Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ten večer se malému Kevinovi jeho skříň na šaty nezdála. Ozval se prapodivný rachot a následně z ní vyběhnul kůň, na kterém seděl jezdec v brnění. Když se Kevin probral z leknutí a vystrčil hlavu zpod peřiny, tak byl jezdec pryč a pokoj byl úplně normální. Stejně mu to nedalo a druhý večer si přichystal baterku a foťák. Už téměř spal, když se mu ze skříně vyhrunulo do pokoje šest malých trpaslíků, kteří ukradli Nejvyšší bytosti Mapu, podle níž se dá cestovat v čase. Chtě nechtě se Kevin stává účastníkem jejich výpravy, po jejímž skončení by se ze šesti malých trpaslíků měla stát legendární loupežnická banda. A nebo ne, když by se jim podařilo okrást Napoleona nebo mykénského krále Agamemnona? O mapu však má zájem i samotný představitel Zla, který touží zničit svět a Nejvyšší bytost ji chce taky vrátit zpět. Teď je na Kevinovi a jeho (stejně vysokých) společnících, jak se s nastalou situací dokáží vypořádat. (Isherwood)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (148)

Sawy 

všechny recenze uživatele

Ehm,takže... Tohle bylo CO?? Nevím jakej matroš Terry na začátku 80. let hulil,ale muselo to být dost silný,jinak si tenhle podivnej patvar nedokážu vysvětlit.Od filmu jsem čekal hlavně roztomile naivní gilliamovskou fantasy,dostal jsem ale totálně nevyvážený guláš,ve kterém se infantilní a dětinské momenty děsivou rychlostí střídají s pythonovskými i vyloženě vážnými a dospělými.OK,kdyby to bylo namícháno ve správném poměru mohla to být skvělá zábava,ale Zloději času absolutně postrádají jakékoliv tempo nebo nějakou sevřenější dějovou linii,od které by se celý film odvíjel,důsledkem čehož musí být zákonitě nuda.Vážně jsem se těžce nudil a to se mi u Gilliama ještě nestalo.Na nějaké vysvětlování a objasňování zákonitostí světa,ve kterém se film odehrává,režisér rezignoval úplně.V tomhle ohledu na tom byla i všeobecně zavrhovaná Kletba bratří Grimmů mnohem lépe.Jednotlivá časová období nedrží pohromadě ani trochu a jsou kvalitativně zatraceně nevyrovnaná,třeba úvodní dostavení u Napoleona je totálně mimo a nechápal jsem jeho smysl.Naproti tomu pasáž s Robinem Hoodem je vyloženě geniální pro tu montypythonovost,John Cleese je super.Ani pasáž v Řecku se Seanem Connerym není zlá,ale závěrečná třetina je šíleně zdlouhavá a občas zbytečně vyhrocená a tak vynuceně vtipná,až je trapná.Některé fórky sice míří přímo do černého,ale většina se absolutně minula účinkem a hádám,že spoustu dalších ještě zničil příšerný dabing.Jako celek jsou pro mě Zloději času velé zklamání,jen zbytečná šílenost odsouzená k zapomenutí.Jednoznačně nejslabší Gilliam. 40 % ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Good! Jolly good! Michael Palin jako ctitel-smolař, John Cleese jako vychcaný Robin Hood. Ian Holm jako loutky milující Napoleon. A hlavně pohádkoví pidimužíci (Wally!!!). Dětský sen převedený na filmové plátno. Přál bych si mít alespoň na chvíli takovou mapu a zažít na vlastní kůži Gilliamův groteskní svět. Fantazie. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Tahle komediální fantasy se Terrymu Gilliamovi povedla o něco lépe, než pozdější 'Dobrodružství barona Prášila'. Je to milý, zábavný britský film s hvězdami v malých rolích. John Cleese hraje Robina Hooda, Sean Connery Agamemnóna, Ian Holm Napoleona, David Warner Zlo, Katherine Helmondová tichou manželku lidožravého monstra, Michael Palin (spoluautor scénáře) dvě roztomilé miniroličky a Shelley Duvallová jeho partnerku. Kdo ovšem skutečně stojí za to, je Ralph Richardson na konci filmu. Hraje toho nejoriginálnějšího Boha, jakého jsem kdy ve filmu viděl. Ale musím vás, jako již několikrát, varovat před českým dabingem, který je v případě tohoto filmu nevídaně odfláknutý. Radši si půjčte DVD, jestli na něm ten film vyšel. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Fantazijní vyprávěnka v tradici Gulliverů, Alenek, Čarodějů ze země Oz nebo třeba taky ztřeštěných filmíků Beatles, na něž upomíná nejen Harrisonova hudba. Okořeněno docela silnou dávkou montypythonské legrace. Bohužel to celé působí jaksi levně a ploše, místy jsem se bavil, ale celkově mě to nevtáhlo a za týden už nebudu vědět, o čem to bylo. Slabší ***. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Filmy Terryho Gilliama jsou ve slabších momentech víc pastvou pro oči než pro mozek. Nepochybuji, že v tom lze nacházet stopy záměru a na obhajobu je třeba uvést, že vyvážit vizuální, hračičkovské obžerství nějakou stejně pádnou myšlénkou není jednoduché... Ta disproporce dráždí. Time Bandits operují obligátními Gilliamovými tématy – cestování časem, dětskou fantazií utrženou ze řetězu a panikou s technologií, až má jeden dojem, zda toho věhlasný animátor nenaložil na bedra svá a snímku příliš - žádné není rozpracováno tak perfektně jako v soustředěnějších příbezích [12 opic, Krajina přílivu] a mělkost zvláštně alegorických [supreme being vs. Zloba] tezí maskuje efektní karneval postaviček [Holm, Cleese, Palin] jen částečně – a to jde o tedy o karneval prvotřídní, to tedy zasejc ano. Nakonec lze trochu smutně konstatovat, že nejlepší jsou pasáže s ex-Monty Pythony [hlavně komunista Robin Hood je jak vystřižený z nějaké zapomenuté scénky] a důmyslné CGI-free animace, z nichž třeba pevnost Zloby překonává co do pompy (both-of-)Two-Towers. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (12)

