Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Celovečerní dokument Stanley Kubrick: Život s filmem (2001) je zatím nejobsáhlejším portrétem proslulého režiséra. Jeho režisérem a producentem byl Kubrickův švagr Jan Harlan, který měl samozřejmě přístup k jeho rozsáhlému archivu a také vlastní zkušenost z dlouholeté spolupráce. Stanley Kubrick (1928-1999) patří k nejvýše ceněným filmovým režisérům a svým dílem si vydobyl takovou míru tvůrčí svobody, o nichž se většině jeho kolegů mohlo jen zdát. Nad svými filmy uplatňoval důslednou kontrolu, včetně jejich reklamní kampaně a distribučního nasazení. Jako filmař proslul až obsesivním perfekcionismem (při němž neváhal jít daleko za rámec běžně dostupných technických prostředků) a mimořádným vizuálním cítěním. Většina z jeho třinácti celovečerních filmů znamenala ve své době událost, s napětím očekávanou nejen diváckou obcí, ale celou filmařskou komunitou. Harlanův dokument podrobně mapuje jeho život i dílo. Zachycuje nejen jeho tvorbu, již tu reprezentují podstatné úryvky z jeho filmů, ale také jeho pečlivě chráněné soukromí i neúnavnou práci při shromažďování materiálů na další (často nerealizované) projekty. Ve filmu vystupuje Kubrickova manželka Christiane (Harlanova sestra) a řada jeho spolupracovníků, herců i obdivovatelů (mj. Woody Allen, Arthur C. Clarke, Paul Mazursky, Malcolm McDowell, Jack Nicholson, Sydney Pollack, Martin Scorsese, Steven Spielberg). Původní komentář namluvil hlavní představitel jeho posledního snímku Eyes Wide Shut (1999), slavný herec Tom Cruise. Tento dokument zahajuje přehlídku šesti Kubrickových filmů (2001: Vesmírná odysea, Mechanický pomeranč, Barry Lyndon, Osvícení, Olověná vesta, Eyes Wide Shut), jež ČT uvede v rámci pondělního Filmového klubu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (148)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tak toto bola skutočná pocta kariére a tak trocha aj životu jedného veľkého umelca. Kubrick bol originálny, mal svoj štýl a jeho diela neboli braky, aspoň teda väčšina najmä z pohľadu väčšiny ľudí dodnes. Dal si záležať na každom jednom diele a takpovediac mu vdýchol niečo zaujímavé, osobité, no často pritom šokoval, išiel si svoje slobodne, no premyslene a nakoniec sa stávali prelomovými a kinematografiu niekam nasmerovali. Jeho dielo Osvietenie patrí podľa mňa medzi najlepšie horory v histórii, Olovená vesta je celkom dobrý protivojnový film, ktorý je významný kvôli zobrazeniu tvrdého výcviku aj keď trochu inak ako vo filme Na západe nič nové. Jeho diela Mechanický pomaranč a Lolita sú zas kontroverzné diela z hľadiska násilia a sexuality a z môjho pohľadu boli tak trocha nepochopené z hľadiska posolstva, aj keď je pravda že preháňal, no mňa troška aj nudil, ale neboli to zlé filmy, akurát nie sú pre mňa zásadné. Cesty slávy zas vnímam ako film s nevyužítým potenciálom. Horšie však vnímam film 2001: Vesmírna odysea, ktorý asi ako jeden z mála ozaj považujem za zlý film. Možno som na tom ako Woody Allen, že mu prídem na chuť až po čase, no pre mňa nič zásadné nepriniesol. Možno to je dobou, že vtedy ľuďom priniesol iný pohľad na čas a vesmír, obraz a hudbu zaujímavo dotvoril a že dnes už tieto veci chápeme, aspoň si to myslím, no keby som miloval všetko od neho a všetko od takzvaných výnimočných a dobrých režisérov, tak by som asi nebol originálny ja, ale neviem, ja proste niektoré významné diela nemusím, niektoré sú pre mňa balast, iné zlý pohľad na vec, iné prepoetizované, každý máme to svoje a možno potom dokopy to robí zaujímavú mozaiku. Viac sa mi páčil film Gravitácia, aj keď u neho myslím zohrala väčšiu úlohu technika než režisér si myslím, aspoň v porovnaní s tým Kubrickovým dielom. Záver mi však dal k zamysleniu, či robiť precízne na nejakých dielach dlhú dobu aj keď potom rýchlo zmiznú z povedomia, aj keď svet nedotvoria veľmi významne, niekedy vôbec, no zostanú v pamäti a zbierke, že sa k nim bude dať vrátiť, no možno už nebudú aktuálne alebo sa venovať inej činnosti. Niekedy je ťažké si vybrať, no myslím, že Kubrick aspoň vedel čo chce a v niečom mi bol aj blízky, takže myslím, že ho môžem hodnotiť skôr kladne. Pekne chronologický dokument o ňom, zvládnutá práca, som spokojný. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a výživný dokument o životě a tvorbě jedno z nejuznávanějších režisérů všech dob. Dokument, který mě možná ovlivnil v tom, abych si udělal jiný obrázek na samotnou postavu Kubricka, ale rozhodně mě nijak nepřesvědčil ohledně jeho filmů. Větší polovinu z nich jsem viděl a nikdy mě nebavily a upoutaly, snad jen Osvícení mě nadchlo. Ale tenhle dokument stojí za to a bavil mě více než jeho filmy. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Dokument, který udrží pozornost diváka po celou stopáž, což je u 142 minut úctyhodná záležitost. Pro fanoušky Stanleyho Kubricka povinost a pravděpodobně i obrovské uspokojení při sledování. Pro mě, jako pro diváka, který Kubricka nezbožňuje, ale uznává a respektuje, pak cenná výprava do zákulisí jeho památných děl. Nejpoutavější se mi nepřekvapivě zdály okolnosti tvorby mých nejoblíbenějších Mechanického pomeranče a Eyes wide shut. Překousl bych obvyklé chválení režiséra, protože je samozřejmě zasloužené, ale komentáře typu "Filmová historie se dělí na film před Kubrickem a film po Kubrickovi" už byly trochu moc. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Bezchybný portrét jedného z najlepších režisérov všetkých čias, ktorý vám odhalí nielen Kubrickove dobre strážené súkromie, ale, a to je hlavné, aj jeho komplikovanú osobnosť, ktorá sa odzrkadlila vo všetkých jeho filmoch, no napriek tomu vám ľahko môže zostať skrytá. Aby som to nejako zhrnul, povinnosť pre jeho ctiteľov, poučná zábava pre všetkých filmových fanúšikov a zaujímavý dokument pre radového diváka. ()

Flyer 

všechny recenze uživatele

Vynikající pocta jedné z největších osobností světa filmu. Během sledování tohoto dokumentu jsem se cítil jak v sedmém nebi, protože tolik vyčerpávajících informací a zajímavých postřehů jsem zatím neviděl v žádném jiném dokumentu o životě nějaké významné osoby. A jelikož jsem navíc i velikým obdivovatelem S. Kubricka, hodnotil bych tento dokument nejraději 6*. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno