klusákova dokumentu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (301)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Některé výrazy jsou nenapodobitelné...Impérium vrátilo úder, kosa narazila na kámen. Tvůrci dokumentů Český sen, Český mír či Dobrý řidič Smetana, kteří realitu často aranžují, inscenují či provokují, potkali silnějšího soka. Jejich exhibice zůstala trpasličí proti exhibici antihrdiny, jehož chtěli zdeptat, kazatele bulváru Pavla Novotného. Sice je mu špatně rozumět, přesto se na jeho velkohubém slovníku Rada pro rozhlasové a televizní vysílání vyřádí. Snímek sám přitom neodhaluje nic převratného. Novotného přezíravost vůči "Čecháčkům" polykajícím levné drby o takzvaných celebritách vyzařuje stejně umělou pózu jako jeho povalování v trenkách v kruhu rodinném. Vlastně nejvypjatější prvek představuje nechuť jeho ženy k mužově práci; obraz batolete mezi nimi už karatelsky vydírá. A hlavně celý film dělá Novotnému reklamu jako hrom.Že je bulvár tvrdá dřina? Jistě, která není, ale démonizovat ji či zužovat na požitky z rautů je směšné. Že se z koncertu Ivety Bartošové dělá on-line přenos, aniž je redaktor vůbec uvnitř, lidi z branže nepřekvapí a čtenáře neodradí. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Také jsem od Vítka čekal preciznější zpracování, ovšem, když se člověk vydrží dívat až do konce, tak ho musí na druhou stranu obdivovat, že to v půlce nezabalil a nešel se za roh vyblejt. Třeste se všichni více či méně veřejně známé osobnosti, je tu jeden záměrně bezpáteřní a nezdravě sebevědomí šťoural, vyzbrojený koksem, nulovou morálkou i bezcharakterním přístupem ke své povinnosti. Zaprodá i svého otce, proč ne, určitý společenský standart je nutné držet. Jestliže za svůj vrchol považuje několika minutovou show na nejamatérštější a nejzaprodanější televizní stanici, není k tomu už nic moc co dodat. Je nutné si také vybrat správné spolupracovníky. Podivné stvoření s květem ve vlasech či všudybílci s fotoaparáty. Skoro dva milióny lidí chtějí denně číst to, co pro ně tito lidé shánějí. Skutečně chtějí? Ano, jsou tak vychováni. I po zhlédnutí tohoto výletu do světa povrchnosti, lží a zákeřností si myslím, že jednou zde bude generace, která bulvár potřebovat nebude. Otázka je, co ho nahradí. Nic dobrého to asi nebude. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Ani po zaražené hodince není jasné, kam Vít Klusák mířil, ale jedno se mu povedlo. Na počkání mě vytočit. Sledovat bandu sebestředných extráků není žádný med a hlavní zásluhu na tom má dělník číslo jedna. Sebevědomý ignorant, který právě spolkl půlku světa a mluví tempem, které značí, že zapomněl přestat s kokainem. A vypráví na sto a jeden způsob stále to samé - tedy že jen dává lidem přesně to, co chtějí. Beru, na tom asi něco je, čísla nelžou. Ale jak se začne chvástat, že nepouští dál nic než pravdu, otevírá se pomyslná kudla v kapse pořádně doširoka. Jakmile pak dostanou slovo i vedlejší dělnice v čele se slečnou Olgou "Neumím říct větu normálním hlasem" Štiplovou a dají najevo, že bulvární novinář je na tom s vynaloženou dřinou a rizikem málem tak těžce jako válečný reportér, je hotovo. Tady zkrátka odpovědi nejsou. Samozřejmě kromě toho, že to Pavlík dělá pro peníze, kvůli čemuž se málo vídá s malou. Ale takových lidí je na světě nepřeberné množství. Jejich prací je ale něco lepšího než tohle svinstvo. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Nedotažený (chtěl bych vědět víc o fungování bulváru jako takového i o samotném Novotném, který je poměrně fascinující figurkou), ale přesto výživný dokument, který podle mého názoru nepřímo pokládá jednu stěžejní (i když patrně neřešitelnou) otázku, a sice, kdo že je vlastně ten "největší" póvl - bulvární novináři, "celebrity", o nichž píší (Kristelová se tady předvedla vskutku dokonale), nebo ti, kteří ho pravidelně a s velkým zaujetím čtou a sledují? Btw Novotného opravdu nemám rád, ale jeho image otevřené a "nepokrytecké" amorální cynické hyeny, která vydělává horentní sumy peněz na lidské nízkosti, slabosti a ubohosti (takže vlastně podobně jako to dělají třeba drogoví dealeři, majitelé "výherních" automatů aj.), je pro mě stejnou měrou opovrženíhodná i přitažlivá. 70 % ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Je to viac portrét Pavla Novotného a skrze neho jeho bulvárnej stránky, no druhou postavou je fotografka Olga, na konci je "pohovor" na nových potenciálnych "dělníkov" a na rôznych akciách môžeme pozorovať paparazziov a iných novinárov pri práci, čiže to môžeme považovať aj za čiastočný obraz fungovania bulváru a jeho pracovníkov do istej miery generalizovane; Prekvapilo ma, že na konci to malo (pomerne nečakane silnú) emóciu a že sa z pôvodne jednoznačného nastavenia "toto je jeden bezcharakterný čurák" postupne vo filme Novotný stal zaujímavejšou, ambivalentnoi postavou, síce stále "čurák", no do istej miery sebareflexívny a vedomý si svojho čuráctva, inteligentný, no z neznámych (a neobjasnených) príčin akosi rezignovaný... Každopádne na tak krátkej ploche to asi nebolo možné, no fenomén ako bulvár je veľmi komplexný, aby sa do jedného dokumentu rozobral v celej šírke - a preto nemôžem vyčítať, že sa autor nezameral na hlbšie pochopenie príčin bulváru, sociologickejšie zameranú štúdiu koreňov a dôsledkov bulváru - hoci tam sú isté náznaky (vo výpovedi majiteľa bulvárnej stránky, zamilovaného páru v opere, novotného sestry a úvodnej demonštrácie...); ale ako portrét "bulvárneho mága" v celej jeho rozporuplnosti to funguje celkom dobre; a - musím uznať - že to je teda bahno ešte väčšie, ako som si myslel; ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Díky reakci svého okolí se rozhodla Kateřina Kristelová na sociální síti Facebook komentovat scénu s Pavlem Novotným. Zkráceně se vyjádřila v tom smyslu, že o kameře samozřejmě dobře věděla, k odvysílání svých záběrů dala svolení a že šlo jenom o hru, která jí živí, ale není ji možné brát vážně. (Olík)

Reklama

Reklama