Reklama

Reklama

Vraždy v kruhu

(seriál)
  • angličtina The Zodiac Murders (festivalový název)
Z natáčení  - Ivan Pokorný, Ivan Trojan
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Česko, 2015, 15 h 16 min (Minutáž: 74–85 min)

Režie:

Ivan Pokorný

Scénář:

Iva Procházková

Kamera:

Lukáš Hyksa

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Ivan Trojan, Richard Krajčo, Marek Němec, Hana Vagnerová, Jiří Štrébl, Adéla Petřeková, Pavel Oubram, Martina Eliášová, Petr Panzenberger, Simona Stašová (více)
(další profese)

Epizody(12)

Vraždy v kruhu se chtějí přiřadit k detektivkám klasického společensko-psychologického charakteru. Nepřinesou divoké střílečky ani chladnou analytickou práci laboratoří, souhru širokého týmu neosobních kriminalistů, ale především silnou osobnost hlavní postavy – majora Holiny (Ivan Trojan). „Holina není drsňák, ale řídí se svou intuicí. Během své práce pochopil, že zločin vyrůstá stále ze stejného podhoubí, že je ve své rozmanitosti prostý," popisuje svého hrdinu spisovatelka a scenáristka Iva Procházková a dodává: „Úvahy o pohnutkách vraha ho v průběhu jeho profesní kariéry přivedly i k astrologii. Chápe ji jako psychologický rozbor osobnosti a to mu pomáhá úspěšně sledovat stopy zločinu." Diváci spolu s vyšetřovateli zabrousí do všech možných zákoutí společenského i politického života. Hlavními postavami jsou kromě majora Mariána Holiny také jeho nejbližší spolupracovníci – poručík Diviš Mrštík (Marek Němec) a kapitán Rosťa Bor (Richard Krajčo). Společně v každém z dílů řeší jeden případ násilné smrti. Záhadné vraždy jsou navíc volně propojeny se znameními zvěrokruhu, jejichž podstatu pomáhá objasňovat Rosťova manželka Sábina (Hana Vagnerová). „Na postavě Sábiny mě nejvíc bavila ta osobní rovina," říká její představitelka Hana Vagnerová a dodává: „Stála před složitým rozhodnutím ve vztahu s Rosťou, který nefungoval. On se však zranil natolik, že nebyl schopen normálního života. A to dilema, jestli má člověk být sobecký, nebo tam má být pro toho druhého a vykašlat se na to, co by sám chtěl, to se mi moc líbilo." Ivan Trojan o své postavě říká: „Holina je inteligentní chlapík, který si umí dávat věci do souvislostí a oplývá velkým talentem pro policejní profesi. Důležité pro něj je, že nerad prohrává a má vůli věci dotahovat do konce. Zároveň je v něm ale určitá svobodomyslnost a nadhled." (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Z natáčení  - Ivan Pokorný, Ivan Trojan

Recenze (289)

MáŠa 

všechny recenze uživatele

# 1/1 - první díl mi připadal o něco lepší než druhý, ale ty znamení mi tam do toho taky neseděly. Podle mě špatná idea. Úplně by se to bez toho obešlo a působilo by to hned chytřejc # 1/2: některé herecké výkony nebyly moc dobré. Hned první scéna byla kvůli tomu nechtěně vtipná. Plus to pletení znamení do toho - ha ha, sráželo to výsledek # 1/3.... - .. ve stejných kolejích jako předešlé díly :) ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavé kriminální příběhy. Tím asi končí můj kladný názor. Kriminalista co jezdí v obleku na kole a bydlí jako poslední socka, kriminalista na invalidním vozíku je úplná zhovadilost a když už to vypadá zajímavě, pak je řešení případu závislé na to jak se kdo cítí v Jupiteru, na koho působí Uran a který debil je býk a tudíž má sklon k násilí nebo yl v dětství zneužit matkou. Alespoň ty herci mají úroveň. ()

Reklama

Casablanca 

všechny recenze uživatele

Tohle přestává být zábava i jako kulisa k žehlení!!! Postava Sáby je nadbytečná, v podání Vagnerové afektovaná a přehnaně důležitá... Petřeková zase předvádí stereotypní obraz drsné policajtky, kdy hranice mezi zákonem a prostitucí je v odznaku v náprsní kapse. Trojan herecky nezklamal. Ale seriál ze dna nevytáhne. Ne s takovými dialogy. ()

yakoob 

všechny recenze uživatele

V den premiéry jsem se díval na poslední díl seriálu Most, takže jsem byl v očekávání, že i český seriál s Trojanem může konkurovat...Vůbec ne...Severští kolegové jsou v tomto směru daleko za námi, takže toto bylo naprosté zklamání, zvlášť když do toho dávají mystiku horoskopů, která jim pomáhá vysvětlit chování záporáka...Jako by naznačovali, že sice Česko není ateistické, ale spíše modlářské...Toto opravdu ne...Hvězdy dávám za Trojana (i když se do té role moc nehodí), ale další pokračování si nechám ujít...Tak ani Cirkus Bukowski nedosahuje severského standartu... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak nějak nevím, kdo se při natáčení tohoto seriálu zbláznil. Zda scénárista, režisér, či producent, každopádně všichni jsou zodpovědní za nesmyslné zmršení jinak celkem slušného kriminálního seriálu. Říkal jsem si, že obsazení Trojan - Stašová, samo o sobě budí důvěru. Jenže když elitní detektiv (major), vypustí při vyšetřování každého případu z pusy větu, že pachatelem mohl být jedině tu kozoroh, ondy beran, příště vodnář, či jiná astrologická nesmyslnost, musím se vždycky trpce zasmát a kroutím hlavou. Jediná rozumná postava se tedy poté jeví detektiv Rosťa, jehož věta "I ty už začínáš s těmi blbostmi" by se dala tesat do kamene, bohužel ducha seriálu nezachránila. Možné vysvětlení jsem viděl v tom, že role milenky nejspíše nestačila, takže byla násilně naroubována s rolí astroložky. Nechci být krutý, ale s povděkem jsem kvitoval "odchod" postavy, která mi celý seriál zkazila a bohužel s odpuštěním zblbla i hlavní postavu. Astrologie je nesmysl a pokud mají v ČT pocit, že nám ji musejí servírovat, říkám děkuji, nechci. Od toho jsou tyto pitomosti odsunuty do poledního programu na regionálních televizích, kde si může kdo chce zavolat za 70 Kč/min., co ho jistě "čeká" a kdy potká štěstí. ()

Galerie (273)

Zajímavosti (37)

  • Báseň, podle které nese název tato epizoda, je v originále „Die Liebe ist ein schwarzes Pferd“ a autorkou je Dorothee Eva Herrmann – literátka a ilustrátorka. (sator)
  • Novinář (Ivan Lupták) jede v úplném úvodu metrem na Letňany. Vystupuje ovšem na nástupišti 2, z něhož soupravy jezdí směrem na Prosek. Letňany jsou konečná, takže místo výstupu nedává smysl. (Majda.Majdi)

Reklama

Reklama