Reklama

Reklama

Predestination

  • Česko Paradox času (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film Predestination vznikl na motivy povídky "Všechny tvé stíny" od Roberta A. Heinleina a vypráví příběh tajného agenta (Ethan Hawke), kterého čeká složitá série cest napříč časem s cílem zajistit pokračování své kariéry vymahače práva. Při plnění posledního úkolu bude muset využít i svého mladšího já, aby dokázal dostihnout zločince, který mu uniká v čase. (Bontonfilm)

(více)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (977)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Těžko lze tento film komentovat, aniž by člověk cokoliv neprozradil z děje. Nuže, budiž komentář mírně spoileroidní. To máte tak, když Skynet z budoucnosti pošle místo vytuněného robota vyžilou a zahořklou umělkyni Hermínu Froditovou. Z toho plyne, že přijdete o všechnu akci a pompézní triky a tedy i parádní zábavu. Určitě si říkáte, proč to ten Segruš srovnává právě s Terminátorem, co? No, odpověď je jednoduchá. Oba filmy pracují se stejnou hypotézou, totiž tou, že cestování do minulosti způsobuje automatické měnění následné budoucnosti, což, jak dobře víme, prostě není možné. Víme, že vycestuje-li někdo do minulosti, vycestuje z doby, kde už se to tak stalo, ergo nelze nic změnit, leda že by nastal paradox a vesmír jako ho známe, by zanikl a na jeho místo by přišel jiný, bizarnější. Jsou lidé, kteří věří, že už se tak stalo, ale to teď nechme stranou. Vraťme se k paní Froditové a jejímu věčnému problému s vejcem a slepicí. Říkám věčnému a myslím to upřímně. Je to totiž problém, který nelze seriozně vyřešit. Jedině pak právě pomocí nemyslných berliček, jakých užívají právě tvůrci Predestinejšů, Terminejtrů a Bektofjůčrů… Jenže, koukáte na tento snímek, oko vaše jest kritické, čekáte cokoliv, a najednou tam Leo DiCaprio říznutej Jodie Fosterovou začne vykládat (SPOILER), jak se místo s vrabčákem narodil s buchtičkou, a že (MEGASPOILER) je sám sobě matkou, dcerou a snad i tetou, otcem, synem i duchem svatým, ty vole. Inu, pocity budou smíšené a vsadím ses vámi o nevím co, že nebudete vědět, jestli se vám to líbilo nebo hnusilo, ale pak stejně dáte spokojené čtyři hvězdy jako já. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Sice to bylo šíleně ujetý, ale takovej příběh by v Americe nikdy nikdo nenatočil, natož pak zasponzoroval. No a jak to tak vypadá, tak v Austrálii mají pro bratry Spierigovi slabost, protože tam už jim zafinancovali třetí film a alespoň kvalitou mají vzestupnou tendenci. Predestination jede v duchu jejich posledního filmu Svítání. Přidává ale výbornou atmosféru, skvělýho Ethana Hawkeye a ultimátní množství šílených časových přesmyček, díky kterým se rázem tenhle film stává tím nejšílenějším sci-fi cestujícím v čase minulostí a budoucností, aby vytvořil něco, pozor přichází spoiler, čemu v Červenému trpaslíku říkají Ouroboros. Takže úplně blbý to není. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Ta barová konverzačka je tak geniální, až člověk zapomene, že kouká na sci-fi o cestování časovou brázdou. Pak se začne konat, a pokud máte aspoň trochu nakoukáno, začnete tušit, s čím se na vás bráchové budou snažit v závěru vyrukovat. Měl bych jim to za zlé možná i víc, ale fakt, že se celou dobu vlastně drží docela při zemi a vše se řeší spíše nenásilnou formou chytrých dialogů, mě nutí jít s hodnocením nakonec docela vysoko. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Až neuvěřitelně dlouho se časová skluzavka drží v minimalistické rovině. Hraje na dialogy, na sílu pohledu, na fascinující výkon Sarah Snooke. A tváří v tvář tomu, jak si v konverzačkách libuje Ethan Hawke, pak musí zbytek stopáže i přes svou neutuchající vypjatost logicky ztrácet. Což nevadí tak moc, jak by se mohlo zdát - samozřejmě jen v případě, že divák dokáže přistoupit na hru, kterou před něj předhodí scénář. Už z úvodní scény se dá leckterá zrada vytušit, ale ta salva point, které Spierigové začnou v závěru házet, vážně bere dech. Snad až příhodná další projekce napoví, jestli je předurčené pouzdro na housle opravdu všeobjímající jednohubkou, která příjemně znervózní směsí netradiční romantiky, nekompromisního sci-fi a nevšedního střihu - nebo jestli se neustále umocňující sérii zvratů uzamklo samo v sobě. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Spoilery. "NÁŠROBNEBOROS. Koukni, jak to napsali. Ty museli bejt fakt totálně vypatlaný. Nemohli se ani rozhodnout, jaký jméno." V citované epizodě Červeného trpaslíka bylo něco podobného jako v tomhle filmu, jen podstatně zábavnější. Tady jde poměrně snadno a rychle pochopit "jak", zato mám problém s "proč" ve smyslu z jakého důvodu vůbec dochází k dění, které je obsahem filmu. To prostě nemělo naprosto žádné opodstatnění, mimo scénáristického cvičení na téma zacyklení děje v sobě samém. Děj se odehrává v uzavřené bublině, která v podstatě nemohla nastat, protože do ní dovnitř nic neústilo. Ale transsexuálové a jiní sexuálové z toho jistě mají orgasmus. ()

Galerie (192)

Zajímavosti (13)

  • Před první cestou v čase, kdy hlavní postava (Ethan Hawke) přísahá na pravidla a podává si ruku s dalšími agenty, má v záběrech zblízka na pravé ruce řemínek, ale v záběrech z dálky ho nemá. (JohnSmith)
  • Film měl premiéru 8. března 2014 na filmovém festivalu SXSW v Austinu v americkém Texasu. (Terva)
  • V některých scénách cestovaní časem nemá vliv na změnu oblečení, v jiných zase ano. (ČSFD)

Související novinky

Kdo natočí osmý díl Saw?

Kdo natočí osmý díl Saw?

15.07.2016

Velké značky v Hollywoodu prakticky neumírají. Dokud na něco diváci slyší, točí se další a další díly, takže vás asi nepřekvapí, že bude pokračovat i Saw. Hororová série, jíž nastartoval James Wan (V… (více)

Režisér X-Menů míří na měsíc

Režisér X-Menů míří na měsíc

04.03.2015

Robert A. Heinlein byl jedním z nejslavnějších sci-fi autorů vůbec. Společně s Arthurem C. Clarkem a Isaacem Asimovem patřit do tzv. "Velké trojky science fiction", není tedy divu, že byly některé z… (více)

Reklama

Reklama