  • Ve scéně v Sherwoodském lese, kde se bandité propadnou do kočáru, ve kterém jede Michael Palin a Shelley Duvall, nechal Terry Gilliam pro herce postavit lešení, aby z něj do kočáru seskočili. Zároveň jim řekl, že chce, aby přistáli těsně vedle Palina a Duvall a nespadli přímo na ně. Aby jim to lépe vysvětlil, sám vylezl na lešení a skočil do kočáru, kde spadl přesně na Shelley Duvall. (MrCreosote)
  • Oblek, který ve filmu nosí Ralph Richardson, je jeho vlastní. (MrCreosote)
  • Natáčelo se ve Velké Británii v lokalitách Essex, Kent, Berkshire a Londýn, ve Španělsku v Andalusii a také se část příběhu natáčela v Maroku. (Terva)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Apple plánuje seriálové Zloděje času

Apple plánuje seriálové Zloděje času

30.07.2018

Apple ve spolupráci s Paramount Television a producentem Terrym Gilliamem (Muž, který zabil Dona Quijota, 12 opic) plánuje seriálovou verzi fantasy snímku Zloději času z roku 1981. Příběh sleduje… (více)

Zemřel Kenny Baker, R2-D2 ze Star Wars

Zemřel Kenny Baker, R2-D2 ze Star Wars

13.08.2016

Dva týdny před svými 82. narozeninami nás opustil představitel jednoho z nejznámějších filmových robotů. Kenny Baker si R2-D2 zahrál v prvních šesti epizodách Star Wars a u sedmé zastával pozici… (více)

Cestujeme v čase... zase?!

Cestujeme v čase... zase?!

31.10.2006

Remake. Slovo, které posledních pár let vyvolává nepříjemné chvění v žaludku a slabší migrénu téměř u každého filmového fanouška. A ještě aby ne! Na tento zhoubný nádor zemřelo již několik dobrých… (více)

Reklama

Reklama