Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šperky za milióny dolarů ve speciálním voze doprovázeném eskortou jsou na cestě k letišti Bourget. To je začátek rychlé, precizní a efektivní loupeže. Kdo by podezříval velitele konvoje, inspektora Gouviona, že je ve spojení se zločinci? Dělení lupu skončí masakrem. Čím méně přeživších, tím více zůstane pro ostatní. Tato brilantní akce pěkně rozvíří hladiny policejních vod a obzvláště se dotkne superintendanta Josse, který má půl roku před odchodem od kriminální policie do důchodu. Oba jsou totiž staří přátelé ještě z klukovských let. Když je Gouvion nalezen mrtev, Joss nevěří příběhu o nešťastné náhodě a pouští se do vyšetřování na vlastní pěst… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (104)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jediné setkání Lautnera a Gabina při filmu nedopadlo moc dobře. Lautner se snažil stylově přiblížit k Melvillovi a pro tento snímek opustil svůj běžný nadhled, což je obrovská škoda. Přitom Gabin měl ohromný komediální talent, stačilo jen mu napsat roli. Paša je vůbec poněkud scénáristicky nedotažen, což u dua Lautner - Audiard a podle námětu Simonina dost překvapí. Dalban byl zřejmě lepší boxer, než herec, takže mě nevyvede z míry, že jeho postava není příliš vykreslena, ale Pousse měl nesporný talent minimálně na své tradiční role darebáků. A když ani jedna z hvězd francouzského filmu, Gabin, nedokázala dodat životnosti své postavě a předvést její alespoň nepatrný vývoj, bude chyba zřejmě někde jinde. Ale jak známo, i mistr tesař se někdy utne. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Posliš varhany, je to requiem, který pro tebe složil jsem. Mít sví requiem, to je velká věc, pro chlapa co byl pitomec. Na tvou památku hudba zaznela slavný requiem gangstera. Príma requiem jaký každej chce, obzvlášť vhodný pro pitomce. Varhany ti ho opakujou teď, tak se ho nauč naspaměť. Múžeš v pekle pak zpívat čertúm všem to sví pitomí requiem. Koukáš zmatene, nevíš co je v něm, neceníš si sví requiem. Nemáš radost z něj, já ho zpívam přec, žes byl ubohej pitomec. Na tvou památku hudba zaznela slavný requiem gangstera. Na zeď do cely píšu nakonec, žes byl ubohej pitomec." Touto skladbou (Requiem pour un con) začína snímok "Paša" (La Pacha), ktorý v roku 1968 natočil režisér Georges Lautner, a v ktorom hlavnú úlohu stvárnil úžasný, charizmatický Jean Gabin. Je to perfektná drsná krimi dráma zo zlatej éry francúzskej kinematografie. **** ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Klasická detektivka francouzské školy, který neurazí a místy i pobaví. Kromě nekompromisně hrajícího Gabina a půvabné Dany Carrel v roli Nathalie zaujme především výborná stylová hudba Serge Gainsbourga, která vytváří jakýsi lightmotiv celého snímku. Za zmínku tentokrát stojí i počin MIDO, který snímek vydal s původním dabingem (nepletu-li se), protože dabing je výborný, jak nezvyklé v dnešní "teršovsko-švarcovské" době. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Georges Lautner natocil priserne nudny film, ktory ma sice dobry zaciatok, ale zvysok filmu stoji leda tak za hovno. Gabin /Komisar Maigret, Pripad komisare Maigreta, Touchez Pas au Grisbi/ bol sice herecky na urovni, ale ani on nedokazal film posunut aspon do priemeru. Rezia je amaterska, vela miesta vo filme sa len sproste ovatovalo. A mne tato vata vyslovene vadi. Lautner neskor tocil aspon dobre filmy - delonovku Smrt darebaka 1977 a Profesionala z roku 1981 s Belmondom.30 % ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Vyklop to! Stejně všechno víme. Ulev si…“ Psychologicky vedené výslechy, hromada mrtvých a nad tím vším sarkastický paša Gabin, který se dostane na stopu zločinci dřív, než vůbec nějakou zanechá.. Právě nadhled komisaře Josse, unaveného 40 lety nahánění grázlů, dostává Lautnerovo krimi nad hladinu průměru, a i kdyby ne, já mám pro tento přímočarý žánr Made in France prostě slabost. Byl vám taky ten plešoun při úvodním přepadení povědomý..? Bodejť by ne, jmenuje se Dominique Zardi a hraje gangstera snad ve všech kriminálkách té doby. Pokud ovšem zrovna nedělá gorilu Fantomasovi.. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

  • Skladatel hudby k tomuto filmu Serge Gainsbourg v něm hraje zpěváka Émilovy kapely, zpívá šanzon "Requiem pour un con", který napsal jako ústřední píseň filmu společně s Michelem Colombierem. (Snorlax)
  • Ač měl konzervativní Jean Gabin averzi k vulgaritám a stavěl se rezervovaně k faktu, že ne snadno odhadnutelný – skandální, prokletý básník, ale nadaný, nezařaditelný velikán hudby Serge Gainsbourg bude jedním z jmen ve filmu, tedy především a hlavně skladatelem hudby pro film, postupně se sblížili. Zatímco podle scénáře se ve filmu jen letmo a nevraživě oba pozdravili ve dveřích, po natočení této sekvence spolu více než hodinu diskutují o kinematografii, hudbě, literatuře a dalším. Po uvedení filmu do kin odmítnou některé rozhlasové stanice jeho, dalo by se přeložit jako „Requiem za kreténa“, pustit. A je, jako nikoli jediná jeho skladba, ve Francii cenzurována. Gabin nato dojel osobně urazit tehdejšího ministra vnitra a Sergimu Gainsbourgovi napsal: „Nedělej si příliš starosti, bezpochyby se pánové cenzoři cítili terčem tvé písně.“ (AlDelon)
  • Ve filmu používají policisté modré coupé Matra M530 s motorem V4, umístěným před zadní nápravou. (Scott67)

Reklama

Reklama