Reklama

Reklama

Stroj času

  • USA The Time Machine
Trailer 1

VOD (1)

Dnes tady, zítra jinde. Když George (Rod Taylor) sedí za ovládacím pultem svého nového vynálezu, patří mu všechen čas na světě. Vynalezl stroj času, který ho dokáže přenést z roku 1899 do válkou zpustošeného 20. století a pak následně i do roku 802701. V tomto čase, mírumilovní Eloiové čelí své ponuré budoucnosti jako kořist podzemních Morlocků… dokud nezasáhne cizinec z minulosti, který cestuje časem. Za režisérský knipl této klasiky Stroj času od H. G. Wellse se posadil průkopník speciálních efektů George Pal, jehož celovečerní a krátké filmy získaly dohromady sedm Oscarů a zvláštní ceny. Vzniklo tak oblíbené dobrodružství plné vizuálních zázraků, od jaderné destrukce Londýna (doplněné lávovými erupcemi) až po pestrobarevné cestování časem. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (75)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem bohužel ještě nečetl nicméně základní kostru příběhu mi vyspoileroval skvělý román Mapa času od španělského autora Felixe J. Palmy. Musím říct, že jako celek se mi film moc líbil, hlavně ta první část, kde George cestuje napříč 20. stoletím. Bohužel když se dostane do vzdálené budoucnosti, tak to začne být trochu nuda. Ale jinak to bylo moc hezky udělaný. ()

zlabus 

všechny recenze uživatele

Po dobu první hodiny to bylo na opravdu hodně silné čtyři hvězdy. Svižně plynoucí děj, na svou dobu a žánr překvapivě netoporný a sympatický hlavní hrdina, příjemné pozvolné skoky časem, hodně vizuálních nápadů (sledování vývoje doby skrze proměny a vývoj šatů na figuríně považuji za geniální motiv) a pochopitelné varování ohledně užívání jaderných zbraní. I přechod do daleké budoucnosti se ze začátku dařil a divák napjatě očekával, jak se vše rozklíčuje. Bohužel pak dojde na finále, a to filmu opravdu ohromně škodí. To, že Morlokové už dnes vypadají opravdu komicky bych u skoro šedesát let starého snímku asi byl s to skousnout (byť je to v příměm kontrastu s tím, jak většina ostatních triků naopak nezastarala téměř vůbec, zde je Oscar za efekty skutečně na správném místě), co mi ovšem vadí, je to, že z klidného a přemýšlivého snímku se stává akční a stupidní akční balast, který je v hrubém nesouladu se zbytkem jinak chytrého a sympatického fillmu. Škoda, mohlo to být lepší, ale i takhle to určitě stojí za vidění. 70% ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Hrozně těžké hodnotit. Poklad, který je například nabízen ve "čtyřbalení" v kolekci sci-fi klasiky se Soylent green, Forbidden planet a 2001: Vesmírnou odyseou, působí dneska prostě staře. Herci hrají dobře, stejně jako režie i scénář je kvalitní a v lecčems podobná novější verzi z roku 2002. Problém však nastává, když se dostáváme do velmi vzdálené budoucnosti obydlené nejen lidmi, ale také Morlocky. Zde nastupují šíleně absurdní oblečky lidí, které jsou úsměvné a nenahánějí hrůzu, ale jen úsměv do tváří dnešní "digitální" generace diváků. Necelých 50 let se tak podepsalo na velmi dobrém snímku a je to velká škoda, protože jeho myšlenka i odkaz má stále něco do sebe... Pokud dokáže potlačit věk filmu především ve vztahu k Morlockům, určitě budete ještě spokojenější, ale já nad 3* nepůjdu. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tyhle staré sci-fi filmy jsou prostě nádherné. Ano, jsou všechny hodně naivní, ale to, že byly točeny v barvě, to, že se tvůrci snažili o nějaký ten skutečně vědecký smysl, to je na tom krásné. Ano, mohl za to skvělou předlohou už Wells, ale tohle je provedení, které baví. Navíc, jakmile dojde na Morloky, je to podívaná vskutku děsivá. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Poctivá adaptace absolutní sci-fi klasiky. Prvních 45 minut je naprosto fantastických, tam jsem o těch pěti hvězdách neměl nejmenších pochyb. Nádherné sci-fi vyprávění, které je sice dějově jednoduché, ale vizuálně ohromující. A s překvapivě skvělými dialogy. Po 45 minutách, kdy začíná hlavní zápletka, se sice trochu klesalo, ale rozhodně ne nijak výrazně, film do průměru rozhodně nespadne. Dějově je to věrné, takže s výslednou podobou převedení nemám sebemenší problém. Jistě, to co se tam děje, sice může působit naivně, ale to asi není dáno ničím jiným, než stářím filmu. Já tohle vůbec neřeším, takže označit Stroj času za jeden z nejlepších sci-fi filmů všech dob mi nečiní velké problémy. Film nenudí, je skvěle natočený, povedený, snad jen ty masky Morlocků jsou směšné, ale to je tehdejší klasika. Za mě spokojenost. Velmi silné 4*. 85%. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Eloi znamená v jazyce Aramaic "Můj bůh" (jde o prastarý semitský jazyk). (Caszidy)
  • Na plaketě na kontrolním panelu stroje času stojí: "Vyrobeno H Georgem Wellsem". (Caszidy)
  • George Pal dlouhou dobu plánoval sequel, avšak jednotlivé předložené scénáře byly údajně zamítnuty MGM. (Caszidy)

Reklama

Reklama