Reklama

Reklama

Antonina Zabinská (Jessica Chastain) práci v manželem řízené zoologické zahradě ve Varšavě přímo zbožňuje. Se zvířaty si rozumí mnohem víc než s lidmi, nebojí se vlézt mezi neklidné slony do výběhu, je to vlastně ona, kdo svou energií a rozhodností celou zahradu vede. Ani ona však není schopná čelit valícím se dějinám. Když 1. září 1939 napadne Německo Polsko, pocítí to zahrada prakticky okamžitě. Bombardování a ostřelování města ve vteřině zničí všechno, co manželé Zabinští léta budovali. Ze zahrady bez zvířat se stane skladiště německých zbraní a své odborné znalosti můžou Antonina a její muž Jan (Johan Heldenbergh) využívat jen k chovu prasat. Právě tady ale leží začátek cesty k jejich odvážnému plánu. Prasata totiž krmí zbytky, které vyprodukují obyvatelé varšavského ghetta. A pro ně jezdí Jan pravidelně s náklaďákem. Ale zpátky neodváží jenom ty zbytky, ale také lidi, které pak ukrývají ve sklepních prostorách pod zahradou. Riskantní operace je o to složitější, že kolem zahrady neustále krouží nacistický pohlavár Lutz Heck (Daniel Brühl), prominentní zoolog, který má pro Antoninu nejen profesionální slabost. (Cinemart)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (234)

applause 

všechny recenze uživatele

Tento film mě mile překvapil, líbil se mi více, než jsem čekala. Velmi pozitivně hodnotím hlavní roli Jessicy Chastain a Daniela Brühla, myslím si, že jim role sedly. I historické pozadí bylo celkem slušně vykreslené a zvířátka byla roztomilá. Je hezké, co rodina Zabinských pro židy dělala, ale chyběl mi tam hlubší záměr, proto nedávám plné hodnocení, ale rozhodně doporučuji. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Tak krásné. Navíc je to napínavé a diváka to zabaví po celou tu dlouhou dobu. Celá ta směsice herců ze všech možných zemí je příjemná, ale čeští zástupci se mi tam příliš nehodily, nicméně i tak povedené a nemám na jejích výkony výtky. Důvod proč nelze dát plný počet hvězd je jen z toho důvodu, že provozovatelé zoo - "milovníci zvířat" jsou milovníci jen na oko, když drží zvířata pro ně v nepřirozeném a stísněném prostředí. Trochu ironie, ale tak to chodí. Ale musím uznat, že Jessica Chastain předvedla snad svůj nejlepší výkon a je vidět, že má zvířata ráda. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Měl jsem tušení, že by mi tento film mohl padnout do noty a momentální nálady. Silné lidské příběhy na pozadí zuřící války ad hoc 2. světové si získávají moji pozornost a s přihlédnutím k faktu, že se zakládají na skutečných událostech, zvyšují nejen celkový dojem a s tím i spojené hodnocení, ale dostávají také větší výpovědní hodnotu. Úkryt v zoo je chytlavý, napínavý, dobře natočený a s dobrými herci. ()

Argoe 

všechny recenze uživatele

2. světová válka, nevyčerpatelné téma plné strachu, utrpení, nenávisti. Je to téma, které pobízí řadu filmařů k zfilmování silných příběhů nejen z bitevní vřavy. Úkryt v zoo (v originálním znění The Zookeeper's Wife) od režisérky Niki Caro je velice citlivě odvyprávěný film, který po celou dobu trvání projekce precizně manipuluje s divákovými emocemi. Více zde ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Úvod bol výborný a pocitovo veľmi silný, pričom ma milo prekvapil aj sympatický casting, no potom to zapadlo do akejsi všeobecnej letargie a priemernosti, kde aj tie najsilnejšie dramatické scény priniesli iba zlomok emócií ako by sa vzhľadom na tému čakalo. Možno je to aj tým, že od J. Chastain som celkovo čakal niečo viac. V každom prípade, keďže ide o životopisnú drámu, snímam klobúk pred manželmi Zabinskými, že sa i v tak ťažkých časoch nevykašľali na zvieratká a snažili sa pomáhať kde len mohli. Dokázali vytvoriť ostrovček raja a relatívnej pohody v oceáne pekla všade okolo, a to si naozaj zaslúži obdiv. Inak podľa môjho názoru, najlepšie svoju postavu zvládol Daniel Brühl - slizký až hrôza. Lepší priemer. 65/100 ()

Galerie (38)

Zajímavosti (9)

  • K postavě Urszuly (Shira Haas) nejsou žádné historické doklady. Její existence se ale nedá kompletně vyloučit, protože manželé Zabinski si z pochopitelných důvodů nevedli záznamy o lidech, které ukrývali. V každém případě je velmi pravděpodobné, že mezi těmi stovkami lidí byla dívka s podobným příběhem. (imanicornyt)
  • Natáčelo se v pevnosti Josefov v Jaroměři, které se proměnilo ve varšavské ghetto a na náměstí v Žatci, které představovalo Varšavu. Replika varšavské ZOO byla vystavěna v Praze na Výstavišti. (Petrasuvicka)

Související novinky

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama