Reklama

Reklama

65 let poté, co maskovaný sériový vrah terorizoval městečko, začne takzvané "měsíční vraždění" znovu. Snaží se snad někdo to hrůzostrašné období napodobit, nebo jde o něco horšího? Zakřiknutá dívka možná drží v ruce klíč k dopadení viníka. Film Děs po setmění vznikl podle hororu z roku 1976, navíc je inspirovaný hrůznými skutečnými událostmi. Snímek vypráví příběh maskovaného sériového vraha, který se vrací, aby pokračoval v terorizování texaského městečka, z něhož před pětašedesáti lety beze stopy zmizel. Zatímco se vyšetřovatelé předhánějí, aby našli mezi předchozími šokujícími událostmi a současným vražedným běsněním spojitost, zakřiknutá dospívající dívka možná drží v ruce klíč, který by mohl všemu zabíjení konečně učinit přítrž. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (143)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Obstojný, avšak nijak výjimečný slasher o masovém vrahovi s pytlíkem na hlavě. Původní snímek z roku 1976, na nějž se tento odvolává (aby to navypadalo jako čistý remake) jsem neviděl a ani se na něj nechystám. Kterýkoliv Pátek 13. bude zřejmě o třídu lepší. Škoda jen, že když film nevsadil na brutalitu (vymalování auta rudou bylo hezké, ovšem většina ostatních vražd, včetně vystřeleného oka, byla mizerná), nenabídl hutnou atmosféru. Naháněčky krátké a bez nápadu, sex v mezích TV produkce ( a to nemyslím GOT) a benzinka nakonec do vzduchu nevyletěla. Dívatelné, leč snadno zapomenutelné. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Další z dlouhé řady primitivních slasherů s retardovaným scénářem.Jako bych se přes kopírák koukal na vypatlaninu Vřískot 4 a to se všemi imbecilnostmi, které tenhle ubohý pod žánr hororu nabízí.Co na plat, že vraždy maj grády a dočkáte se pořádnýho porcování, když scénář opět dělá z postav naprosto iracionální kokoty, pointa je vykradená z Vřískotu a překvapivá asi jako vaginální mykóza u šedesátiletý kurvy.Kéž bych se jednou dočkal inteligentní vyvražďovačky.Nejvíc mě asi pobavil ten přístup policajtů, kteří vlastně po nikom nepátrájí a ten Texas Ranger to už si děláte prdel.Osamělý Vlk, jak si sám nechal říkat ve filmu přečte dvě prohlášení do televize a skoukne jeden film v bedně, strašně cool přístup když vám v prdelákově řádí brutální psychopat.Chápu, že v těhle filmech má jít o pořádný porcovaní jalovejch komparzistů, ale prostě mě tyhle scénáristické zvratky nedovolují si takový shit užít a nepomůže tomu ani rošťácká Addison Timlin, jelikož její kozičky zůstanou nebezpečně moc schované.Další zbytečný zářez do tohohle hloupého žánru.40%. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Středně propečený a méně krvavý steak, co po sobě zanechal Zodiac. Zapadákov Texarkana by byl jen dalším bezvýznamným zapadákovem kdesi na texasko-arizonské hranici, kdyby se zde ve čtyřicátých letech minulého století nepromenádoval maskovaný zabiják Fantom, který po setmění vraždil milenecké páry. Jeho totožnost nikdy nebyla odhalena, vrah nikdy nebyl dopaden a usvědčen, ale se svojí řezničinou posléze praštil. Až v roce 2013 udeřil znovu. Jeho útok přežila mladá dívka, budoucí žurnalistka, aby pak diváka mohla po zbytek filmu otravovat svým nepříliš sympatickým projevem. Nový Fantom striktně dodržuje posloupnost vražd, jaké jsou k vidění v béčkovém hororu, který byl natočen v sedmdesátých letech. Aby se na Fantoma a jeho napáchané bestiální činy tak úplně nezapomnělo, v městečku se každoročně promítá legendární slasher o něm. Na tomhle hororu je zvláštní, že je inspirován málo známým hororem ze sedmdesátých let, pojednávajícím o maskovaném zabijákovi. Je zde zmínka o režisérovi tohoto filmu, nechybí autentické prostřihy do minulosti, nicméně divák je naladěn na brutální řádění maniaka a celkem sere na propojení těchto dvou filmů. Maniak ve vraždění nepředvede nic extra krvavého, pozoruhodná je vražda pozónem, ovšem detaily většiny vražd jsou málo explicitní. Nad nižším počtem zabití převyšuje koncept, ve kterém přeživší oběť pátrá po detailech z minulosti i současnosti, souběžně s ní se do pátrání pouští i policejní sbor vedený černým rangerem Anthony Andersonem. Pátrání nebylo nijak zajímavě vedeno, o něco záživnější mohlo být odhalování vraha divákem. I méně zdatní Herkuláci Poirotové asi po deseti minutách filmu budou mít jasno, kdo je onen maskovaný maniak. Ovšem pozor, film na konci přijde s překvapením, takže zklamání z průhlednosti identity vraha nebude tak velké. Je nutno také zmínit, že podobného zvratu, s jakým se přijde v závěru, nebylo ve filmové oblasti užito poprvé. Film nemá zrovna výstavní herce. Addison Timlin jak je protivná, je i stejně protivně nadabovaná, zbytek herců se dal vydržet, ale nikdo nepřijde s ničím výrazně zapamatovatelným. Režisér Alfonso Gomez-Rejon si teprve osahával krvavý terén, přechod ze seriálové tvorby k té filmové mohl probíhat kladením výraznějšího režijního rukopisu, mohla se i definitivně odbourat inklinace k televiznímu stylu natáčení. Určitě je dobrou zprávou, že film se postupně zlepšoval, finální zúčtování s sebou přineslo to lepší, co film nabídl a celkově se jedná o hororový počin, který nezanechá na divákovi známky poškození centrální nervové soustavy. Zabiják nějaké to charisma má. 60% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Film, který se inspiroval filmem, který se inspiroval vraždami ze 40tých let. Ty prostřihy do minulosti se mi líbily, líbil se i 80kový vizuál, herci byli fajn a vrah mi byl sympatický tím, že se příliš s ničím nepáral. V rámci slasherů posledních let se jedná určitě o nadprůměr, ale jinak to není nic, co by ve mě zanechalo trvalejší vzpomínku. 60% ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Des po zotmení v rámci svojho žánru vlastne neponúka vôbec nič výnimočné a ani výraznejšie zaujímavé. Dejovo je to až príliš ohrané a to vrátane toho filmu vo filme, samotný vrah ma ani moc nebavil, už tvorcovia kultovej série Piatok trinásteho si pred mnohými rokmi rýchlo uvedomili, že vreco na hlave nestačí a tak to rýchlo nahradili niečím zaujímavejším, takže v dnešnej dobe mi to už príde dosť mimo a navyše ani vraždy moc nezaujmú, je ich síce pomerne dosť, ale až na celkom zaujímavú scénu s trúbkou sú úplne nenápadité a pôsobia aj dosť umelo, takže ani po stránke drsnosti nie je vôbec o čo stáť. Ale aj tak nemôžem byť úplne kritický, film má veľmi svižné tempo, celkom slušné zloženie postáv, obzvlášť hlavná hrdinka mi prišla veľmi sympatická a zase taký Anthony Anderson, ako texaský ranger mi prišiel ako slušný úlet, no a za najväčší klad považujem rozhodne vizuálnu stránku. Nielen ten samotný retro štýl, ktorý funguje, ale hlavne veľmi zaujímavá práca s kamerou, čo sa mi páčilo po celý čas. Takže ako slasher je to prinajlepšom priemer, ale tie spomínané klady ho u mňa predsa len povyšujú a to jedno pozretie neľutujem. 59% ()

Galerie (13)

Zajímavosti (5)

  • Kvůli natáčení byla hlavní ulice v Texarkaně 12. června vyzdobena na tři dny do vánočního hávu. (Terva)
  • Natáčení probíhalo ve městech Texarkana ve státě Texas a Shreveportu v americkém státě Louisiana. Několik místních obyvatel města Texarkana si pak ve filmu zahrálo jako kompars. (Terva)

Reklama

Reklama