Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 2025 a James Cole (Bruce Willis) žije v ponurém a zasněženém světě. Začalo to už na konci dvacátého století, kdy během dvou let zemřelo na následky nebezpečného viru pět miliard lidí. Ti se teď krčí pod zemí jako krtci. Lidstvo se s tím ale nehodlá smířit, proto strojem času vysílá do minulosti dobrovolníky z řad vězňů. Jejich úkolem není spasit svět - mají pouze pozorovat, sbírat vzorky a odhalit zdroj nákazy. Vědci pak snadněji vyvinou protilátku, aby se lidé jednadvacátého století mohli vrátit zpátky na zemský povrch. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 444)

Lima 

všechny recenze uživatele

Willis ve své nejlepší roli kariéry zapomněl na své herecké manýry a odhodil svůj úsměv č. 1. Mimořádný film s geniálně vymyšlenou zápletkou a dechberoucím koncem. Ani na chvíli se divák nenudí a jeho mozkové závity pracují na plný pohon. A tak jedinou slabinou zůstává brutální přehrávání Brada Pitta, které mi kazí dojem z filmu. Děkuji ti filmový bože za Terryho Gilliama. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Nejsem až za hrob uctívající tvorbu páně Gilliamovu, ale tenhle film, který jsem si musela pustit několikrát, abych ho absorbovala v jeho plné rozvětvenosti, barevnosti, emotivnosti a vůbec v celé jeho pestré škále, velmi ctím. Bruce Willis, kterého jsem do té doby vnímala především jako vtipného bodrého řízka, mě posadil svým výkonem na zadek. ()

Reklama

KarelR 

všechny recenze uživatele

Každý už určitě narazil na nějakou uznávanou klasiku, která ho zoufale nebaví, a pro mě je to bohužel 12 opic. Napoprvé jsem to vypnul po čtyřiceti minutách, napodruhé se mi to horko těžko povedlo dokoukat, ale krom výborných hereckých výkonů a milého hitchovského pomrkávání ke konci mě nezaujalo vůbec nic. Radši nebudu zmiňovat, kolik "totálně matoucích příběhových náznaků" mi přišlo až spoileroidně srozumitelných, a jak moc jsem se modlil, aby to všechno skončilo nějak zajímavě... Nebijte mě, tohle se mi stává maximálně jednou za deset let :) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„The movie never changes. It can´t change. But every time you see it, it seems different, because you´re different. You see different things.“ (A taky něco "something completely different", že Terry..) Svatá pravda, 12 opic týkající se v mém případě obzvláště. Scény, kdy M.Stowe hledá na konci očima po letištní hale malého Jamese či dokonalý odkaz na Vertigo i s původním hudebním motivem Herrmanna mě po letech donutily vidět věci rozdílně a vytahuji hodnocení na zcela zasloužených pět hvězd. Mazaný lišák Gilliam ukázal, že vybičovat herce ke skvělým výkonům není zas až tak velká věda. Willise stačilo utlumit zákazem ocelově modrých pohledů a Pitta naopak nastartovat schováním cigaret.. ()

Galerie (102)

Zajímavosti (58)

  • Bruce Willis tento snímek natočil za výrazně nižší honorář, než by si mohl normálně říct. Důvodem byl jeho zájem o spolupráci s Terry Gilliamem. Willis vlastně pracoval zadarmo, honorář dostal až po nasazení filmu do kin. (don corleone)
  • Ve filmu (na rozdíl od mnoha jiných sci-fi) je použit model cestování v čase, podle něhož není možné cestou zpět v čase změnit budoucnost (vše už se jednou stalo a změna není možná). Ti, kdo se o to pokusí, se jen složitě zapletou do okolností příběhu a nakonec zpravidla zjistí, že snahou o změnu budoucnosti vlastně mají podíl na jejím vzniku - vše stane právě takovým způsobem, jakým se to stalo už jednou. Podobný model cestování v čase je použit například ve filmu Kate a Leopold (2001), kde má dobré fyzikální opodstatnění. (cariada)

Související novinky

Stav Bruce Willise se zhoršil

Stav Bruce Willise se zhoršil

17.02.2023

67letý legendární herec mnoha ikonických rolí Bruce Willis ukončil kariéru v březnu loňského roku kvůli afázii, nemoci, která poznamenala jeho schopnost mluvit a porozumět řeči. Tou dobou měl… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama