Reklama

Reklama

Nirvana: Smells Like Teen Spirit

(hudební videoklip)
Krátkometrážní / Hudební
USA, 1991, 5 min

Obsahy(1)

První singl z ikonického a veleúspěšného alba Nevermind. Videoklip byl natočen 17. srpna 1991 v kalifornském Culver City. Nirvana zde hraje pro studenty ve středoškolské tělocvičně, klidný koncert se záhy mění v divokou a nespoutanou oslavu vzdoru... Video je prvotinou Samuela Bayera, později proslulého tvůrce klipů, který se nechal inspirovat filmy Over the Edge a Rock ´n´ Roll High School z roku 1979. Dle jeho vlastní verze si jej Nirvana vybrala právě pro jeho nezkušenost a tím související nezkaženost hudebním průmyslem. (J.Connor)

(více)

Recenze (34)

kingik 

všechny recenze uživatele

Kapela Nirvana, její frontman a grunge, mně nikdy nepřišli k chuti. Rebélii v drogách a chlastu neopěvuji. Klip však spolu s jejich hymnou nabízí zajímavé spojení obrazu s hudbou. Kdyby se ovšem to celé pojetí neskrývalo za teatrálnost, kterou fanoušci považovali za fenomenální image. I tak by bylo nesmírně zajímavé, kam by se tahle legendární partička hudebně posunula dnes. 60% ()

LuiCJ 

všechny recenze uživatele

Ja som po prvý krát túto skladbu počul na koncerte Timmyho Trumpeta na festivale Tomorrowland 2018. Nebol som tam naživo, pozrel som si video. Hudobník a trubkár zahral mashup od austrálskeho DJa Vala, ktorý pozostával práve z Nirvana - Smells Like Teen Spirit a skladby od samotného Timmyho Trumpeta a Austrálčana Chardyho - Hipsta. Potom to napojil na acapellu skladby Timmy Trumpet & Savage - Deja-Vu a dielo od Sub Zero Project & GLDY LX - Basstrain. Bolo to skutočne výborne odohrané. Neskôr som si ju ešte raz vypočul a celkom sa mi zapáčila. Nirvanu a celkom grunge skoro vôbec nepočúvam. Toto je však fajn a páči sa mi aj to, keď hudobníci kombinujú na svojich koncertoch viacero žánrov. Kebyže som si nebol pozrel Trumpetovo vystúpenie, možno by som sa o tejto skladbe ani nedozvedel, kedže sa vo vodách rocku pohybujem zriedkavo. Čo sa týka videoklipu, ten sa mi nepáčil až tak ako skladba. Síce to presne vyjadruje a ukazuje divokú a živú rock-grunge atmosféru, z kinematografického hľadiska mi to nepríde ako niečo svetoborné. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pieseň "Smells Like Teen Spirit" je úvodnou, v poradí prvou, skladbou z druhého oficiálneho štúdioveho albumu americkej hudobnej skupiny Nirvana. Album sa volá "Nevermind" a vydali ho dvatsiatehoprvého septembra roku 1991. "Smells Like Teen Spirit" sa stal ich najväčším a najznámejším hitom. Hlavne vďaka tomuto mimoriadne vydarenému songu sa z Nirvany stala úspešná komerčná kapela. Jej autorom je spevák a gitarista Kurt Cobain. Bol ku nej natočený aj známy anarcho-grunge videoklip. **** ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nic není víc grunge než Nirvana a Smells Like Teen Spirit a nic není neobjektivnějšího než mé hodnocení tohoto pařícího klipu z tělocvičny. Tímto počinem se zkrátka Kurt, Krist a Dave zapsali do historie natolik, že když někdy zaslechnu cosi o hledání toho nejlepšího z toho nejlepšího, a týká se to hudby, tak si jako první automaticky vybavím tuhle skladbu. ()

NorseSword24 

všechny recenze uživatele

To bolo obdobie kedy som si začal robiť playlist na ytb. A narazil som na pesničku ktorú som už počul ale voľako moc som ju začal vnímať a pociťovať či už videoklipom alebo celkovým feelingom z pesničky. A ja neviem prečo ale vytvoril som si moc depresívny pocit pri nej. Až toľko že som ju z playlistu vyhodil. Prešiel cca rok a vyšiel prvý trailer na jeden film kde sa objavila iná pesnička od nirvany. Vtedy som ich začal znova počúvať a túto pesničku zamiloval. Nebojím sa povedať, že to je jedna z najlepších pesničiek všetkých dôb. A stále si ju v kuse hrám na plne gule na gitare :) ()

Galerie (4)

Zajímavosti (9)

  • Časopis Rolling Stone zařadil píseň na 9. místo v žebříčku 500 nejlepších skladeb všech dob. (figgo jr.)
  • Komparz do klipu kapela začala zháňať dva dni pred samotným nakrúcaním. Po koncertoch rozdávali letáky s inzerátom, ktorý hlásal „NIRVANA VÁS POTREBUJE". Hľadali sa ľudia vo veku od 18 do 25 rokov, punkáči, nerdi a akékoľvek iné typy. Na plagáte tiež bolo uvedené, že každý kto sa nakrúcania zúčastní by mal počítať s tým, že na pľaci strávi niekoľko hodín. To si však väčšina ľudí nevšimla a namiesto zmýšľaných 30 minút tam nakoniec strávili o 12 hodín viac. (Raccoon.city)
  • Na konci nakrúcania Kurt Cobain navrhol režisérovi (Samuel Bayer), aby komparzisti doslova rozbili scénu. Režisérovi sa jeho nápad páčil, pretože by podporil tému videoklipu a spravil by z neho kúsok, ktorý „musíte vidieť". Navyše, keďže ľudia na pľaci vôbec neprešli profesionálnym kastingovým výberom, deštrukcie a rebélie v klipe sú reálne. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama