Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Velká Británie, rok 1971. Konflikt v Severním Irsku se blíží občanské válce. Vojín Gary Hook spolu s ostatními doufá, že bude odvelen do Německa, ale kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci je jednotka přesunuta do Belfastu. Situace je náročná a chaotická, město je rozděleno na loajální protestanty a nepřátelské katolíky, je plné vojáků, tajných a dvojích agentů. Během jednoho výjezdu je Gary omylem zanechán v rozvášněném davu a ocitá se tváří v tvář boji na život a na smrt ve snaze dostat se zpět k jednotce. V průběhu nedobrovolné odysey jsou mu věrnými společníky nejistota, zmatek, strach a beznaděj. Talentovaný režisér umožňuje divákovi zažít fyzický pocit paranoie a úzkosti, které v druhé části filmu opouštějí konkrétnost daného příběhu a ústí v obecnou kritiku války a násilí. Obrovský podíl na intenzitě divákova prožitku má kamera snímající postavy z bezprostřední blízkosti a působivá vizuální stránka stejně jako autentický herecký výkon Jacka O'Connella v roli Garyho. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (157)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Krásné prostředí Belfastu 70. let a nesmírně slibná zápletka točící se kolem jednoho nezkušeného vojáka, který je do tohoto prostředí náhle vržen. Skličující, trýznivé a po řemeslné stránce nesmírně povedené. Má-li však 71 působit tak syrově a realisticky, jak tvůrci nejspíše zamýšleli, nebylo by na škodu vypustit pár desítek vystřelených nábojů a nedávat s přibývajícími minutami tak okatě najevo, jak celý film dopadne. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Film z počiatku 30-ročného konfliktu, ktorý nič nevyriešil - akurát tak prehĺbil celú nenávisť medzi Írmi (katolíkmi) a Britmi (protestantmi). Atmosféra chaosom zmietaného Belfastu bola zachytená veľmi dobre a dynamická kamera tomu pridala ešte väčšiu autenticitu. Nepoznám do hĺbky tento severoírsky konflikt, takže sa mi ťažko posudzujú tie vzťahy, ale úlohu niektorých postáv som trochu nepochopil. Čo sa týka filmu, tak prvá polovica bola skvelá a dynamická, no druhá už bola o čosi strnulejšia a v pomalšom tempe, čo mne osobne prišlo ako zbytočné brzdenie kvalitne rozbehnutého filmu. ()

Reklama

Juto 

všechny recenze uživatele

Nový regrút Gary Hook je poslaný so svojim práporom do Severného Írska na jeseň roku 1971. Na rozlúčku so svojím bratom, o ktorého sa stará, mu Gary sľúbi, že zostane v bezpečí. Pri svojom prvom zásahu v Belfaste sa však ocitne uväznený v republikánskom gete. Kde narazí na spletité sprisahanie. Celý príbeh je skôr konšpiračný thriller než priamočiary film o mužovi uväznenom za nepriateľskými líniami. Čo je škoda,lebo táto konšpiračná línia nefunguje, a je až moc zamotaná. Pri tom thrillerové prvky fungujú vynikajúco. 6,5/10 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Britové opět nekompromisní, i když jsem čekal krapet intenzivnější zážitek. Britský mladík Jack O'Connell je bezpochyby jednou z nadějí ostrovní kinematografie, tady vystupuje jako vojín převelený do Belfastu, kde to momentálně vře. Druhá polovina dvacátého století je ostatně v případě Severního Irska vnímaná jako období plné násilností, za kterými stojí náboženská rozdílnost mezi katolíky a protestanty. Když do konfliktů navíc vstupují Britové, na pořádný mazec je zaděláno. Uprostřed davu nasraných lidí zůstává na jednu předlouhou noc i náš hrdina, a i díky tajným a dvojím agentům to nebude mít rozhodně lehké. Kritika války a násilí je patrná, vizuálně a herecky nemám sebemenší problém. Jen škoda, že se to celé nezařízne pod kůži jako neposedná tříska. Jednotlivé ingredience mi chutnaly, na celku jsem si ale úplně nepošmákl. Nemám rád takové ty zbytečné řeči á la nenechá diváka na vteřinu vydechnout, prostě řekněme spíš opatrné čtyři hvězdy!! ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Film hodný piatich bodov. Ale ... berie diváka akoby znalého v pomeroch vtedajších v Belfaste o konfliktoch medzi protestantmi katolíkmi či Írmi a Britmi. Pre neznalcov históie je tam toho veľmi málo. Jednoducho vojak nováčik britskej armády s neskúseným veliteľom vrhnutý do virvaru britsko - anglicko - írskeho konfliktu. Páčila sa mi taká tá "zainteresovanosť" viacerých skupín - človek . divák mal možnosť vidieť , že "svine a podliaci" sú na obidvoch stranách. Celkovo film bol natočený dobre, atmosféra napínavá a taká ... miestami ... aj ... "ľudská" . ()

Galerie (31)

Zajímavosti (5)

  • Puška, ktorú používajú britskí vojaci, je samonabíjacia puška L1A1, britská verzia FN FAL navrhnutej v Belgicku. V čase vydania filmu ju už britské sily nepoužívali, ale boli by v prevádzke v roku 1971, ako film presne zobrazuje. (Arsenal83)
  • Když se Jack O'Connell dozvěděl, že jeho postava pochází z Leedsu, rychle požádal o přepsání původu na Derby a to ze dvou důvodů. Jeden je ten, že sám z Derby pochází a přišlo mu, že Derby je ve filmech obecně opomíjeno. Hlavní důvod je, jak jako zapřisáhl příznivec fotbalového Derby County, uvedl, že jsou dvě města, která odmítá reprezentovat - Nottingham a Leeds. Jedná se totiž o dva odvěké nenáviděné rivaly právě Derby County. Režisér Yann Demange i scenárista Gregory Burke nebyli proti, O'Connellovi vyhověli a přepsali i související dějové linie. (Zdroj: Derby Telegraph) (Tristan Rafael)
  • Jack O'Connell uvedl, že se cítí být spřízněn s rolí, protože ve svých 15 letech také uvažoval o vstupu do armády. Prohlásil: "Byl jsem trochu jako Gary Hook, i když určitě vzdělanější, co se týče Severního Irska, protože jsem napůl Ir." (Zdroj: BBC) (Tristan Rafael)

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Reklama

Reklama