Reklama

Reklama

Mých posledních 150 000 cigaret

(TV film)
  • angličtina My Latest 150 000 Cigarettes (více)
TV spot

Obsahy(1)

Film Mých posledních 150 000 cigaret přibližuje politické a tržní pozadí nejrozšířenější závislosti v Česku i na světě. Autor filmu se v rámci své roční odvykací kúry vydává do sídel tabákových korporací a za politiky, aby státem tolerovanou drogu prozkoumal z hlediska byznysu, který přináší a strategií korporací, jak šířit tabákovou závislost. Formou dokumentárního infotainmentu přináší souvislosti, kterým se tabákový průmysl a politici vyhýbají. Na pozadí osobního příběhu režiséra film zhmotňuje začarovaný kruh obchodu s lidskou slabostí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (42)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Ivo Bystřičan pochopil zákonitosti televizního humoru a v kombinaci s vynesením vlastní kůže na trh přivezl na Jihlavský festival jeden z nejvtipnějších filmů. Na hraně mezi dokumentem (zpovídání politiků, lidí z cigaretového byznysu) a estrádou jak ze skryté kamery („cigáro ve veřejném prostoru“) rozehrává překvapivě přemýšlivou story o tom, proč kouříme, jak a kdy se k tomu dostaneme a jak je těžké se z toho dostat (self-shooting cam). Mohl bych mít výhrady, že snímek nejde až do takové hloubky, jak by si tématika zasloužila, ale dostat se přes hermetickou bránu mlčenlivosti lidí z branže by vyžadovalo pravděpodobně undercover operaci. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nesporně vtipný dokument přináší zajímavou statistiku týkající se kouření. Je zajímavé sledovat Bystřičanovy postřehy z jednotlivých fází odvykání. Dokument zároveň ukazuje známou pravdu, že ke každému boji s vlastní vůlí v čele je nutná silná motivace. A být méně chlap, je pro hodně mužů velmi silná motivace. K neochotě poskytovat rozhovory zřejmě přispěl i nezájem politiků a manažerů o účast na maškarním plese, to se příliš nepovedlo. ()

Reklama

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, který tady zcela chyběl. Oceňuji odvahu režiséra odhalit své soukromí včetně kvality spermií. :) To málokterý chlap dokáže. PS Víčko v puse místo cíga, to je dokonalý :D Tabákové firmy odmítající převzít zodpovědnost, to je alarmující, a v USA nebo na Západě by se to nestalo! Reakce politiků jsou žalostné a ubohé, opět bez jakékoliv odpovědnosti. "JENOM NA KONI KOLIK SPADNE LIDÍ" JAROSLAV KUBERA, SENÁTOR ODS, tato reakce vyžaduje velké IQ :) ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

No, přece jen je lehčí přestat kouřit, než dostat objektivní interwiev od jednoho z několika korporátních dealerů nejužívanější drogy na naší planetě. A jelikož je nejúžívanější, tak je legální. Ano, s jistým omezením, které je v praxi stejně ignorováno a společnost je prakticky založena na chtěné i nechtěné toleranci vůči nikotýnovým otrokům. Oddanost té smradlavé, nechutné věci je vskutku u některých případů až fanatická. Cigareta jako absolutní vrchol. Vrchol čeho? Jakési lidské slabosti, nevůle, či přizpůsobení se standardu? Snad každý, kdo kouří, chce přestat, ovšem ono to nejde, i když režisér nám ukazuje opak. Možná, že kdyby každý uživatel drogy, který již nechce býti nadále uživatelem, natáčel svůj "boj" s vlastní vůlí na kameru, byl by výsledek lepší. Souboj psychické i fyzické závislosti lidé raději vzdávají, proč ne, když jsou jich po celém světě miliardy. A profit z lidské slabosti je vždy nejvýnosnější, takže nadnárodní výrobci se mohou i nadále schovávat za naivní prohlášení o lidské dobrovolnosti, či zaúkolované zaměstnance ochranky. Vždyť si jen hájí své právo zásobovat spotřebitele tím, co chtějí. No, chtějí...potřebují k životu, v některých případech, a přesto to nechtějí, ale musí, jinak by nemohli fungovat. Ani doma, ani v zaměstnání. Absurdní závislost si vyžaduje absurdní přístup, řekl si nejspíše Ivo Bystřičan, navlékající se do kostýmku bílo-žluté modly kuřáků a žádající o rozhovor s politiky, či manažery dealerských společností. Základní brzda dokumentu. Ivo není brán vážně a paradoxně hází klacky pod nohy celkovému vyznění svého profesionálně sestříhaného homevidea. Ale i přesto se mu podařilo zmapovat takový čecháčkovský přístup k tématu a pár rozhovorů přeci jen natočil. Na závěr. Jestliže žijeme ve společnosti, ve které je absolutní zákaz kouření nemyslitelný a považovaný za fyzické týrání, není v podstatě co řešit. Dokument pouze potvrzuje všeobecný přístup + několik statistik. Pro mě celkově průměrně zpracováno. S tímto tématem se toho moc nenadělá. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Trailer, který mě opravdu potěšil a pobavil: https://www.youtube.com/watch?v=ck-X_rfZYLo Ivo je prostě borec! Pojal to důsledně a vtipně. Je dobrý režisér a je dobrý, že to ustál a přestal kouřit. Kéž by tento dokument nejen pobavil, ale také otevřel oči! Jak to, že kuřáci mají právo kazit vzduch, ničit zdraví své i svého okolí, zatímco nekuřák právo na čerstvý vzduch nemá? Kde všude jsou venku zákazy kouření? Jen v nemocnicích a na nástupních ostrůvcích ...? A pod každou zákazovou cedulí stojí kuřák se zapálenou cigaretou. Líbila se mi jeho neodbytnost s jakou se snažil prorazit k výrobcům cigaret. Pokud někomu ještě stále nedošlo o co tu jde, asi už mu není pomoci. ()

Galerie (25)

Reklama

Reklama