Reklama

Reklama

Babadook

(festivalový název)
Trailer 2

Amelia prišla počas tragickej autonehody o svojho manžela. Ťažkú životnú situáciu jej neuľahčuje ani syn Samuel, ktorý trpí poruchou správania. Samuel ju navyše každý večer presviedča o tom, že sa v jeho izbe nachádza postava zo strašidelnej knihy, "Mr. Babadook". Je skutočným dôvodom jeho nevypočítateľného správania choroba? Alebo je Amelia natoľko unavená, že nie schopná vnímať skutočnosti, ktoré sa okolo nej dejú? (*CARNIFEX*)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (430)

tron 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Tajomná humanoidná príšera, po nociach v dome chrapčiaca „babá!“ a následne to zakončiaca „dok!“, „dok!“, „dok!“ (a vyrútiaca sa zo skrine) rozhodne má niečo do seba. Dobrá atmosféra. Kým prvú hodinu režisérka "len" buduje atmosféru, je to super. Mrazivé ticho pred búrkou. Paradoxne, akonáhle sa začne finále (= búrka), je to už o poznanie slabšie. Koniec je bizarný (Babadooka chytili, väznili v pivnici a kŕmili dážďovkami?!), občas príliš klišé (neprežitie psa), občas príliš neklišé (prežitie susedy), občas WTF (vykopávanie dvier mamou Terminátorkou) a som značne zmätený z toho, ako v Austrálii svoju prácu vykonávajú sociálne úrady, čo sa týka starostlivosti o deti. Pochybnosti som začal mať aj o austrálskej polícii („Dobrý deň, mňa a môjho neplnoletého syna prenasleduje psychopat, ktorý sa v noci prechádza v našom dome alebo nám telefonuje, určite s tým nejako súvisí kniha XYZ.“ – "Môžeme ju vidieť?“ – „Vyhodila som ju.“ – „V takom prípade s tým nemôžeme nič urobiť.“ – „Aha, tak nič, dovi.“ – „Dovi.“). ()

choze

všechny recenze uživatele

Technicky tomu sice není co vytknout, herci do titulních rolí byli dobře vybraní i dobře zahráli, tu dětskou knížku bych chtěl mít doma, místy to bylo solidně hororové a bylo to i zajímavě postavené - nejdřív to otravné děcko po zásluze z duše nenávidíte a soucítíte s unavenou a zdeptanou matkou, pak se role a sympatie začnou obracet, celou dobu je to dvojznačné... Bohužel mě to děcko hned zkraje nasralo až moc a už jsem se přes to do konce filmu nepřenesl. Vlastně nedívat se na to s manželkou, po 10 minutách bych to vypnul. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Celkem luxusní horůrek s působivou atmosférou, kterou narušuje snad pouze jedno psychopatické dítko, jehož pokus o herectví je nesledovatelný. Na druhé straně barikády je zcela kontrastní Essie Davis, která si ovdovělou nervově zhroucenou matičku střihla opravdu luxusně! A máme-li matku samoživitelku a její dítě, které těžce nezvládá, leč se ze všech sil snaží, tak máme o naprosto depresivní atmosféru postaráno. Pár uleknutí na diváky číhá. Bubák určitě ujde. Nejděsivější však určitě není bubák, nýbrž ta představa, pokud se troufnete na chvíli vžít do role dané matky. Takový život by určitě nikdo vést nechtěl. Před sedmi lety se ji odebral na věčnost manžel a stále se nedokázala naladit na běžný život. V podstatě celý svůj život odevzdala svému nesnesitelnému dítěti. Vede těžce samotářský život. Svému úlisnému kolegovi odmítá roztáhnout nožky a pouze pomocí vibrujících přátel nahání v noci bobry, přičemž ji její synátor ani tuhle chvilku odmítá dopřát. Ve finále natáhne pomyslné bačkůrky pouze spoiler → jeden pejsek← spoiler, ale to na depresivnosti pranic nemění. Z mého pohledu určitě jeden z vydařenějších horůrků posledních let. I přes těžce nevydařený, divný, potažmo skoro až debilní závěr, budu hodnotit pozitivně. Cosi do sebe to mělo! ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Žena, ktorá dlhodobo trpí stratou manžela sa potýka s intenzívnym strachom jej syna, čo verí, že tajomný netvor Babadook sa objavuje v ich dome... Rozhodne ide o jeden z tých pôsobivejších a mrazivejších tohtoročných hororov, hoci vytúženou originalitou sa pýšiť nemôže, keďže je poskladaný z takého množstva (a to nielen hororových) námetov a motívov, až sa čudujem ako to pomerne bezproblémovo drží pokope. Niekde proste stačí trocha talentu, snahy a nevyhnutnej Kickstarter podpory; ktorá má potenciál postupne spôsobiť dlho očakávané, kvalitatívne oživenie moderného hororu. Osobne som čakal trošku viac, ale sklamaný určite nie som a pokojný spánok možno tiež dnes mať nebudem. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

"Kdo šetří metlu svou, nenávidí syna svého. Kdo však zavčasu jej tresce, svého syna miluje." Sám jsem dostal tu a tam naloženo co se do mě vešlo a nemám z toho psychické trauma. Ba naopak mám dojem, že pokud jsem aspoň trochu použitelný člověk, je to mimo jiné i zásluhou zřídkavého, avšak důvodného, jasného a neoddiskutovatelného vymezení "tohle se nedělá, ty harante". Dnešní feminizovaná výchova toto nezvládá, takže buď dělá z kluků holky nebo nezvladatelná stvoření, kterým byste rádi pár těch dobře mířených facek chybějících do správné výchovy vrazili sami. Jenže ona je potřebuje i matka, které chybí orgasmus a nějaká ta opora v domě i soukromí. A tak místo aby pořádně usměrnila synka, něco udělala s prací, občas se synem vyrazila do přírody a nechala ho vyblbnout, aby ho přešly ty jeho pitomý nápady, a taky ho občas donutila helfnout v domácnosti (já v jeho věku normálně s mámou myl nádobí a luxoval), tak si vymyslí bubáka, kterého se nezbaví. Na jednu stranu je to svým způsobem psychologicky docela zajímavé, na druhou stranu ale tak strašně a po všech stránkách nesympatické, že ještě čtvrt hodiny po skončení filmu nevím, jak ho vlastně ohodnotit. Původně jsem chtěl dát dvě, na druhou stranu donutilo mě to se nad pár věcmi zamyslet, takže jednu přidám. Nicméně myslím, že kdyby autorka zůstala čistě v rovině psychodramatu, byl by to mnohem silnější film. Update: Zpětně se vracím k těm dvěma. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Postava Babadooka sa v roku 2017 stala významným symbolom LGBT (lesbický, gay, bisexuálny a transrodový) komunity. Pomohol tomu aj fakt, že ho Netflix zaradil medzi tieto tipy filmov. (Marceloo)

Reklama

Reklama