Reklama

Reklama

Černý zabiják

  • Česko Kosatky (více)
Ukázka z filmu

Snímek Blackfish odhaluje příběh notoricky známé kosatky Tilikum, která – na rozdíl od jakékoli jiné volně žijící kosatky – zabila v zajetí několik lidí. Co se s ní za tu dobu stalo? Šokující záběry a poutavé rozhovory s trenéry a experty manifestují mimořádnou náturu těchto tvorů. V posledních čtyřech desetiletích si můžeme pozorovat opravdu kruté zacházení s kosatkami v zajetí a rostoucí rozčarování pracovníků, kteří byli mylně informováni o ohrožení tohoto druhu v divočině. A to jenom kvůli vysokým ziskům průmyslu mořských parků. Tento emotivní a napínavý příběh nás přiměje k tomu, abychom zvážili náš vztah k přírodě. Zároveň ale odhaluje, jak málo toho my lidé vlastně víme o těchto vysoce inteligentních a překvapivě vnímavých savcích, které jsme chtěli ovládat. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (101)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Kosatka zabila člověka. Proč to udělala? Ne, nedělám si srandu, tohle je vážně dokument o tom, co kosatku vede k tomu, že vraždí trenéry, kteří s nimi cvičí. No dobře, možná to trochu zlehčuji, tohle je dokument a ne slasher. Více méně. Rozhodně se vyplatí na snímek kouknout, protože i když je rozjezd celkem obyčejný, následují pasáže, z nichž vás bude doslova mrazit. Nebudu odsuzovat lidi za to, že chtějí pracovat s kosatkami, budu odsuzovat podnikatele, kteří nejsou ochotni přijmout odpovědnost za svoje činy. Ani se k tomu nevyjádří, ač možnost měli. Lidé si pořád neuvědomují, že zvířata jsou prostě nevyzpytatelná. Oni i lidi jsou celkem magoři. Že kosatka někoho v zajetí zabije, to je bohužel celkem očekávaný důsledek. Že vodní svět viní své zaměstnance, to je bohužel také klasická praxe. ()

M1k9 

všechny recenze uživatele

Blackfish je emotivní příběh o vztahu / nevztahu člověka a kosatky, o oddělení něčeho co má zůstat navždy spolu. Většinu pravdy o nehodě z roku 2010 již známe, pomineme-li extrémně najivní jedince, ale i tak se zde objevilo mnoho odpovědí. Obzvláště zarážející je bezcitnost vedení sea worldů. Myslel jsem si, že se jedná o lidi, kteří to dělají z lásky ke zvířatům a s dobrým úmyslem. O to je smutnější, že umírají lidé, kteří kosatky milují. >>> Dostat podobné příběhy do kina, rozplakat a motivovat lidi a podpořit akceschopnost každého jedince. Bylo by skvělé, kdyby jsme se vydali tímto směrem. Kéž by! 8.5/10 ()

Reklama

whack 

všechny recenze uživatele

Dokument bol málo kritický a problematika zadržiavania morských cicavcov vo vodných parkoch ostáva úplne nestranne na zvážení každého diváka. Chcelo by to viac informácií o kosatkách a vodných parkoch a menej informácií o cvičiteľkách. Je smutné, že sa veci dali do pohybu, až keď umreli ľudia. Mŕtve kosatky vo vodných parkoch toľko pozornosti médií nezískali. Ale aspoň že sa tak stalo, vodné parky musia byť zatvorené. Podpíšte, prosím, petíciu za záchranu kosatky Tilikum TU. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Dokument zachycující výpovědi svědků a pracovníků zábavního centra SeaWorld, ve kterém došlo k řadě nešťastných událostí, při vystoupení s Kosatkou dravou. Sledovat dokumenty tohoto typu není jistě příjemná ani hezká podívaná, ale vědět o tom, že svět není jen plný duhových poníků a jednorožců je stejně důležitý, jako ponaučení z toho, že chování kosatek v zajetí pro komerční cirkusové vystoupení není správné. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Absolútne šokujúci dokument, ktorý Vám v určitých pasážach, svojimi autentickými zábermi, na 100% - vyrazí dych. Niektoré pocity, ktoré vo vás vyvolá, budú hlbšie a mrazivejšie, ako pri sledovaní jedného z najstrašnejších hororov, aké ste doposiaľ videli. Záverečná beznádej je iba vyvrcholením nadpriemernej drámy, ktorú by mali povinne vysielať na stredných školách. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (9)

  • Tilikum, kterému je snímek věnován, se ani po odvysílání napříč protestům veřejnosti svobody nedočkal. Vysvobozením tak pro něj byla až jeho smrt 6. ledna 2017 ve věku 35 let, což je polovina věku, kterého se samci kosatek ve volné přírodě dožívají. (freelex)
  • V současné době (2018) přežívá v zajetí v nádržích na celém světě 58 kosatek. Je zaznamnáno, že nejméně 166 kosatek zemřelo v zajetí, z toho je známu 30 mrtvě narozených mláďat a 14 pokusů o odchycení v oceánu, kdy kostaky zemřely při převozu nebo těsně po něm. Společnost SeaWorld má ve svých třech parcích ve Spojených státech 21 kosatek. (freelex)
  • V posledních letech svého života byl Tilikum viditelně frustrovaný i při vystoupení před publikem. Jsou známy videa, kdy místo plnění pokynů trenéra stál nehybně na kraji nádrže a na pokyny cvičitele nereagoval. Nebo vystoupení, kdy po odvolání z nádrže určené pro představení se opět otočil, prorazil zavírající se bránu a vplaval do ní znovu. (freelex)

Související novinky

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama