Reklama

Reklama

Dřív než půjdu spát

  • USA Before I Go to Sleep (více)
Trailer 2
Drama / Mysteriózní / Thriller / Psychologický
Velká Británie / USA / Francie / Švédsko, 2014, 88 min

Christine při nehodě před několika lety utrpěla poškození mozku, při kterém se jí během noci pokaždé vymaže paměť. A každé ráno musí znovu a znovu zjišťovat, kým je, co v životě prožila, koho miluje a s kým žije. Její manžel Ben jí denodenně trpělivě pomáhá za pomoci fotoalb a vyprávění. Druhým Christininým průvodcem v mlhách její vlastní minulosti je psychiatr Edmund Nash (Mark Strong), s jehož pomocí si hrdinka vede videodeník. A ten jí jejím vlastním hlasem jednoho dne varuje: „Nevěř nikomu!" Deníkový záznam spustí sérii událostí, které mají strašlivé následky. Christine začíná pochybovat o všech, kteří se zdáli jí pomáhat. Otázky, kdo ve skutečnosti Christine je, co se skrývá v její minulosti a co způsobilo její poruchu, přinesou šokující odpovědi. Christine zjišťuje, že pravdu je lepší někdy zapomenout. (Bontonfilm)

(více)

Videa (20)

Trailer 2

Recenze (301)

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Z nějakého důvodu jsem se tomuto thrilleru vyhýbal dlouhou dobu, asi kvůli hodnocení. Teď se sám sebe ptám proč? Že se na to hodnocení nevykašlu a neřídím se svými pocity. Tento thriller má výbornou atmosféru, napětí tomu nechybí a zápletka není vůbec špatná. Divák musí zapojit mozkové závity a trošku přemýšlet, protože do samého závěru si nemůže být jistý ničím. Nicole Kidman v poslední době nemusím, ale v tomto filmu zahrála skvěle. To samé platí o Colinu Firthovi a tato sestava zvedne celý snímek minimálně o hvězdu. Nebudu tvrdit, že jsem spokojený na 100% nebo, že nešlo něco řešit lépe, ale na tak malé očekávání jsem velmi spokojený .. 7/10 = 75% ()

peiton 

všechny recenze uživatele

Musí byť hrozné trpieť amnéziou, akéhokoľvek typu, človek si v tomto stave fakt nemôže byť istý, kto mu vlastne hovorí pravdu a v podstate ani sám sebou.Skôr než zaspím je veľmi dobre spracovaný mrazivý psychologický thriller. Christine (hlavná hrdinka) nevie, čo v jej živote je skutočne pravda, čo len výplod fantázie, a čo dôsledok narušenej pamäti.Kidman je čoraz viac nebezpečnejšia.mala som trocha chaos v tom, koho vlastne upodozrievať.Či vari doktor je nejaký psychopat? Či ona má nejaké psychické problémy?Upodozrievala som kadekoho, ale "vinníka" nie :-) Koniec mal neskutočné grády a ani som nedýchala.Rozlúštenie tejto záhady prináša neočakávané odhalenie, ktoré vás primrazí a z ktorého vám budú nervy brnieť ešte dlho po vzhliadnutí.P.S.Herečka prvotriednych kvalít akou Nicol Kidman nepochybne je si mohla vybrať väčší projekt a tento prenechať menej známej tváričke,no i tak zahrala to empaticky a uveriteľne tak ako býva u Kidmanky zvykom. ()

Reklama

hrona 

všechny recenze uživatele

Nu, tak tedy. Co se týče hereckých výkonů, není absolutně co vytknout, vynikající psychologické vykreslení, jak od Kidmanky, která ze záběru nesleze, tak od Firtha i Stronga. Bohužel tentokrát to celé padá na logice. To co film prakticky vynáší po stránce dějové, jako opravdu zajímavý nápad, sráží naprostá nelogičnost v chování všech zůčastněných, potažmo i obvyklá otázka - proč? Více říci nelze. Lepší tři ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Paměť je potvora ulhaná. Já si samozřejmě pamatuji naprosto přesně vše z mého života od vyjmutí z těla matky až po uložení do rakve, ale většina lidí takové štěstí nemá. Třeba taková Christine. Ta si nepamatuje ani to, co měla včera k večeři, natož svého manžela, syna, doktora ani týpka, který jí to v hlavě přeházel. Mě ta hra na hledání pravdy celkem bavila a i když se pointa celkem nápadně nabízela, tak jsem se s ženou bez paměti rozhodně nenudil. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Zajímavý na postupném odhalování postavený film s výborně takřka oscarově hrající Nicole Kidman, který sice ve finále nezklame a scénář dokáže i překvapit, ale pro lepší hodnocení mi tam cosi chybělo. Before I Go Sleep skončil někde na pomezí psychologického dramatu a napínavého thrilleru, ale ani v jedné oblasti nejede úplně na doraz a občas působí nepřirozeně a vykonstruovaně. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (13)

  • Christine (Nicole Kidman) študovala pri prípravách filmu pacientov trpiacich anamnázou, medzi inými aj dokumenty o Clive Wearingovi (britský muzikológ, dirigent, tenorista), ktorý trpel podobnou chorobou ako filmová Christine. (megajalec)
  • Jedná se o poslední film, který byl natáčený na 35mm film firmy Fuji, která v době filmování zastavila jeho výrobu. (Dr. Hawkeye)
  • V knihe si pre seba Christine (Nicole Kidman) píše denník, vo filme však nahráva videá. (Astonko)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno