Reklama

Reklama

Proti slunci

  • USA Against the Sun (více)
Trailer

Průzkumný let se promění v peklo na rozbouřeném oceánu... Píše se 16. ledna 1942 a námořní letectvo Spojených států amerických se právě chystá ve vodách jižního Pacifiku na odvetné bombardování Japonska za útok na Pearl Harbor. Trojčlennou posádku amerického bombardéru na průzkumném letu tvoří velící pilot Harold Dixon (Garret Dillahunt), bombometčík Tony Pastula (Tom Felton) a radista Gene Aldrich (Jake Abel). Během letu se ale nečekaně ocitají mimo dosah signálu a musí nouzově přistát přímo na vlnách jižního Pacifiku, než jim dojde palivo. Bombardér jde ke dnu a poslední útočiště pro trojici trosečníků skýtá záchranný člun. Bez jídla a pití jsou ztraceni uprostřed té největší vodní plochy na světě v obklopení žraloků a námořních sil japonského nepřítele. Na spalujícím slunci bez vody bojují desítky dnů o přežití na pokraji sil, vyčerpání a šílenství. Poslední naději představuje improvizovaná mapa, provizorní plovoucí kotva a víra, že dokáží doplout ke břehům některého ze spojeneckých ostrovů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (46)

misterz 

všechny recenze uživatele

Survival dráma, ktorá moc nebavila. Chcelo to lepšiu réžiu, herci ešte celkom ušli. Celý čas sa tu len loďkujú a až na pár náznakov hádok tu nie je žiadne napätie. A vlastne ani boj o prežitie. Jediné trocha zaujímavejšie bolo, ako vytiahli toho malého žraloka. Inak si tam len ležia skrútení a s kŕčom v bruchu. A sem tam nejaká modlitba samozrejme... Slabší priemer. 55/100 ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

16.1.1942 vzlietol z lietadlovej lode USS Enterprise torpédový bombardér, ktorý sa má vrátiť na večeru späť na materskú loď. Posádke dochádza palivo, nemá dostatok na návrat k lodi a tak sa rozhodnú pre núdzové pristátie v Južnom Pacifiku. Všetci traja ostanú v gumenom záchrannom člne viac ako 1000 km od najbližšej pevniny bez akýchkoľvek zásob po dobu 34 dní.. Tento skutočný príbeh sa takmer výlučne odohráva v záchrannom člne mimo krátkeho prológu posledných okamihov posádky v lietadle. A tento príbeh o mimoriadnych výkonoch ľudskej vytrvalosti dokáže poriadne vzrušiť. ()

Reklama

Zeck 

všechny recenze uživatele

Tuctové ultrafialové survival drama o ztroskotání amerických pilotů za druhé světové na otevřeném oceánu, na kterém rozehrávají tisíckrát viděný utahaný boj o přežití "proti slunci" a neškodným počítačovým žralokům. Vzhledem k tomu, že Nezlomný je v podstatě o tom samém, nedělám si iluze, že debutant Falk využil divácká očekávání a chtěl to nasadit ve stejné době. Problém je v tom, že Nezlomný je fušérská sračka, která dost těžko naladí diváky na sledování toho samého v jiném (levnějším) podání. Musí se ale nechat, že psychologie postav, masky a "praktické" informace jsou zde na mnohem vyšší úrovni než u prvně zmiňovaného shitu. To ale bohužel nic nemění na skutečnosti, že je to místy přehrávané nudné drama s mizernými CGI efekty, kde dojde na žánrová klišé, permanentní modlení, vzývání Boha a jiné nebetyčné americké zlozvyky projektované do filmové tvorby. Stále čekám, kdy někdo konečně natočí film o ztroskotání křižníku Indianapolis, a vysere se na tyto příběhy s identickým nicneděláním postav, kdy jen staticky čekají na záchranu a my je přitom pozorujeme. Nic proti, ale stalo se to v historii tolikrát (a natočilo snad i víckrát), že mě to zkrátka už nijak nezasáhne. 55% ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Co asi tak lze dělat na nafukovače uprostřed Pacifiku? Celkem hovno. Můžete si akorát tak sem tam vyměnit místo s pelichajícím Malfojem, předstírat zděšení při čumění na žraločí ploutve, podporovat svůj hlad vyměňováním si receptů, občas si loknout vlastních chcanek nebo si zadělávat na melanom nezdravým sluněním, protože vám ten debil kulometčík utopil při ztroskotávání opalovací krém. Ale jinak vcelku otrava. Párkrát sice zaprší a tak je akčně mokro, pak se dokonce přižene strašlivá bouře o jedné vlně a kluci se trochu pocachtaj, ale poslední půlhodinu se už jen tak vyčerpaně válí na matračce a dělají „éééééééé“. Je to sice tak o tři hladové dny záživnější než ta Endželínina bárbísračka, hoššy až tolik Nebroukovatí a nepůsobí, jako by si krátili dlouhé subtropické večery trojitou rektoskopií, ale i tak doufám, že tímto jim ti hrdinní ztroskotanci už došli, ať se nemusím znovu přesvědčovat, že se nic zvlášť zábavného při raftění v Tichém oceánu nikomu prostě přihodit nemůže. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Po dostatečném odležení přeci jen převládá pocit nedoporučovat tento mořský survival. Neubráním se srovnáním s taky jen průměrným geriatrikem, kterého jsem sepsul za poměr stopáž vs. singlxicht, no na Against the Sun jsem se přesvědčil o tom, že lepší singlxicht než promáčenej pytel slabomyslých dialogů. Jako mizérie to není, ale pod pojmem survival si představuju něco jinýho než jen pití vlastních chcánek z vlastní boty. Zklamání. 55% ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Skutečný záchranný člun použitý třemi letci v roce 1942 je k vidění v Národním muzeu námořního letectví v Pensacole na Floridě. (bigjames)
  • Tři hlavní aktéři měli během natáčení nařízenou přísnou dietu (pouze 500 kalorií denně), aby bylo co nejpřesněji vyobrazeno, jak během jejich pouti sestřelení piloti vyhubli. (bigjames)
  • Letadlo zobrazené ve filmu, Douglas Devastator, muselo být vytvořeno z původních plánů, protože na světě již žádné z těchto letadel nezbylo. (bigjames)

Reklama

Reklama